Godzilla II Král monster

59%

Zajímavosti 337

  • V průběhu filmu údajný odborník na vlky Mark Russell neustále porovnává chování skutečných vlků s chováním Titánů, kteří se snaží předvídat jejich chování, zejména s teorií, že vlčí smečky vede "alfa". Tato myšlenka bývala populární v polovině 20. století, aby vysvětlila hierarchii ve smečce a chování nepříbuzných vlků v zajetí, ale byla vyvrácena v 90. letech poté, co vědci začali studovat vlky v jejich přirozeném prostředí. Divocí vlci ve skutečnosti nemají "alfu", který by vedl smečku, ale spojují se kolem rodinných vztahů s dominantním párem rodičů, kteří jsou pravidelně nahrazováni pozdějšími generacemi. Mark studuje divoké vlky, takže by to měl vědět.
  • Při útoku na Ghidoru není naprosto žádný důvod, aby útočící letadlo letělo tak blízko příšery, že by ji smetlo ze vzduchu.
  • Prašné pláně pokryté ropnými vrty, z nichž se Scylla vynořuje, se podle tvrzení autora nacházejí v Sedoně v Arizoně, přestože ve skutečnosti připomínají rudé skalnaté hory západního Texasu, kde se ropa nevyskytuje.
  • Ve starobylém podmořském chrámu je vyryta Godzilla a vedle ní je její jméno v moderním japonském písmu.
  • Během slyšení v Senátu se řeč stočí na převzetí operací společnosti Monarch americkou armádou. Mateřská loď Monarchu je však představena jako "USS Argo". Označení "loď Spojených států" se používá výhradně pro plavidla námořnictva Spojených států, která jsou uvedena do provozu. Buď Argo a Monarch již spadají pod americkou vojenskou jurisdikci a senátor o tom nevěděl, nebo se někomu prostě "USS" hodně líbí.
  • Godzilla, Mothra, Rodan a ostatní Titáni jsou zařazeni do rodu "Titanus". Ve skutečnosti je tento rod vyhrazen pro skupinu velmi blízce příbuzných druhů (lvi, tygři a levharti), takže vidět členovce, plazy, savce a hlavonožce pohromadě v takové specifické skupině nedává smysl, nicméně by se to dalo vykládat jako krycí jméno, a ne jako striktní vědecký název. Případně, protože všichni Titáni jsou funkčně jediným exemplářem druhu, dalo by se postulovat, že "Titanus" je fylém a Godzillovo "správné" vědecké jméno je "Titanus gojira gojira gojira gojira gojira gojira", což je jediný dochovaný exemplář jeho třídy, řádu, čeledi, rodu a druhu. Aby to fungovalo, je třeba ještě extrémně masírovat vědecké názvosloví.
  • Když se ponorka potápí a je zasažena nárazem, jeden z rozkazů kapitána zní "nouzový úder". Jedná se o rozkaz použít všechny příslušné systémy k okamžitému vyslání lodi na hladinu a vyrazit pod silným úhlem jako velryba. Tento rozkaz byl zřejmě ignorován. Nouzový úder se uskuteční až později, po výbuchu hlavice.
  • Ponorky nemohou používat GPS pro navigaci v hlubokých vodách.
  • Když Ghidorah a Rodan letí proti sobě, v jednom záběru má Ghidorah na třech hlavách "vlasy" podobné úponkům. Ve skutečnosti bylo monstrum původně navrženo s jakousi hřívou, ale ta byla během natáčení odstraněna. V tomto konkrétním záběru ji však odstranit zapomněli.
  • Relativní velikost příšer a letadel se během filmu divoce mění. Rodan dokáže rozdrtit tryskové stíhačky nohama, protože jsou o něco větší než jeho prsty. Když se však natahuje k obrovské létající lodi Argo, která je ve srovnání s pouhým tryskáčem obří, je sotva větší než Rodanovy nohy. Ve scéně na Antarktidě je vrtulník Osprey o něco větší než jedna Ghidorahova hlava. Později je loď Argo, která je tak velká, že snadno unese několik Ospreyů, zakrnělá oproti Ghidorahovým hlavám.
  • Michael Dougherty: pilot sežraný Rodanem.
  • Během scény se sopkou se blesky kolem krále Ghidoraha synchronizují s jeho řevem.
  • V celém filmu jsou použity původní motivy skladatele Akity fukubeho.
  • V původním filmu "Gojira" se doktor Serizawa obětuje, aby Godzillu zničil, v tomto filmu se doktor Serizawa obětuje, aby Godzillu zachránil.
  • Když se Mothra objeví ve své dospělé podobě, zazní melodie písně Iliany z původního filmu "Mosura".
  • Sekhmet je pojmenována po egyptské bohyni, která je často zobrazována jako lvice. Z tohoto důvodu se mnozí domnívali, že Sekhmet, která byla sledována na stanovišti Monarchů v egyptské Káhiře, může být titán podobný lvu. To později potvrdil i Dougherty, který v odpovědi na komentář na Instagramu přirovnal Sekhmet ke lvici nebo Sfinze. Vzhledem k tomu, že mýty o Sekhmet byly inspirovány skutečným Titánem, vyvolává to otázky o dalších podobnostech, které by mytologická bohyně a tvor z MonsterVerse mohly mít. V mýtech se říká, že Sekhmet je zodpovědná za vznik Saharské pouště, kterou vytvořila svým horkým dechem. To, že by něco takového platilo pro MonsterVerse, se může zdát jako přitažené za vlasy, ale je důležité si uvědomit, že Titáni skutečně mohou měnit prostředí. V KOTM je to jasně uvedeno v titulcích, přičemž jen jedním příkladem je Behemothova role při omlazování amazonského deštného pralesa.
  • Když Rodan zdecimuje vesnici Isla de Mara, zmasakruje Zlatou eskadru a pokusí se zničit loď Argo, je to jen teritoriální chování, nebo je prostě extrémně divoký a nemilosrdný při sebemenší provokaci? Všimněte si, že novelizace výslovně upozorňuje na to, že střely vypálené na Rodana, když byl na vrcholu své sopky, by si zvíře logicky vyložilo jako přímou výzvu na své území.
