První akční hrdina

42%
První akční hrdina

Mladý filmový fanoušek zjišťuje, že se stal hlavním hrdinou akčního filmu, který navzdory jeho vůli vytváří nevyzpytatelný Režisér. Podaří se mu díky znalosti žánrových pravidel porazit zákeřné padouchy a zachránit svou životní lásku? Krátký film debutujícího Jana Haluzy skládá poctu tvorbě Oldřicha Lipského a Václava Vorlíčka i nejslavnějším hollywoodským akčňákům. To vše v originální hře s postupy akčního žánru, jaká v české kinematografii nemá obdoby. (Bontonfilm)



Režie:
Scénář:

Recenze: První akční hrdina

Kinobox.cz
40%

Trochu mi to připomnělo českou zombie komedii Choking Hazard, která se o něco podobného snažila (podobně neúspěšně) s hororem. Jako typický příklad bych uvedl scénu z Prvního akčního hrdiny, ve které se Mádl snaží vyprostit zapadlou střelnou zbraň dříve než výtahem přijede padouch.


hrumsrt
hrumsrt
9 279 bodů
2
Jan Haluza je zrovna jeden z těch českých tvůrců, jejíchž tvorba mě postupně čím dál více štve.. Jde o jednoho z těch mladých režisérů, které jsem tak nějak tvořili sami, když dostal pár příležitostí nakouknout do fungující mašinérie v podobě věčného seriálu (ale už ne na obrazovkách) Ordinace v růžové zahradě. A když pak po sérii studentských projektů konečně dostal příležitost na něco většího, tedy krátkometrážní snímek První akční hrdina vsadil na svoje známosti. Spolu s manželkou se spojili s kamarádem Jirkou Mádlem, zda by neměl zájem o akční roličku.. Dost Vorlíčkovský úvod, který se postupně rozbíhá v pokus o český akčňák.. Jenže pak se tvůrci rozhodli být odvážní, nabourávají žánr a ohýbají jeho pravidla, což pro někoho bude jako svěží přístup, anebo, jako pro mě, něco tak drzého, co celý žánr nakonec drolí a rozebírá snímek do základů.. Je to jak vytáhnuté z Counter-Strikeu, akorát že k akčním kouskům to má hrozně daleko. Hloupoučký scénář, který mě přes příšerný úvod moc nepotěšil.. 25%
JosefTomas
JosefTomas
9 025 bodů
5
Prvních pár minut skvělých. Nastavení fikčního světa je vtipně originální, herci vypadají, že je baví takhle blbnout a tvůrci rádi ohýbají pravidla žánru. Úvodní titulky patří navíc k tomu nejlepšímu, co jsem kdy v jakémkoliv filmu viděl. Problém nastane, když se poruší pravidla i fikčního světa. V ten moment se film stává bezduchou a nudnou záležitostí, kde akce sice docela jde (jen tvůrce zřejmě tlačil rozpočet a čas) a finále poztrácí logiku. Je to škoda, takové promarněné šance, ale nápady jsou skvělé, jen je ničí to podkopání pravidel fikčního světa a zároveň haprující logiku (padouši tady dělají nesmyslů víc, než je od nich očekáváno a ani snaha to vše trefně komentovat nefunguje). Škoda, ale Haluza je dobrý řemeslník, asi má nakoukáno, jsem zvědavý, jak si povede dál.
Silvester
64 bodů
2
Tohle jsem moc nepochopil

Dodatečné informace

Původní název:
První akční hrdina (více)
  • Česká republika První akční hrdina
Premiéra v ČR:
17. 10. 2019
Distributor:
Bontonfilm
Země původu:
Česká republika
Ocenění:
Žádná ocenění