Luke Cage

62%

Zajímavosti 40

  • Za stolem v Cottonmouthově kanceláři je velmi efektní typ plochého televizoru, který se vlastně mechanicky vysouvá ze zdi a překlápí obrazovku tak, že na jedné straně je televizní monitor a na druhé obraz nebo jiná forma umění. V některých scénách během prvních asi šesti dílů je malá černá lampa na čtení, která se objevuje pouze tehdy, když je "umělecká strana" otočená ven, skoro jako by kulisáci zapomněli, že na druhé straně je televize a že by lampa byla převržena, kdyby někdo někdy televizi zapnul.
  • Flash disk, který Luke Cage dává Claire a na kterém jsou Revina data, je jiný než ten, který mu dala Jessica Jonesová (a který se objevil i dříve v seriálu Luke Cage), má jasně žlutou barvu a zaoblené hrany.
  • Method Man: jako on sám. Je to podruhé, co se člen hiphopové superskupiny Wu-Tang Clan objevil ve filmovém světě Marvelu. Prvním byl Ghostface Killah, který měl krátké cameo ve vymazané scéně ve filmu Iron Man (2008).
  • Alfre Woodardová a Mahershala Ali si zahráli tři různé postavy od Marvelu, z toho dvě v Marvel Cinematic Universe a jednu v hlasové roli. Woodardová hrála Mariah v tomto seriálu, Miriam v Kapitánu Amerikovi: Občanská válka (2016) a namluvila královnu matku ve filmu Black Panther (2010). Ali hrál Cottonmoutha v tomto seriálu, Bladea počínaje Eternals (2021) a namluvil Prowlera/Aarona Davise ve filmu Spider-Man: Paralelní světy (2018).
  • Všechny názvy epizod 2. série jsou zároveň názvy písní z alba Petea Rocka a C.L. Smootha "Mecca and the Soul Brother" z roku 1992.
  • Ve 2. epizodě 2. série vystupuje Gary Clark Jr. v harlemském Paradise. Má také píseň na soundtracku k filmu "Liga spravedlnosti" (2017) od DC - jeho coververzi písně Come Together od The Beatles.
  • Během několika posledních epizod první série padly mezi Misty Knightovou a jejím šéfem inspektorem Ridleym tři zmínky o skutečných afroamerických meziuniverzitních spolcích Alpha Kappa Alpha Sorority, Inc. a Delta Sigma Theta Sorority, Inc. Ridley informuje Knightovou, že Mariah Dillardová byla její "Soror". Knightová se domnívala, že jejich sesterstvo je Alpha Kappa Alpha (AKA), ale Ridley ji v závěrečné epizodě opraví, že je skutečně Delta. Tyto odkazy jsou v těchto epizodách potvrzeny zmínkami o charakteristických zvucích vyvolávání spolků "Skee-Wee" (AKA) u Knightové a "Oo-Oop" (Delty) u Ridleyové.
  • Tento seriál, "Daredevil (2015)", "Jessica Jones (2015)" a "Iron Fist (2017)" byly Netflixu navrženy společně, spolu s plánem vytvořit crossoverovou minisérii "The Defenders (2017)".
  • V roce 2003 byl John Singleton pověřen režírováním filmu Luke Cage pro společnost Columbia. Do hlavní role byli zvažováni Jamie Foxx, Tyrese Gibson, Dwayne Johnson, Isaiah Mustafa a Idris Elba.
  • Přestože byl seriál po dvou sezónách zrušen, Mike Colter si nakonec svou roli naposledy zopakoval ve finále seriálu Jessica Jones (2015), odkud jeho postava pochází.
  • Jednou z nejslavnějších rolí Frankieho Faisona ("Popa" Huntera) je ošetřovatel Barney Matthews ve filmové sérii Hannibal Lecter. Jeho kolega z filmu "Mlčení jehňátek (1991)" Scott Glenn hraje "Stick" v sesterských seriálech "Luke Cage" "Daredevil (2015)" a "The Defenders (2017)".
  • Alfre Woodard, která v tomto seriálu hraje Mariah Dillard, se objevuje také ve filmu Captain America: Občanská válka (2016) jako Miriam Sharpeová, matka amerického občana zabitého v bitvě u Sokovie. Woodardovou do role navrhl Robert Downey Jr. ještě předtím, než se společnost "Marvel Studios" dozvěděla o jejím obsazení do filmu "Luke Cage".