  • Z původních Titánů ve filmu je Behemoth (ten, který připomíná mamuta srstnatého) pravděpodobně nejoblíbenějším z nich, pravděpodobně proto, že má velmi výrazný design a je jedním z mála příkladů savčího kaiju (samozřejmě vedle Konga). Zdá se, že jde také o případ In-Universe, protože v novelizaci ho výzkumník osvobodí dříve, než ho Monarcha zabije, protože ho shledal "nejzajímavějším titánem".
  • Na otázku, zda se ztvárnění Rodana a Ghidoraha liší od George ve filmu Rampage: Ničitelé (2018), Jason Liles odpověděl: "Skvělá otázka. George je mnohem bližší tomu, kým jsem jako člověk ve svém srdci. Gorily jsou mnohem blíže naší anatomii, takže může být mnohem bližší poměr 1:1 mého výkonu a výsledného produktu, který jsou schopni vytvořit VFX umělci. Naše anatomie je velmi, velmi odlišná od anatomie plazů a draků, takže to byla nová výzva. Nicméně s Ghidorahem a Georgem je tu spousta podobností. Oba jsou alfy, oba vědí, že mají nejvyšší postavení v každé místnosti, kde se nacházejí. Alespoň si to myslí. To je u postavy spousta zábavy, ale jejich motivace s tímto statusem jsou tak divoce odlišné. Ghidorah chce všechno a všechny zničit, zatímco George má tak velké srdce, chce ostatní rozesmát a užít si chvíle. George je tak přemýšlivé a laskavé stvoření. Úplný opak Ghidoraha."
  • Jason Liles první den zkoušel jen hodinu nebo dvě, než začal natáčet scénu za scénou. "Hodně z toho bylo jen zkoušení. Když jsme přišli do místnosti, měli jsme připravenou vlastní práci a řídili jsme se Mikeovými pokyny. Bez toho, aby nás vedl jako náš kapitán, bychom to nezvládli."
  • Jason Liles prozradil, že až do dne natáčení nevěděl, že bude hrát ve filmu Rodan. Poté, co si zašpásoval a zahrál si na Rodana, se ho Michael Dougherty na place zeptal: "Nechtěl by sis před odjezdem zahrát něco s Rodanem?". Na to samozřejmě odpověděl: "To teda jo!"
  • V rozhovoru pro Total Film Magazine Michael Dougherty prozradil, že chtěl do filmu Godzilla vrátit slovo "Bůh"; dále vysvětlil, že když se Zachem Shieldsem vyrůstali, nevnímali Godzillu a ostatní Titány jako muže v gumových oblecích nebo jako výsledek nepovedených vědeckých experimentů, ale spíše jako bytosti podobné drakům, obrům, Starým nebo jiným mytologickým zvířatům a tvorům tak podivuhodným a velkolepým, že se vymykají chápání.
  • V rozhovoru ze srpna 2017 Michael Dougherty řekl, že tento film je pro Godzillu tím, čím byli Vetřelci (1986) pro Vetřelce (1979).
  • Michael Dougherty v jednom rozhovoru poznamenal, že Anguirus, Biollante a Mechagodzilla patří mezi jeho oblíbená monstra a v jednu chvíli chtěl, aby se Biollante objevil v jeho filmu z roku 2019, a pokud bude možnost natočit pokračování, dal by Biollantemu a Giganovi hlavní roli.
  • Když se Mothra vynoří ze svého kokonu, hraje v pozadí píseň Mothry od Yuji Kosekiho. Píseň hraje také v závěrečných titulcích.
  • Během larvální fáze Mothry můžete slyšet řev Showa Mothra Imago těsně předtím, než téměř rozšlápne stráž.
  • Ve scéně, kdy je Washington zcela zničen Rodanem a Ghidorahem, můžeme slyšet zmínku o vojenské bitevní lodi jménem USS Brody, která je pojmenována po Fordu Brodym, hlavní postavě z filmu z roku 2014.
  • Základna Monarchu v Antarktidě se jmenuje Outpost 32 a Dougherty potvrdil, že její název pochází z hororové klasiky Věc režiséra Johna Carpentera. Děj filmu Věc se odehrával na vědecké výzkumné stanici nazvané Outpost 31. Dougherty říká, že film z roku 1982 "uctívá".
  • llene Chen přirovnává Godzillův zastrašovací projev ke gorile, která se bije do hrudi. Předznamenává tak další film z Monsterverse, kde Godzilla bojuje s Kongem.
  • Michael Dougherty se nechal slyšet, že Godzilla a Rodan jsou kozlové, ti největší všech dob.
  • Michael Dougherty uvedl, že jeho záměrem bylo spojit zemitou strukturu filmu Godzilla (2014) s živými barvami filmu Kong: Ostrov lebek (2017).
  • Jak se ukázalo v jednom rozhovoru, Michael Dougherty má pro Rodana slabost a tvrdí, že je silnější než Godzilla.
  • Scyllu vytvořil Michael Dougherty, aby se mohl věnovat svému zájmu o mýtus Cthulhu. Scylla je podobná Cthulhu a Cthylle, všichni tři mají hlavu podobnou hlavonožci. Cthylla je dokonce někdy nazývána "Scylla".
  • Ve filmu jsou znovu použity klasické motivy Mothry a Godzilly.
  • V podmořském městě lze spatřit vikingskou dlouhou loď.
  • Mothřin řev je velmi vysoké kvílení, které se neliší od předchozích inkarnací, a je také schopna pronikavého nebo nižšího trylkování. Tvůrci filmu použili k vytvoření vokalizace Mothry směs různých hmyzích zvuků a jako příklad uvedli exponenciální zpomalení cvrččího cvrčení, aby znělo jako píseň. Ve filmu je několik momentů, kdy vydává svůj klasický řev, například když se rozzuří ve svém larválním stavu, když se vynoří ze svého kokonu ve stavu imaga, když ji Ghidorah zabije, a je také slyšet v rámci Godzillova jaderného impulsu.
  • Stejně jako suchozemský Servum má i larvální podoba Mothry mnoho podobností s Ohmu z filmu Naušika z Větrného údolí například obrněný krunýř, dýkovité nohy na přední části těla a zářící tělo, které mění barvu podle nálady (modrá barva znamená klid a červená vztek nebo rozrušení).
