Všechny prachy světa

66%

Zajímavosti 43

  • Když se J. Paul Getty III. v roce 1971 setkává na římském letišti se svou matkou Gail, jeho rty se ani nepohnou, když říká "Chtěl jsem zůstat" a "Proč jsi to musela zničit?".
  • Na začátku 70. let v Itálii neexistovaly kulaté bublinové telefonní budky z plexiskla, jako je ta, kterou Cinquanta používá v 70. minutě filmu.
  • V kuchyni rodiny Gettyových ze San Franciska z roku 1964 vypadá všechno špatně. V roce 1964 neexistovaly digestoře z nerezové oceli ani myčky nádobí s knoflíky. Řezačka na fólie a fólie, která je vidět pod skříňkami, se objevila v devadesátých letech, šedé obklady stěn byly v módě v roce 2010 a na začátku šedesátých let nebyly žádné směšovací baterie (ty s pákou). Ty se poprvé objevily na trhu v polovině až na konci 70. let. Totéž platí pro nerezový vestavěný dřez.
  • V pozadí knihovny J. Paula Gettyho v roce 1973 je vidět počítač Commodore Pet z roku 1977.
  • Když ve filmu zazní píseň "Time of the Season", píše se rok 1964. "Time of the Season" od skupiny Zombies byla vydána až v roce 1968.
  • Když sekretářka Jeana Paula Gettyho telefonuje Gail, že její šéf není k dispozici, je v pozadí vidět Apple. Apple byl představen v roce 1977, tedy několik let po roce 1973.
  • Ve výměně názorů mezi šejky a Fletcherem Chacem šejkové uvedli, že Fletcher byl součástí špionážního doupěte CIA, které svrhlo Mossadeghovu vládu. Mossadegh byl socialista, který vládl Íránu v období po druhé světové válce.
  • Spolu s filmem Vetřelec: Covenant (2017) je to podruhé, co Sir Ridley Scott režíroval dva filmy vydané v jednom roce. Poprvé to bylo v roce 2001, kdy do kin vstoupily Scottovy filmy Hannibal (2001) a Černý jestřáb sestřelen (2001).
  • Gettyho hlídací pes je označován jako alsaský pes nebo častěji jako německý ovčák. Za druhé světové války byli úhlavním nepřítelem Velké Británie nacisté neboli německá vláda. Přejmenování plemene bylo pokusem o odtržení psa od země jeho původu.
  • Do role J. Paula Gettyho byl zvažován Gary Oldman.
  • Michelle Williamsová řekla, že by se necítila schopná film propagovat, kdyby v něm Kevin Spacey zůstal, protože by cítila velkou sounáležitost s lidmi, kterým ublížil.
  • Ve filmu se o jednu scénu podělili nejmladší (Timothy Hutton - "Obyčejní lidé") a nejstarší (Christopher Plummer - "Začátečníci") držitelé Oscara za vedlejší roli.
  • Režisér Sir Ridley Scott pro úvodní sekvenci převzal část filmu La Dolce Vita (1960) Federica Felliniho.
  • Původně byla role Jeana Paula Gettyho nabídnuta Jacku Nicholsonovi, ale ten ji odmítl. Nakonec se na roli přihlásil Kevin Spacey, ale pak ho nahradil Christopher Plummer.
  • Místo Kevina Spaceyho ztvárnil Christopher Plummer dědečka postavy, kterou hraje Charlie Plummer; oba však nejsou příbuzní.
  • Film měl mít původně premiéru na festivalu AFI Fest, ale společnost Sony jej po sérii obvinění ze sexuálního obtěžování Kevina Spaceyho stáhla.
  • Ačkoli je to velmi vzácné, nebyl to jediný případ, kdy musela být hlavní postava v hollywoodském filmu přeobsazena poté, co bylo natáčení téměř nebo zcela dokončeno. Například po dokončení více než poloviny filmu Šalamoun a Šeba (1959) náhle zemřel představitel hlavní role a koproducent filmu Tyrone Power, který hrál Šalamouna, a musel být nahrazen Yulem Brynnerem. Všechny jeho scény pak byly natočeny znovu s výjimkou těch, kde je Power v dálce a lze si ho tedy snadno splést s Brynnerem. Také Michael J. Fox nahradil Erica Stoltze v roli Martyho McFlye v prvním filmu Návrat do budoucnosti (1985), přestože nejméně třetina filmu již byla dokončena se Stoltzem v roli, protože tvůrci filmu usoudili, že Stoltzův Marty prostě působí příliš vážně.