  • Jeden z prvních mezirasových polibků v mainstreamovém komiksu se odehrál mezi postavami Misty Knight a Iron Fista (2017).
  • Upoutávka byla uvedena na konci druhé série seriálu Daredevil (2015).
  • Lance Gross a Cleo Anthony si vyzkoušeli roli Luka Cage ještě před obsazením Mikea Coltera.
  • Mahershala Ali hraje v druhém seriálu Netflixu. Jeho prvním byl "Dům z karet (2013)".
  • Luke Cage se poprvé objevil v seriálu Jessica Jones (2015).
  • Každý název epizody první série seriálu Luke Cage od Netflixu byl pojmenován podle písně klasického hiphopového dua z východního pobřeží Gang Starr. Gang Starr měli v letech 1986-2003 velký vliv na rapovou scénu východního pobřeží. Epizody druhé sezóny jsou každá pojmenována podle písně od skupiny "Pete Rock" & "C.L. Smooth".
  • Koordinátor kaskadérů James Lew vymyslel termín "smack-fu", kterým označil nesmrtící údery rukou do zad, které Luke rozdává během bojových scén.
  • Soulové a fankové zpěvačce Sharon Jonesové byla v roce 2013 diagnostikována rakovina, ale po operaci a chemoterapii se dostala do remise. Rychle se vrátila ke koncertování, ale v roce 2015 se jí rakovina vrátila. Její vystoupení ve filmu You Know My Steez (2016) mělo být její labutí písní, v té době už umírala na rakovinu slinivky.
  • Stejně jako měl Ghostface Killah (alias Tony Starks) cameo v Iron Manovi (2008), má i Method Manovo cameo v Luku Cageovi souvislost s jeho komiksem inspirovaným pseudonymem "John Blaze", i když oklikou. Johna Blazea si zahrál Nicolas Cage ve filmech "Ghost Rider (2007)" a "Ghost Rider 2 (2011)." Nicolas Cage se původně jmenoval Nicolas Coppola a přiznal, že jeho umělecké jméno "Cage" nebylo inspirováno nikým jiným než komiksovou postavou Luka Cage.
  • Vzhledem k rozšířenému globálnímu dosahu Netflixu v době vydání byl tento seriál prvním svého druhu, který byl streamován do 190 zemí světa.
  • "Ocelově tvrdá" kůže postavy byla změněna na "titanově tvrdou" kůži.
  • Luke Cage je v komiksech Marvelu uváděn s výškou 6 stop a 6 palců (6' 6"). V seriálu od Netflixu je v jeho řidičském průkazu uvedeno, že měří 180 cm. Herec Mike Colter, který Cage v seriálu ztvárňuje, měří také 180 cm.
  • Pracovní název seriálu je "Tiara". V komiksech nosil Luke Cage čelenku jako součást svého kostýmu.
  • Music Hall ve Williamsburgu (Brooklyn) byla použita pouze pro exteriéry nočního klubu "Harlem's Paradise".
  • Stan Lee se objeví, ale ne osobně. Objevuje se na plakátu na boku obchodu s párty v 1. sérii, 12. epizodě (Soliloquy of Chaos (2016)), kde vyzývá veřejnost, aby hlásila trestné činy, a znovu se objevuje na reklamě ve 2. sérii, 12. epizodě (Can't Front on Me (2018)).
  • Producenti vybrali pro Luka Cage mikinu s kapucí, aby ukázali, že "černoch v mikině nemusí nutně představovat hrozbu. Může to být jen hrdina." Toto rozhodnutí bylo částečně inspirováno případem Trayvona Martina, kdy George Zimmerman zabil černošského teenagera v mikině s kapucí (únor 2012).
  • Scénárista Cheo Hodari Coker popsal seriál jako "silné spojení temného dramatu, hip-hopu a klasické superhrdinské akce".
  • Pro basketbalovou sekvenci si štáb myslel, že bude potřeba dvojník pro Misty (Simone Missick), dokud nepřišel čas na skutečné natáčení scén. Nevěděli však, že Simone je schopná hráčka a snadno zvládne střely, které byly potřeba pro hru H-O-R-S-E s místními basketbalovými mladíky.
  • V jedné části seriálu je vidět popelnice s nápisem "Timely" na boku. To je odkaz na Timely Comics, což byl původní název Marvel Comics.