  • Tvůrci filmu nahráli hlasy jeřábů, sov, tučňáků a supů, aby je mohli implementovat do Rodanových zvuků. Rodan také vydává tiché, hrdelní cvakání a vrčení, které zní podivně podobně jako MUTO, i když má hlubší tón. I když v několika momentech zní Rodanův řev zhruba podobně jako řev ze Showa.
  • Stejně jako Ghidorah se i Rodanův design podobá Šmakovi z hrané filmové trilogie Hobit, například barvami, rudě zářícími trhlinami v těle, nohama a zejména tříprstými rukama na křídlech.
  • Zubatý zobák a extrémně vyvinutá křídla této inkarnace Rodana jsou poněkud podobné zobáku a křídlům Pelagornis sandersi, jednoho z největších známých létajících ptáků.
  • Navrhování Rodana bylo jednou z Doughertysových nejoblíbenějších částí celého procesu: "Prohlíželi jsme si desítky různých druhů dravých ptáků, jestřáby, orly, dokonce i supy. Nakonec to byla stará hliněná socha od Tima Martina." Nakonec upustili od kalcifikovaného "peří", takže byl spíše křížencem obřího dravého ptáka a klasického pteranodona, ale v žilách mu proudilo žhavé magma.
  • Režisér Michael Dougherty prozradil, že jeho nejoblíbenější skladbou z hudby Beara McCrearyho je "The Key to Coexistence/Goodbye Old Friend".
  • Podle Doughertyho: "V mém pojetí je tento film skutečně o tom, jak se lidstvo snaží obnovit narušený vztah s Godzillou (přírodou), aby si zajistilo přežití, a tato scéna je prvním krokem k obnovení tohoto vztahu."
  • Modré rozsvícení Godzillových hrotů na zádech těsně před použitím atomového dechu je jeho poznávacím znamením, ale nikdy předtím tuto schopnost nepoužil ke komunikaci s ostatními, což je jeden z důvodů, proč si Dougherty myslel, že Král monster je "ideální příležitostí", aby Godzilla použila svou bioluminiscenci jako zastrašovací taktiku. Tato scéna zohledňuje vlastnosti dalších dravých zvířat na světě, ale umocňuje je poměrně krásným způsobem.
  • Mike Dougherty prozradil, že nový MUTO, který se ve filmu objeví, je ve skutečnosti "královna MUTO". Poznamenal, že "tato je jiná a starší než MUTO, které jsme viděli předtím, proto má "korunu" hřbetních hřebenů, která vyjadřuje její královský status." Dále zmínil, že "její tělo je také pokryto jizvami z minulých bitev nebo pářících rituálů". Režisér uvedl, že titánka je také označována jako "Barb". Tím se královna MUTO stává vedle fanoušky oblíbeného "Kevina" druhou "přezdívkou Titána" z filmu.
  • Proč se Ghidorah dokázal zbavit účinků ničitele kyslíku, zatímco skutečný král monster ne? Vysvětlení pravděpodobně souvisí se zjištěním, které Monarcha učiní o Ghidorahovi krátce po jeho souboji s Godzillou. Hlavní hrdinové jsou schopni zjistit, že Ghidorah není ze Země. Stejně jako tříhlavé monstrum ve verzi Toho je i Ghidorah v MonsterVerse mimozemský vetřelec z jiné planety. Ghidorah přicestoval na Zemi z vesmíru před mnoha staletími a od té doby se zde zdržuje. Armáda věděla, že dokáže Godzillu porazit pomocí ničitele kyslíku, ale nepočítala s tím, že Ghidoraha to neovlivní. Mohlo to být proto, že předpokládali, že Ghidorahovo tělo funguje stejně jako jakýkoli jiný živý tvor ze Země. Přirozeně by se domnívali, že Ghidorah potřebuje k přežití kyslík, ale Ghidorah je mimozemšťan. S ohledem na to není důvod se domnívat, že by ho Kyslíkový ničitel měl zabít. Jeho biologii zatím nikdo zcela nerozumí. To, že Ghidorah nepotřebuje k životu kyslík, by vysvětlovalo, jak se na Zemi vůbec dostal. Ve filmech Toho dokáže Ghidorah létat vesmírem bez kosmické lodi, která by ho nesla, takže pokud nebyl dopraven mimozemskou lodí, musel se Ghidorah dostat na Zemi vlastními prostředky. Pokud Ghidorah nepotřebuje k přežití kyslík, pak mu možná nic nebrání volně létat vesmírem. To, že je Ghidorah schopen přežít ničitele kyslíku, protože je mimozemšťan, je další způsob, jak rozhodnutí MonsterVerse zachovat Ghidorahův původ z Toho přidalo klasickému záporákovi Godzilly trochu zábavy a nepředvídatelnosti. Ghidorahova povaha outsidera je důvodem, proč se vzepřel přirozenému řádu a stal se tak obrovskou hrozbou pro planetu.
  • Na jednoho Titána se přímo odkazuje po volání krále Ghidoraha, když je uvedeno, že Titán zajištěný v Kamenné hoře uprchl. Stone Mountain v Georgii je místo, kde se nachází Monarchova základna 53, která je podle Monarchovy mapy místem, kde byl Tiamat sledován. Ve starověkém Babylonu byla Tiamat považována za bohyni oceánu a připisují se jí společné zásluhy za stvoření Země. Tiamat byla někdy považována za humanoidní postavu, ale byla také popisována jako mořský had nebo dračí žena. Tento popis je však některými historiky zpochybňován a je těžké přesně říci, jak Tiamat vnímali starověcí obyvatelé Babylonu nebo kdy začala být spojována s draky.
  • Titan Sekhmet (Titanus Sekhmet) byl monitorován na základně Monarch 65 v Káhiře v Egyptě. V egyptské mytologii je Sekhmet velmi uctívaná bohyně zobrazovaná jako humanoid s hlavou lvice. Egypťané vnímali Sekhmet jako bojovnici, bohyni léčení a strážní božstvo. Dokonce se věřilo, že svým horkým dechem, který pocházel z toho, že byla dcerou boha slunce Ra, vytvořila egyptské pouště. Z toho, co se o Sekhmet říká v mytologii, se dá vyvodit poměrně dost. Jedna nebo možná několik jejích vlastností by mohlo být tím, co způsobilo, že Monarcha přisoudil toto jméno titánovi, který žil v Káhiře. Sekhmet by se mohla připojit k Mothře jako jedna z mála známých ženských titánů v MonsterVerse. Také pokud má Sekhmet z MonsterVerse ohnivý dech, mohlo by to vysvětlovat jméno této bytosti. Její status bohyně uzdravování a strážného božstva naznačuje, že by mohla být jedním z laskavých Titánů MosterVerse, což by ji mohlo stavět do ostrého kontrastu s Abaddonem a Typhonem, jejichž mytologická spojení svědčí o destruktivním chování. Stojí za zmínku, že Sekhmetin mytologický protějšek sdílí dva rysy, které patří ke kaiju z Toho. Král César z filmu Godzilla vs. Mechagodzilla vycházel z Šisa (čínský lev strážný) a také on byl uctíván jako ochránce.