  • Podle serveru Business Insider je i přes výměnu Kevina Spaceyho vidět jeden rychlý záběr v poušti.
  • Fobie a výstřednosti Jeana Paula Gettyho poněkud připomínají fobie a výstřednosti Howarda Hughese. Getty byl pravděpodobně jediným miliardářem, který si pravidelně pral vlastní spodní prádlo, ne proto, aby ušetřil za praní, ale proto, že neměl rád prací prášek, který používala prádelna.
  • Michelle Williamsová dostala za natáčení "více než tisíckrát méně" než Mark Wahlberg, přestože měla vyšší honorář než on. Wahlbergovi bylo vyplaceno 1,5 milionu dolarů, zatímco Williams dostal za týdenní práci pouhých 1 000 dolarů. Mnohé z prvních zpráv opomíjejí zmínit, že Williamsová sama požádala o to, aby mohla natáčet zcela bez nároku na mzdu, že Wahlberg natočil s Plummerem mnohem více scén než ona nebo že Wahlbergova smlouva mu umožňovala schvalovat spoluhráče, přičemž údajně odmítl schválit Plummera jako Spaceyho náhradu, pokud nedostane zaplaceno navíc. Poté, co vyšly najevo zprávy o nesrovnalostech, věnoval Wahlberg celý svůj plat za opětovné natáčení na konto fondu Time's Up Legal Defense Fund Williamsovým jménem. Jeho agentura WME (která je zároveň Williamsovou agenturou) věnovala dalších 500 000 dolarů.
  • O jednadvacet let dříve režíroval Sir Ridley Scott syna Johna Paula Gettyho III., Balthazara Gettyho, ve filmu White Squall (1996).
  • V Maroku je letecký záběr za svítání, kdy muezzin svolává z minaretu město k modlitbě. Tento záběr pochází z filmu Černý jestřáb sestřelen (2001), který rovněž režíroval Sir Ridley Scott.
  • Když se projekt připravoval, byla Angelině Jolie nabídnuta hlavní ženská role Gail Harrisové, matky Johna Paula Gettyho III, ale odmítla ji. Když byl projekt oficiálně oznámen, byla role Gail Harrisové nabídnuta Natalii Portmanové. Ta však musela odmítnout, protože čekala své druhé dítě. Nakonec byla obsazena Michelle Williams.
  • Rozhodnutí natočit znovu záběry Kevina Spaceyho s Christopherem Plummerem jako náhradou znamenalo, že se muselo znovu natočit dvaadvacet scén.
  • Režisér Sir Ridley Scott natočil tento film podle knihy Johna Pearsona "Bolestné bohatství: nehorázné osudy a neštěstí dědiců J. Paula Gettyho", která popisuje únos Johna Paula Gettyho III. Nechvalně proslulý Gettyho únos byl také jednou z inspirací pro knihu "Muž v ohni" od A. J. Quinnella, kterou adaptoval Scottův zesnulý bratr Tony Scott do filmu Muž v ohni (2004).
  • Christopher Plummer se ve svých 88 letech stal nejstarším nominovaným na Oscara v herecké kategorii a překonal tak Glorii Stuartovou, které bylo 87 let, když byla nominována za film Titanic (1997).
  • Režisér Sir Ridley Scott uvedl, že jedním ze zajímavých aspektů přefilmování všech scén Kevina Spaceyho s Christopherem Plummerem je to, že Spacey hrál J. Paula Gettyho jako výrazně chladnější a bezcitnější postavu, zatímco Plummer v této roli ukázal vřelejší stránku miliardáře, ale stejně neochvějně odmítl jednoduše zaplatit únoscům svého vnuka. Scott také uvedl, že Spacey ani jeho zástupci se mu od odhalení Spaceyho minulosti sexuálního obtěžování neozvali, a dodal, že nemá v plánu zveřejnit záběry se Spaceym na žádném veřejném fóru.
  • Mark Wahlberg kvůli dalšímu filmu zhubl třicet kilo, když byl požádán, aby se vrátil na natáčení. Jeho kostýmy musely být upraveny.
  • Když Gail a Fletcher projíždějí kolem mýtné brány na dálnici, v pozadí jsou vidět moderní užitková vozidla.
  • Částka 17 milionů dolarů požadovaná jako výkupné odpovídala téměř 100 milionům dolarů v roce 2017.
