Svatý Vojtěch - první český Evropan

?
Svatý Vojtěch - první český Evropan
Plakát traileru

Vojtěch Slavníkovec předběhl dobu o plných tisíc let. Na sklonku 10. století usiloval o sjednocení západní Evropy s novým křesťanským světem východu, který představovaly Čechy, Polsko a Uhry. Předpoklady k tomu, aby aktivně zasahoval do evropské politiky, mu dal studijní pobyt v Magdeburku. Dobře jazykově vybaven pak libický rodák procestoval velkou část Evropy – několikrát byl hostem císaře Oty, znal se s císařovnou Theofano, putoval po hrobech světců ve Francii, měl přátele v Itálii. Podle legend pokřtil uherského krále Štěpána. Po Vojtěchově mučednické smrti ho nechal polský král pohřbít v Hnězdně.
Režisér Otakáro Schmidt šel s filmovým štábem po stopách biskupa Vojtěcha jak v České republice, tak v zahraničí. Vedle dokumentárního zachycení míst spojených se svatým Vojtěchem film obsahuje i partie hrané – nejsou ovšem inscenovány v dobových kulisách, jsou zasazeny do současnosti.
Průvodcem poeticky laděného dokumentu je mladý jezuita Miroslav Herold. Příběh svatého Vojtěcha ve filmu komentují mimo jiné historik Jiří Sláma, kardinál Tomáš Špidlík a sociolog Tomáš Halík. (oficiální text distributora)



Psisko59
Psisko59
32 827 bodů
7.5
Zpola hraný, zpola dokumentární film Otakára Schmidta o životě a křesťanské misii Slavníkovce a pozdějšího biskupa Vojtěcha kráčí po stopách jeho cest po Evropě, včetně jeho hrobu v polském Hnězdně. Průvodcem poeticky laděného dokumentu je mladý jezuita Miroslav Herold. Příběh svatého Vojtěcha ve filmu komentují mj. kardinál Tomáš Špidlík, historik Jiří Sláma a sociolog Tomáš Halík. Průvodcem je Miroslav Herold, SJ.

Dodatečné informace

Původní název:
Svatý Vojtěch - první český Evropan (více)
  • Česká republika Svatý Vojtěch - první český Evropan
Země původu:
Česká republika
Ocenění:
Žádná ocenění