  • Jedno z jmen na monitoru je "Typhon". Titanus Typhon byl držen na Monarch Outpost 92, která se nacházela v Angkor Watu v Kambodži. Vzhledem k tomu, že Typhon není ve filmu nikdy vidět, největší vodítko o jeho identitě lze nalézt v jeho jménu, protože Typhon je důležitou postavou řecké mytologie a otcem Scylly, ačkoli mezi verzemi MonsterVerse nemusí být skutečná souvislost. Podle legend byl Týfón krutá a mocná nestvůra, která se utkala v epickém souboji s Diem, jenž ji porazil svými blesky. Poté byl pohřben pod sopkou. Popisy Týfóna se liší, ale většina z nich sdílí představu, že Týfón je hadovitý tvor se stovkou hlav. Někdy je Týfón zobrazován jako netvor s humanoidním trupem a hlavou. A v některých příbězích je Týfón okřídlený, oheň chrlící tvor.
  • Mezi jmény na monitoru je i Bafomet, který se zřejmě nachází na základně 68 ve Volubilu v Maroku. Jméno "Bafomet" je spojeno s pádem templářů, řádu vojáků, kteří ve středověku odtrhli katolickou církev. Ve 14. století nařídil francouzský král Filip IV. zatčení templářů poté, co byli obviněni z mnoha skandálních zločinů, včetně uctívání hlavy modly zvané Bafomet. Archeologové a historici dlouho zkoumali původ této modlářské hlavy. Domnívají se, že Bafomet byl pokroucenou interpretací Mohameda, zakladatele islámu. Říká se, že myšlenka Bafometa vznikla, když templáři cestovali na Blízký východ a začali začleňovat islámskou kulturu do svých vlastních systémů víry. Dnes je jméno "Bafomet" spojováno s démonickou bytostí s kozí hlavou, ale tato představa Bafometa vznikla až o několik století později, takže moderní představa o tom, kdo Bafomet je a co představuje, pravděpodobně nemá žádnou spojitost s titánem MonsterVerse.
  • Neviditelný titán Afriky se jmenuje Mokele-Mbembe ("Ten, který zastavuje tok řek") a je to konžský kryptoid žijící ve vodě, podobný sauropodnímu dinosaurovi, o němž se předpokládá, že je to dinosaurus. Není známo, zda byl Titanus Mokele-Mbembe místními obyvateli nesprávně interpretován jako kryptoid, nebo zda byl Titanus Mokele-Mbembe přezdíván Monarchem kvůli tomu, že se podobá kryptoidovi V románové verzi je Mokele-Mbembe popisován jako šedý čtyřnožec s oblázkovitým plazím hřbetem, s hlavou připomínající slona bez uší, ačkoli jeho kly směřují dolů, nikoli nahoru. Na každé noze má pět drápů a jeho přední nohy jsou o něco delší než zadní. Ocas Mokele-Mbembeho je dvakrát delší než zbytek těla. Jeho tlama se otevírá jako krokodýlí a odhaluje ostré zuby. Na temeni hlavy má také zahnutý roh, který svítí slabě zelenou barvou.
  • Amhuluk, tvor, který má kolem sebe vybudovanou základnu Monarchů ve skalních útvarech Manpupuner v Rusku. Kromě jeho umístění nebylo o Amhuluku v MonsterVerse nic potvrzeno, ale jeho jméno je společné s tvorem z mytologie kmenů Kalapuya, indiánského národa ze západního Oregonu. Kalapuya věřili, že Amhuluk je mocná příšera, která sídlí v jezeře poblíž Forked Mountain v Oregonu. Amhuluk byl údajně zlý tvor, který rád topil všechny a všechno v okolí. Vyprávěly se o něm příběhy, které měly děti odradit od vody. Říkalo se, že je to čtyřnohý skvrnitý mořský had, který má obrovské rohy, které se mu hodí k probodávání obětí. Ačkoli verze MonsterVerse nemusí odpovídat tomuto popisu, přinejmenším vykresluje obrázek toho, jak by Amhuluk mohl vypadat.
  • Kostru Titána lze spatřit na jediný záběr. Speciální funkce na domácím videu poskytují lepší pohled a jen potvrzují, že kostra patří Anguirusovi. Nikdy není řečeno, co se s Anguirusem stalo, ale odpověď bychom mohli najít v titulcích filmu Godzilla: Král monster. Při pozorném sledování si diváci mohou všimnout, že redigovaný text v titulcích vypráví dlouhý a podrobný příběh o historii vztahu mezi lidmi a Titány. Říká se, že Titáni a lidé začali válčit poté, co se lidé pokusili Titány zotročit. Ačkoli jsou Titáni samozřejmě nadřazeni lidem, je možné, že někteří Titáni byli zabitelní. To by mohlo naznačovat, že válka lidí a Titánů, která zpustošila Zemi, byla příčinou Anguirovy smrti. I kdyby Anguirus nebyl obětí války, následovaly další události, které mohly způsobit Anguirův předčasný konec. Válka vyvolala neidentifikované "masivní kataklyzma", které zničilo lidskou civilizaci. Pokud bylo dostatečně silné na to, aby vyhladilo celé civilizace, není nepravděpodobné, že se obětí mohli stát i někteří Titáni. Důsledkem "kataklyzmatu" je, že vedle dalších geologických katastrof vyústilo v dobu ledovou. V titulcích je výslovně uvedeno, že Titáni nebyli vůči těmto katastrofám nezranitelní, což znamená, že někteří mohli být zabiti. Zbytek Titánů přešel do hibernace, ale jiní, jako například Anguirus, takové štěstí mít nemuseli.