  • Když byl unesen jeho vnuk, bylo Jeanu Paulu Gettymu osmdesát let. Kevin Spacey musel být ve svých 58 letech proteticky zestárlý, aby se Gettymu podobal, zatímco jeho náhradník Christopher Plummer ve svých 88 letech žádný speciální make-up nepotřeboval.
  • 8. listopadu 2017 se společnost Sony a produkční tým filmu jednomyslně rozhodli nahradit Kevina Spaceyho v roli J. Paula Gettyho Christopherem Plummerem. Rozhodnutí padlo jen něco málo přes měsíc před uvedením filmu do kin 22. prosince. Bylo to již podruhé, co se sir Ridley Scott během své kariéry potýkal s drastickými přestavbami. Předtím musel kvůli předčasnému úmrtí Olivera Reeda téměř opustit film Gladiátor (2000).
  • Poté, co byl Kevin Spacey nahrazen Christopherem Plummerem, se režisér Sir Ridley Scott rozhodl, že Plummerovi neukáže žádné záběry Spaceyho postavy, a dokonce mu ani neřekl, jak Spacey scény hrál. Po dokončení Scott shledal, že oba herecké výkony jsou zcela odlišné a stejně účinné ve svém vlastním specifickém stylu.
  • Christopher Plummer prohlásil, že byl připraven v krátké době nahradit Kevina Spaceyho v roli J. Paula Gettyho, protože byl pro tuto roli již dříve zvažován a četl scénář. Na zapamatování textu měl méně než dva týdny, ale měl výhodu, že se s Gettym setkal v Londýně na několika jeho večírcích v 60. letech.
  • Přetáčení, při kterém byl Kevin Spacey nahrazen Christopherem Plummerem, trvalo osm dní a stálo 10 milionů dolarů. Mark Wahlberg a Michelle Williamsová se museli vrátit na natáčení v Římě během svátku Díkůvzdání v roce 2017.
  • Když chlapec střílí z praku na kámen, auto je k němu obrácené bokem, dokonce kousek za ním, když vystřelí. Kameni se přesto podaří zasáhnout čelní sklo, což je z tohoto úhlu nemožné.
  • J. Paul Getty není nejbohatším mužem v dějinách světa, není ani v první desítce. O tom, komu tato pocta vlastně náleží, se vedou spory, ale Čingischán byl jistě s několika sty biliony dolarů mnohem bohatší než JPG.
  • Po 11 minutách filmu, ve scéně, která se odehrává v období označeném jako rok 1964 a ukazuje předvánoční přípravy, vidíme v San Franciscu sněhovou bouři. Jediný sníh v San Franciscu v šedesátých letech napadl 21. ledna 1962, tedy téměř o dva roky dříve. sníh však padal ve čtvrtích Sunset a Westlake. Ve finanční čtvrti nebyl sníh v žádném roce šedesátých let.
  • Když John nahraje skladbu "Time Of The Season" na gramofonovou desku, je na ní nápis Capitol Records. Ve skutečnosti The Zombies nahrávali pro společnost Columbia.
  • Vila, kterou model J. Paul Getty ukazuje Fletcherovi na konci filmu, je Gettyho vila v Malibu. Tato vila nebyla založena na vile Adriana v Tivoli, kterou J. Paul se svým vnukem navštíví na začátku filmu a o které se J. Paul Fletcherovi znovu zmíní. Ve skutečnosti se jednalo o rekonstrukci vily z papyrů v Herkulaneu. Toto menší sídlo bylo zničeno při stejném výbuchu, který v roce 79 n. l. zničil Pompeje, a nebylo císařskou rezidencí, ale pravděpodobně majetkem dobře situovaného římského patricije.
  • Ve filmu se Gail Harrisová v roce 1971 rozvádí s Johnem Paulem Gettym mladším. Ve skutečnosti se rozvedli v roce 1964 a Getty Jr. se v roce 1971 rozvedl se svou druhou manželkou Talithou Pol.
  • Na konci filmu je zachycen J. Paul Getty, který umírá v době, kdy Fletcher Chace a Gail Harrisová zachraňují J. Paula Gettyho III. Ve skutečnosti starší Getty zemřel v roce 1976, tři roky po únosu svého vnuka.
  • Na samém konci filmu si Gail prohlíží bustu J. Paula Gettyho. Přestože je částečně zakrytá, lze poznat, že jde o Gettyho verzi, kterou ztvárnil Kevin Spacey. Na závěrečném detailním záběru busty je však vidět, že jde o verzi Christophera Plummera.