  • Pop říká Luku Cageovi jeho přezdívkou Power Man.
  • V celé sérii se objevuje mnoho odkazů na Justina Hammera jako výrobce zbraní. Justin Hammer je v komiksech společnosti Marvel hlavním konkurentem Tonyho Starka (Iron Mana) v oblasti zbraní a ve filmu "Iron Man 2 (2010)" ho ztvárnil herec Sam Rockwell.
  • Turk Barrett (Rob Morgan), stálá postava v 1. a 2. sérii Daredevila (2015), se objevil ve třech epizodách (Code of the Streets (2016), Soliloquy of Chaos (2016) a The Main Ingredient (2018)) a objevuje se také v seriálech společnosti Netflix "The Punisher (2017)", "The Defenders (2017)", "Jessica Jones (2015)" a "Iron Fist (2017)". Trish Walker (Rachael Taylor), hlavní postava seriálu "Jessica Jones (2015)", má pouze hlasové cameo během 6. epizody 1. série (Suckas Need Bodyguards (2016)). Claire Temple (Rosario Dawson), opakující se postava v 1. a 2. sérii seriálu "Daredevil", která se objevila také v seriálech "Jessica Jones", "Iron Fist" a "The Defenders", je také opakující se postavou v seriálu "Luke Cage".
  • Mahershala Ali vytváří mixtapes pro každou z postav, které ztvárňuje. Ali uvedl, že jeho mixtape pro Cottonmoutha zohledňuje jeho harlemský původ a zahrnuje písně od Big L (Lamont Coleman), Diamond D, Brand Nubian, D'Angelo, Mobb Deep, Ye a Erykah Badu.
  • Jedná se o první celovečerní film společnosti Marvel, v němž bylo použito slovo "n", a Cheo Hodari Coker měl od společnosti Marvel naprostou důvěru ohledně použití tohoto slova v seriálu. Slovo se v seriálu používá nenuceně, zatímco některé postavy, včetně Cage, ho raději nepoužívají. Coker uvedl, že záměrem nikdy nebylo používat ho "způsobem, kdy je to flirtování. Použil jsem ho z hlediska toho, že kdybychom měli odposlouchávat rozhovor s Afroameričany, kde by nikdo jiný nebyl, kdy by se toto slovo použilo a jak by se použilo."
  • Luke Cage v komiksových verzích nikdy nebyl policistou ani vojákem. V seriálu Netflixu je zmíněno, že byl bývalým policistou a že sloužil u námořní pěchoty, která je pravděpodobně vytvořena pouze pro tuto hranou verzi jeho postavy.
  • Luke Cage byl původně uveden v roce 1972 a původně měl být stereotypem reprezentujícím tehdejší vzestup černošské produkce, kdy byly uvedeny filmy "Sweet Sweetback's Baad Asssss Song" (1971) a "Shaft" (1971).
  • "Přísahací sklenice" v Popově holičství byla skutečně zařazena do pořadu pro Prince. Scenárista a výkonný producent Cheo Hodari Coker se chystal ukázat Princovi první dva díly seriálu a doufal, že se mu podaří přesvědčit Prince, aby ve finále první série vystoupil v harlemském nočním klubu Paradise. Princeova předčasná smrt v roce 2016 však tyto naděje rychle zmařila.
  • Quentin Tarantino vyrůstal na komiksech o Luku Cageovi a po režii filmu "Gauneři" (1992) chtěl natočit filmovou adaptaci s Laurencem Fishburnem v hlavní roli. Později vysvětlil: "Vlastně mě od toho odradilo to, že mi to kamarádi komiksoví maniaci rozmluvili...". Protože jsem měl představu, že Larry Fishburne by byl pro roli Luka Cage ideální... Ale všichni mí přátelé říkali: "Ne, ne, poslouchej, musí to být Wesley Snipes. A já na to: 'Hele, Wesley Snipes se mi líbí, ale Larry Fishburne je prakticky Marlon Brando. Myslím, že Fish je ten pravý. A oni na to: 'Jo, ale musel by se dostat do formy. Snipes už takový je! A já na to: 'Kašlu na to! To není tak důležité! Jděte do hajzlu, zničili jste to celý!"' Místo toho natočil "Pulp Fiction: Historky z podsvětí" (1994).