  • Scylla, šestinohé stvoření s obličejem připomínajícím chobotnici, je jedním z Titánů, kteří na konci filmu přijmou Godzillu jako novou alfu. Novinový článek potvrzuje, že Scylla je tvor z řecké mytologie, který byl zmíněn v Homérově Odyssei. Ve starořeckých textech byla Skylla ženskou příšerou s mnoha nohama a psími hlavami. Žila v blízkosti moře a útočila na každou loď, která se k ní přiblížila. Společnost Monarch potvrdila, že netvor z legend byl inspirován Titánem. To znamená, že Scylla je stará tisíce let.
  • Jeden z "článků" uvedených v závěrečných titulcích píše Steve Martin. Jedná se pravděpodobně o narážku na stejnojmennou postavu, kterou ve filmu "Probuzená zkáza" z roku 1956 ztvárnil Raymond Burr.
  • Koncepční kresby ukazují, že Metuzalém má na svých obrněných zádech stromy, které mohou být menšími trny, nicméně v novelizaci Krále příšer je zmíněno, že les roste na Metuzalémově krunýři.
  • Metuzalém byl biblickou postavou známou tím, že žil dlouho, což je vlastnost, kterou sdílí téměř všechny ostatní výrazy slova "Metuzalém", včetně nejstarší planety, nejstarší hvězdy a proteinů, které prodlužují život hmyzu. To by naznačovalo, že Metuzalém je starobylý, dokonce ještě starobylejší než ostatní titáni, ale význam jména zůstává neznámý.
  • Někteří z Titánů jsou pojmenováni podle legendárních božstev nebo mohou být jejich předobrazem. Za zmínku stojí zejména Leviatan, neviditelný titán, který se vynořuje z jezera Loch Ness, Mokele-mbembe (v románu je popsán jako titán s chobotem podobným mamutovi, žhnoucím rohem a velmi velkým ocasem) a slonovitý Behemoth (který může, ale nemusí být skutečný Behemoth). V komiksovém prequelu Godzilla: Aftershock byl jeden jedinec Godzillova druhu starověkými Féničany znám jako Dagon (ačkoli interpretace Dagona jako boha moře je dnes zpochybňována). Chen to říká doslova poté, co viděl starověké podvodní reliéfy zobrazující Godzillu, Ghidoraha a další kaiju.
  • Godzilla v tomto filmu dostala přezdívku DougheGoji, která kombinuje příjmení režiséra Michaela Doughertyho a Godzilly, což fanoušci udělali i u filmu Godzilla (2014), kde se Godzille přezdívalo GareGoji, protože ji režíroval Gareth Edwards.
  • Navzdory tomu, co by mohl naznačovat výrazný rozdíl mezi oběma filmy, Král monster nebyl v žádném případě reakcí na Godzillu (2014), ani se Michael Dougherty necítil nucen v pokračování zvýšit faktor monstra. Jak řekl serveru Polygon, je přesvědčen, že pokračování by vždy obsahovalo více monster a více Godzilly - i kdyby první film nebyl kritizován za nedostatek těchto prvků. I když je to hypotetické, Michael Dougherty si to myslí, protože by nechtěl opakovat stejný přístup. Režisérovi Krále monster se opravdu líbilo, co Gareth Edwards udělal s Godzillou, když z ní udělal pomalu se rozjíždějící monster film, ale nemyslí si, že je to metoda, kterou lze použít dvakrát a rozhodně ne zády k sobě.
  • Když bylo poprvé oznámeno, že půjde o první hollywoodský film o Godzille, ve kterém se objeví King Ghidorah, Rodan a Mothra, fanoušci se pochopitelně obávali, jak budou tito tři oblíbení kaiju ztvárněni. Král monster zůstal věrný odkazu původních postav a jejich podobu pouze drobně upravil. Ghidorahovy zlaté šupiny, tři hlavy, dva ocasy s tupými špičkami a gravitační paprsky byly součástí jeho původního vzhledu a každý z nich byl přenesen do MonsterVerse. Mezi věci, které byly v Ghidorahově designu aktualizovány, patřily jeho nohy, velikost křídel a odstíny žluté na jeho šupinách. King of the Monsters také zachovává Ghidorahův mimozemský původ. Stejně jako jeho protějšek z Toho je i Ghidorah v MonsterVerse mocným tvorem z vesmíru, který ničí každou civilizaci, na kterou narazí. Kdysi v minulosti ho jeho cesty přivedly na Zemi, kde zůstal po staletí v ledovém bloku v Antarktidě. Ghidorah je nejzlověstnější ze všech Titánů. Zatímco Godzilla dupe po městech, aniž by úmyslně ubližovala nevinným lidem, King Ghidorah cíleně rozsévá zkázu na lidech kolem sebe. Ghidorahovu sílu uznávají i ostatní Titáni. Godzilla a Mothra ho sice nepovažují za alfu, ale oba si uvědomují, jakou hrozbu pro svět představuje. Tohle je King Ghidorah, kterého fanoušci Godzilly dobře znají a na kterého čekají už celá desetiletí.
  • Kňouravý zvuk, který Rodan vydává po bodnutí Mothrovým žihadlem, je podobný kňouravému zvuku, který vydávala samice MUTO, když ji Godzilla zabila v předchozím filmu.
  • Titáni byli kdysi uctíváni rozsáhlou polosubterranskou civilizací, která existovala zhruba před 20 000 lety a měla technologii srovnatelnou s Římany; předpokládá se, že byla zničena příchodem Ghidoraha. Je také naznačeno, že tato civilizace je předchůdcem všech ostatních civilizací a kultur, protože obsahuje prvky jiných prehistorických kultur - egyptské, mezopotámské, mayské atd. Zatímco ve filmu se o tom mluví jen krátce, v novelizaci je to popsáno podrobněji.
  • střelbu z ručních zbraní Titáni ani nepocítí, ale přesto je to první reakce každého vojáka Monarchie, který se jim dostane do cesty (na rozdíl třeba od útěku). Jediná ruční zbraň, která vyvolala reakci, byl výkonný taser proti relativně malému Titánovi, a i ten larvu Mothry spíše jen naštval, než aby měl nějaký skutečný účinek. Nicméně i když Titáni cítí raketové bombardování, stále je to spíš otravuje, než že by jim to nějak skutečně ublížilo.
