He Named Me Malala

65%

Zajímavosti 3

  • Jméno Malala je variantou jména Malalai, které v paštunštině znamená "smutná, zarmoucená". Tak se jmenovala paštúnská žena, která povzbuzovala afghánské síly během bitvy u Maiwandu v roce 1880 proti Britům. Další nositelkou tohoto jména je Malalaj Joja (nar. 1978), afghánská aktivistka, spisovatelka a bývalá politička.
  • Odpoledne 9. října 2012 nastoupila Júsafzaiová do školního autobusu v severozápadním pákistánském okrese Svát. Ozbrojený muž se jí zeptal na jméno, pak na ni namířil pistoli a třikrát vystřelil. Jedna kulka zasáhla levou stranu čela Júsafzaiové, prošla jí pod kůží po celé délce obličeje a poté se jí zaryla do ramene. Další dva teenageři v autobuse byli také postřeleni, jeden do paže a druhý do ruky.
  • V roce 2014 získala Malala Júsafzaiová Nobelovu cenu míru společně s indickým aktivistou za práva dětí Kailashem Satjárthím. Norská akademie jim cenu udělila "za jejich boj proti potlačování dětí a mladých lidí a za právo všech dětí na vzdělání" Ve věku 17 let se Malala stala nejmladší osobou, která kdy Nobelovu cenu získala.