Ferrari

69%

Zajímavosti 28

  • Patrick Dempsey je vášnivý automobilový závodník, který se zúčastnil mnoha soutěží včetně Daytony.
  • Natáčení mělo začít v létě 2016.
  • Společnost STX Entertainment získala film od Paramount Pictures.
  • Původně měl roli Enza Ferrariho hrát Christian Bale, ale nakonec od ní odstoupil, stejně jako Noomi Rapace.
  • V jednu chvíli byl Sydney Pollack spojen s Michaelem Mannem, aby film produkoval.
  • V seriálu Entourage hraje Vincent Chase ve filmu s názvem Ferrari, který fiktivně režíroval Frank Darabont. Od zrušení Entourage se čtyři Vincentovy filmy staly skutečností. Escobar - Paradise Lost (Medillin v seriálu) Velký Gatsby, výše zmíněné Ferrari a Aquaman. Ještě větší náhodou je fakt, že Escobar: Paradise Lost byl podobně jako Medillin finančním propadákem.
  • Pro režiséra Michaela Manna je tento film vášnivým projektem, o jehož realizaci usiloval více než 20 let. Článek z roku 1993 prozrazuje, že Mann připravoval tento životopisný film s Robertem De Nirem v hlavní roli jako pokračování filmu Poslední Mohykán (1992).
  • Christian Bale byl do hlavní role obsazen koncem roku 2015, což ho přimělo k opětovnému setkání s režisérem Michaelem Mannem po filmu Veřejní nepřátelé (2009), ale ze zdravotních důvodů od natáčení odstoupil, protože Bale se domníval, že nemá dostatek času, aby pro roli přibral potřebnou váhu. Prvním hercem, který Balea nahradil, byl Hugh Jackman, až v lednu 2022 roli převzal Adam Driver.
  • Během závodu přijíždí Collins na zastávku v boxech a sní půlku banánu. Druhá půlka se rozdává, dokud se jeden z členů posádky nezeptá dítěte: "Chceš Collinsův banán?" A vy vidíte, jak si dítě banán s radostí bere, zatímco Enzo stále mluví s Collinsem. V širokém záběru, kdy Collins konečně odjíždí z pitstopu, vidíte, jak si dítě bere banán podruhé.
  • Derek Hill, který ve filmu hraje Jeana Behru, je synem Phila Hilla, mistra světa Formule 1 Ferrari a prvního Američana, který v roce 1961 vyhrál šampionát.
  • Světová premiéra filmu proběhla na 80. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Benátkách 31. srpna 2023.
  • Severoamerická premiéra proběhla na 61. ročníku newyorského filmového festivalu, kde byl film zároveň závěrečným filmem.
  • Společnost STX Entertainment získala distribuční práva od Paramount Pictures. STX plánovala film uvést na Paramount+ prostřednictvím Showtime, ale místo toho si práva licencovala. Několik studií včetně A24 se o ně ucházelo a Neon práva koupil za 15-17 milionů dolarů. Neon utratil dalších 7 milionů dolarů za marketing filmu.
  • V rozhovoru pro A.Frame z roku 2023 Michael Mann hovořil o důvodu kontrastu vizuálního stylu v rámci filmu: "Chtěl jsem natočit dva různé druhy filmů v tom smyslu, že jsem chtěl, aby mizanscéna rodinného dramatu ve filmu - která je jeho jádrem a která diváky nakonec tak silně zaujme - zahrnovala jakési renesanční, Caravaggiem inspirované osvětlení a byla velmi monochromatická, pokud jde o tón v tónu interiérů. V těchto scénách je patrná stagnace nebo statičnost, takže dominantní je lidská tvář a výraz dialogu. Scény závodů, které řeší některé dramatické otázky filmu, jsem chtěl mít velmi expresionistické, s těmito šmouhami prudce červených aut, která se všude řítí. Chtěl jsem také vzít diváky a v podstatě je posadit na místo řidiče, aby cítili rozrušení závodu, na rozdíl od vnějšího pozorování pomocí krásných záběrů aut a kopců dlouhými objektivy. Chtěl jsem ve filmu subjektivizovat zážitek ze závodění a udělat ho co nejvzrušivější a nejdivočejší. Takový byl záměr."