  • Mothra ve světě příšer svým designem připomíná samce MUTO: má pár zakřivených předních nohou, digitigrádní zadní nohy, sadu menších paží na hrudi a pár protáhlých blanitých křídel. To může být víc než jen náhoda: je pravděpodobné, že druh Mothra je ve skutečnosti příbuzný s MUTO, patří do stejné čeledi, podobně jako vosy a včely, sdílejí společné znaky, ale liší se chováním. Pozoruhodné je, že jak druh MUTO, tak zřejmě i druh Mothra jsou s Godzillou v symbióze, jen jde o různé druhy symbiózy (MUTO jsou parazitické a Mothra se zdá být mutualistická, např. to, co se hovorově označuje jako symbióza), a není neznámé, že evoluce způsobuje skoky od jednoho druhu symbiózy k jinému nebo že ke speciaci dochází díky specializaci na různé druhy symbiózy. Mothra a MUTO nemusí být vůbec příbuzní, ale MUTO si vyvinul podobný vzhled jako formu klamavého mimikry. Je to podobné jako u skutečné ryby zvané šavlozubka, která napodobuje vzhled prospěšné čističky a láká nic netušící ryby na obhlídku, aby na ně pak zaútočila, když se přiblíží. Je možné, že samec MUTO si vyvinul podobný vzhled jako druh Mothra, aby nalákal nic netušící, nezkušené příslušníky druhu Godzilla ke svému hnízdu, kde by na něj číhala větší a silnější samice.
  • Akvárium s kokonem můry v předchozím filmu s nápisem "Mosura" dává smysl, když si přečtete, že uctívání Mothry bylo v tomto vesmíru velmi rozšířené, zejména na východě, kde žije. Nazývat ho Mothra je podobné, jako pojmenovat domácí zvíře po bohu, jako je Zeus nebo Hádes.
  • Rodan i Metuzalém mají rysy příšery Obsidius, živé dvounohé sopky, ze hry Godzilla Unleashed: Rodan má aspekt "vnitřní systém je roztavené magma se žhnoucími trhlinami na těle", zatímco Metuzalém má aspekt "živá pohybující se hora". King Ghidorah, Mothra a Rodan jsou složeni z různých aspektů svých verzí v průběhu celé série, což je podrobně vysvětleno na stránkách jejich postav.
  • Alan Jonah je druhým lidským padouchem v MonsterVerse, prvním byl Preston Packard. Shodou okolností mají obě postavy vojenskou minulost. Jméno Alana Jonaha je v časové linii Monarcha převráceno jako "Jonah Alan".
  • Hlavní natáčení začalo 19. června 2017 v Atlantě v Georgii pod pracovním názvem Fathom. Dougherty potvrdil, že film bude obsahovat praktické efekty a návrhy příšer od Toma Woodruffa, Jr. Jako kameraman byl potvrzen Lawrence Sher. Části filmu se natáčely v historickém centru Mexico City mezi 19. a 22. srpnem 2017. Dougherty oznámil, že natáčení filmu skončilo 27. září 2017.
  • Podmořské město, které je domovem Godzilly, se vyznačuje římskou a egyptskou architekturou, což naznačuje, že lidstvo s Titány koexistovalo po staletí. A údajně se jedná o starověké podmořské město Atlantida.
  • V románové předloze se Alanův charakter prohlubuje, protože se ukazuje, že měl dceru Lindy, která byla unesena cestou ze školy, zabita a šest dní hnila v dešťové kanalizaci, dokud se její tělo nenašlo. Ukazuje se také, že Alan měl otcovsko-synovský vztah s Asherem a jeho lidskost vyhasla, když jeho společnici zabila Diane Fosterová.
  • Behemothovo druhé jméno, Mapinguary, je v jihoamerickém folklóru opičí lenochod podobný Yettimu s mamutí srstí - Behemoth se mu podobá, ale má kly a nemá jedno oko ani druhá ústa na břiše, která má Mapinguary. Silně se naznačuje, že pozorování Mapinguaryho v Jižní Americe jsou ve skutečnosti pozorování Behemota, proto mu místní říkají Mapinguary.
  • Michael Dougherty dostal práci režiséra po "generální večeři" s dlouholetým přítelem, producentem Alexem Garciou, který produkoval Doughertyho filmy Halloweenská noc (2006) a Krampus (2015), a když se mu zmínil, že Gareth Edwards se k režii nevrací, vzrušeně přijal režisérskou židli dřív, než se ho Garcia stačil doptat.
  • Přestože má Ghidorah jako nepřítel Godzilly tak dlouhou historii, filmy Toho s králem Ghidorahou jako hlavním padouchem mu vlastně nedaly příležitost ukázat, proč je největším nepřítelem Godzilly. Král monster toho dokonale dosahuje tím, že Godzille dává protivníka, jakého si zaslouží.
  • Scéna na Antarktidě pravděpodobně odkazuje na scénu z filmu Godzilla: Final Wars. Jenže v tomto filmu byla Godzilla zamrzlá v ledu a místo Ghidoraha byl jejím protivníkem Gigan.
  • Scéna, kdy se Ghidorah probouzí na Antarktidě, je natočena velmi podobně jako probuzení samce MUTO v Janjiře v předchozím filmu. Obě scény obsahují široký záběr na prchající lidi v popředí, zatímco monstrum vylézá ze svého vězení v pozadí, a obě scény končí tím, že hlavní lidská postava upadá do bezvědomí, zatímco monstrum odlétá.
  • Logo filmu se týká mezopotámského umění, protože staří Mezopotámci a Sumerové byli jedním z prvních národů, které vytvořily panteon božských bytostí. To odpovídá "starověkému", "božskému" aspektu bytostí a nakonec to souvisí s potopenou svatyní, na kterou postavy narazí.
  • V Art Booku k filmu jsou k vidění koncepty Gigana, titána podobného Kumongovi a především želvího titána, který se velmi podobá Gamerovi. Žádný z nich se ve filmu neobjevil.
  • V románu je omylem uvedeno, že Scylla má osm nohou.
  • Rodanovo zranění od Mothřina žihadla naznačuje, že Rodan nekrvácí, a odhalilo, že jeho tělo má pod neprůhlednou kůží jasně žluté internalizované světlo. Rodan používá křídla k udržení rovnováhy, a tak může chodit i stát vzpřímeně, když není v letu.
  • Podvodní bitva Godzilly s Ghidorahem je vzpomínkou na film King Kong versus Godzilla (1962), kdy Godzilla a Kong svedou na samém konci podvodní bitvu, z níž Kong vyjde vítězně.
  • Michael Dougherty přidal do filmu MUTO, protože se mu líbil design tohoto druhu a líbila se mu myšlenka, že na světě stále existují další žijící MUTO.
  • Zvukový efekt nabíhání Godzillových hřbetních ploutví před jeho atomovým dechem je pozměněnou verzí tlukotu srdce umírajícího King Konga ve filmu King Kong (1976).
  • Režisér Mike Dougherty vysvětlil, proč se v pokračování neobjevili Ford a Elle Brody. Rozhodl se, že s novým dílem to "přesunou na vaječné hlavy". Dougherty byl zřejmě toho názoru, že zajímavějšími postavami v Godzille byli doktor Serizawa Kena Watanabeho a vědci z Monarchu. Dougherty měl pocit, že je "komplikovanější a nuancovanější" udělat z vědců hrdiny, než z vojáků, kteří jsou ve filmech rozsahu Krále monster mnohem častější. Dougherty také poznamenal, že postavy Taylora-Johnsona a Olsena jsou v tuto chvíli pravděpodobně "mimo hru" a daleko od příšer. Bez ohledu na to, kde se nyní nacházejí, by bylo jistě obtížné vytvořit příběh, v němž by byl některý z nich opět důležitý. Jediný způsob, jak by to fungovalo, by byl, kdyby byl Ford umístěn v Monarchu jako voják, ale to by bylo v rozporu s příběhem jeho postavy. Ford se o monstra nikdy nezajímal, takže je těžké si představit, že by se chtěl zaplést s Titány. Bez Forda v Monarchu by v Králi příšer neměli žádný jiný důvod, proč by se tam měli vyskytovat. Byla by to zvláštní náhoda, kdyby se opět dostali do zajetí řádění Titánů.
  • Buddhistické zpěvy použité v pozadí Ghidorahova motivu jsou Srdcová sútra mahájánového buddhismu. Tato sútra pojednává o univerzální pravdě o tom, že všichni lidé přicházejí z ničeho a odcházejí do ničeho; všechny jevy podléhají sunjátě, což znamená prázdnota nebo nula.
  • Ghidorah nemusí být jediným mimozemským titánem v MonsterVerse. Godzilla, která se na plátně poprvé objevila v roce 1954, bojuje s vetřelci ze vzdálených galaxií již od 60. let 20. století, počínaje samotným Ghidorachem ve filmu Ghidorah, tříhlavé monstrum z roku 1964. Ve filmu Godzilla vs. Gigan z roku 1972, v němž se Godzilla a Anguirus spojili proti oběma monstrům, našel Ghidorah mimozemského spojence Gigana. Godzilla vs. SpaceGodzilla představila monstrum, které vzniklo zmutováním buněk Godzilly, jež se dostaly do vesmíru. Ve filmu Godzilla 2000 bojovala Godzilla proti Orgovi, stvoření vytvořenému z 60 milionů let starého UFO, které bylo nalezeno pohřbené v Zemi.
  • Jedním ze jmen na monitoru je "Bunyip", který je sledován na základně Monarch Outpost 99, která se nachází na Ayers Rock (neboli Uluru) v Austrálii. Jméno "Bunyip" je spojeno s bytostí z australské domorodé mytologie. Domorodí obyvatelé Austrálie si odedávna vyprávěli příběhy o obávaném Bunyipovi a tyto legendy sdíleli s prvními evropskými osadníky. První známá zmínka o Bunyipovi pochází z počátku 19. století. Byl popisován jako černé zvíře připomínající tuleně, které děsilo domorodce svým dunivým řevem. Vzhledem k různým pozorováním po celé Austrálii má Bunyip řadu protichůdných fyzických popisů. Říká se, že vypadá jako hroch, kapustňák, kombinace aligátora a ptáka a další. Bunyip je často popisován jako člověk se zámkovým krkem. O tom, jak vypadá, by se dalo diskutovat, ale jeho tlapky a chování jsou méně diskutabilní. Ať už je Bunyip jakýkoli, říká se, že číhá v bažinách a jiných sladkovodních oblastech a živí se ženami a dětmi. Obecně se má za to, že Bunyip je obojživelný a má noční povahu.
  • Podle doktorky Chen (Zhang Ziyi) je podmořské město starší než Římané i Egypťané. Z nástěnných maleb na stěnách chrámu se dozvídají, že na tomto místě lidé skutečně uctívali Titány jako bohy a měli k nim úctu. Zdá se, že se zde k nim chovali spíše s úctou než se strachem. Upravený text v titulcích filmu Godzilla II Král monster však vrhá světlo na skutečný vztah mezi dávnými lidmi a Titány. Tento text vypráví příběh starý tisíce let, kdy byli Titáni ještě uctíváni. Zdá se, že netrvalo dlouho a tento vztah se změnil. Lidé kdysi záviseli na ochraně Titánů, ale začali v nich vidět zbraně. Lidé věřili, že mohou Titány využívat k válečným účelům, a vymysleli metody telepatické komunikace. Z toho se vyvinul způsob, jak je ovládat. Titáni se vzbouřili proti svým budoucím pánům a vypukla válka. Godzilla King of the Monsters Redigovaný text 1 Výsledkem války byl rozptyl a rozpad civilizace. Boje vyvolaly blíže nespecifikované "kataklyzma", které následně způsobilo dobu ledovou, a lidstvu trvalo poměrně dlouho, než se vzpamatovalo. To vše znamená, že vztah mezi lidmi a Titány se za ta léta příliš nezměnil. Král monster vytváří hezký obraz lepších časů, kdy lidé Titány akceptovali, ale titulky tento obraz popírají, když odhalují, že lidé, kteří je uctívali, se je snažili používat jako zbraně. V Králi příšer se objevila myšlenka, že lidé se dnes na Titány nedívají tak jako dříve, ale titulky odhalují překvapivou pravdu o lidstvu v MonsterVerse. Možná uplynuly tisíce let, ale dávní lidé se k Titánům nechovali o nic lépe než vláda, která je chtěla na začátku filmu zabít.