  • Ve filmu zazní píseň Sacrifice od Lisy Gerrard a Pietera Bourkeho, která se dříve objevila v jiném filmu Michaela Manna Insider: Muž, který věděl příliš mnoho (1999).
  • V seriálu Entourage hraje Vincent Chase ve filmu s názvem Ferrari, který fiktivně režíroval Frank Darabont. Od zrušení Entourage se čtyři Vincentovy filmy staly skutečností. Escobar: Ztracený ráj (Medillin v seriálu) Velký Gatsby, výše zmíněné Ferrari a Aquaman. Ještě větší náhodou je fakt, že Escobar: Ztracený ráj byl podobně jako Medillin finančním propadákem.
  • V jednu chvíli byl Sydney Pollack spojen s Michaelem Mannem, aby se podílel na produkci filmu.
  • Michael Mann řekl: "V Adamově původu je podobnost mezi Adamem Driverem a Enzem Ferrarim. Adam se hlásí na Juilliard, je odmítnut, v 19 letech nastupuje k námořní pěchotě. Po službě u námořní pěchoty se vrací na Juilliard, studuje, je odhodlaný a objevuje svou vášeň pro herectví. A nic mu nestojí v cestě."
  • Čtyřiadvacetiletý Michael Mann se poprvé zamiloval do Ferrari během studií filmu v Londýně v roce 1967. Vzpomínal na své první setkání s jedním z nich před londýnským metrem: "Něco se valí kolem. Bylo to Ferrari 275 GTB se čtyřmi válci. Byla to taková nádherná, smyslná socha, která se hýbe. Byla to prostě taková integrace rychlosti výkonu a čisté krásy."
  • První film Michaela Manna po osmi letech, od filmu Hacker (2015).
  • Patrick Dempsey je majitelem týmu Dempsey Racing, který závodí v sérii Tudor United Racing; spolumajitel týmu Vision Racing v sérii IndyCar; účastnil se závodu Rolex 24 hodin Daytony, závodu sportovních vozů a 24 hodin Le Mans. Je držitelem soutěžních licencí, které mu umožňují řídit širokou škálu závodních vozů až po prototypy, nejvyšší třídu vozů v sérii American Le Mans.
  • Enzo Ferrari měl slabost pro některé francouzské vozy navržené Pininfarinou. Jeho každodenními řidiči byly obvykle sedany Peugeot z konce 50. až 70. let.
  • Jeden z diváků na promítání filmu na festivalu v Polsku se Adama Drivera zeptal, co si myslí o scénách havárie. Divák odpověděl: "Vypadaly dost drsně, drasticky a musím říct, že pro mě kýčovitě." Driver odpověděl: "Jdi do prdele, já nevím. Další otázka."
  • Patrick Dempsey přišel při odbarvování vlasů na bílo kvůli roli Piera o všechny vlasy. V jednom rozhovoru uvedl, že mu vlasy vypadaly a na hlavě mu zůstala svatozář. Přiznal, že místo odbarvování měl zvolit paruku.
  • Adam Driver nesměl z pojistných důvodů řídit žádný z původních klasických závodních vozů. Spoluhráč Patricka Dempseyho řídil repliky otevřených vozů, které neposkytovaly odhaleným řidičům žádnou ochranu.
  • Kvůli vysokému počtu mrtvých jezdců i diváků byla Mille Miglia v roce 1957 poslední v původním provedení. Během 24 ročníků (1927-1939 a 1947-1957) bylo známo 56 úmrtí, v posledních deseti letech, kdy se vozy zrychlovaly, jich bylo 35. V letech 1958-1961 se jela bezpečnější verze, poté byla Mille Miglia definitivně zrušena.
  • Michael Mann se o natočení filmu snažil 30 let. Článek z roku 1993 prozrazuje, že Mann připravoval tento životopisný film s Robertem De Nirem v hlavní roli jako pokračování filmu Poslední Mohykán (1992). Mann a De Niro nakonec společně pracovali na filmu Nelítostný souboj (1995).
  • Christian Bale byl do hlavní role obsazen koncem roku 2015, což ho přimělo k opětovnému setkání s režisérem Michaelem Mannem po filmu Veřejní nepřátelé (2009), ale z natáčení odstoupil, protože neměl dostatek času, aby pro roli přibral potřebnou váhu. Prvním hercem, který Balea nahradil, byl Hugh Jackman, až v lednu 2022 roli převzal Adam Driver.