  • V článku se výslovně uvádí, že se společnost Monarch "v minulosti snažila vytvořit organické titány". Slovo "pokusili" naznačuje, že jejich pokus nebyl zcela úspěšný. Je však možné, že se jim sice podařilo jednoho z nich vytvořit, ale jejich skutečným neúspěchem bylo jeho ovládání. Pokud tomu tak bylo - a pokud byl dotyčný organický titán Prométheus z MonsterVerse - mohlo by to znamenat, že se stal hrozbou pro ostrov. To by z něj samozřejmě učinilo cíl samozvaného ochránce Ostrova lebek, Konga. Kong by samozřejmě Ostrov lebek před Prometheem bránil a bojoval by s ním, přesně jak se předpokládalo v původním O'Brienově zpracování. Nebo byl Kong vnímán jako překážka pro Monarchu. Monarchův trvalý zájem o Ostrov lebek byl v titulcích dokonale objasněn. Mít Titána na stejném ostrově, kde Monarch provádí velkou část svého výzkumu, by jistě bylo nebezpečnou výzvou pro každého monarchistického vědce. Jedním ze zřejmých způsobů, jak se s tímto problémem vypořádat, by bylo jeho odstranění. To mohl být Prométheův skutečný účel. Časová osa toho všeho je nejasná, takže se to mohlo stát kdykoli po událostech filmu Kong: Ostrov lebek v roce 1973. Kong mohl bojovat, porazit a možná i zabít Prométhea mimo plátno. Prométheova porážka z rukou King Konga by mohla být zmíněna ve filmu Godzilla vs. Kong. Jejich souboj by mohl prohloubit antagonistický vztah mezi Kongem a lidstvem, který byl představen ve filmu Kong: Ostrov lebek. Může dokonce hrát roli v tom, co odstartuje zúčtování Godzilly s Kongem, zejména pokud Monarcha chce Konga odstranit z cesty.
  • Závěrečné titulky filmu kopírují úvodní titulky předchozího filmu, včetně vybílení různých slov, která zastírají titulky, a vědeckých článků s fotografiemi a titulky o Kaiju.
  • Na základě skutečnosti, že v popisu Mothry v Monarch Sciences jsou zmíněny linie Nazca, lze předpokládat, že má nějaké vazby na kulturu Nazca. Spojení Mothry s latinskoamerickým kontinentem je podobné jako u jejího protějšku v kontinuitě AniGoji.
  • Mothras v larválním stádiu vypadá ve srovnání s ostatními inkarnacemi mnohem více hmyzoidně a má modrozelené zbarvení na rozdíl od tradiční hnědé a modrých očí. Její imago stav má velká křídla s červeným, oranžovým, žlutým a černým zbarvením, která vyzařují modrou/oranžovou záři, a vzory očí, které se podobají jejím vzorům z éry Showa, Heisei a Godzilla: Tokyo S.O.S.. Má také dravé přední a střední nohy a špičaté zadní nohy podobné mužskému MUTO. Její křídla jsou mnohem užší než u většiny inkarnací. Má podsaditější hlavu než většina ostatních interpretací, ale zachovává si klasické modré oči. Její břicho má tvar vosy, podobně jako v roce 2001. Její tělo si stále zachovává klasickou bílou srst, ačkoli ústa má svisle, nikoli v obvyklé vodorovné poloze.
  • Nový MUTO vypadá jinak než ostatní dva (šedá kůže, jiný hřeben a o dvě nohy méně), takže je pravděpodobné, že se jedná o jiný poddruh MUTO, který možná nemá parazitický způsob rozmnožování jako ostatní druhy a nemá nepřátelský vztah ke druhu Godzilla. Nemá o dvě nohy méně, má čtyři přední nohy, dvě zadní a pár menších paží, stejně jako orginální Femuto z roku 2014.
  • Základna Monarchů, kde je Mothra studována, se jmenuje Outpost 61, což je odkaz na rok uvedení jejího debutového filmu Mothra (1961).
  • Jeden z uživatelů se na Twitteru zeptal Mikea Doughteryho: "Které neznámé kaiju byste oživili, kdybyste měli možnost znovu navštívit tento vesmír?" Na to odpověděl: "Gargantua. Ti kluci jsou tak divní a ujetí, ale zároveň podivně sympatičtí."
  • Americké studio The Asylum, které se specializuje na kopie filmových trháků, vytvořilo film Ostrov příšer, aby využilo úspěchu filmu Godzilla II Král monster. Film měl premiéru na stanici SyFy 1. června, den po uvedení filmu Godzilla: King of Monsters do amerických kin.
  • Krycí jméno organizace "Monarch" má po tomto filmu dvojí význam, protože se pojí se dvěma monstry, která se postaví na stranu lidstva. Na jedné straně jsou organizací MONARCH. AKA, vládnou nad monstry a kontrolují je, stejně jako to dělá/bude dělat Godzilla. Na druhé straně jsou jejich symbolem 2 trojúhelníky dohromady. Zkratka pro něco jiného, nebo symbolika vypadá jako motýl monarcha, Podobně jako Mothra, v tom, že je křídlem pro ochranu země s Godzillou.
  • Druhý film, v němž se rodina vyrovnává se smrtí blízkého člověka - syna Andrewa Russella, který byl zabit při útoku na Muto v roce 2014. Ve filmu Godzilla (2014) to byla matka Forda Brodyho, která byla zabita v elektrárně Janjira.
  • V jedné části filmu proplouvá loď Monarch podmořskými ruinami rozsáhlé starobylé metropole, což může být narážka na Seatopii, vyspělou podzemní civilizaci, která vypustí titulní monstrum ve filmu Godzilla vs. Megalon (1973), nebo ještě nejasnější odkaz na Mu, legendární ztracený kontinent, který byl zobrazen ve filmu Atragon od Toho z roku 1963 (kde se objevil i obří had Manda).
  • Existuje koncept Margygr, který naznačuje, že se ve filmu měla objevit (i když jako mrtvola).
  • Ghidorah má tři hlavy a mezi jeho hlavami dochází k občasným neshodám, jak by se dalo očekávat od tvora se třemi samostatnými mozky ovládajícími jedno tělo. Nejvýraznější je to ve scéně na Antarktidě, kdy se levá hlava ve zdánlivé zvědavosti skloní, aby si prohlédla vyděšené vojáky Monarchu, kteří na něj střílejí, a prostřední hlava ji musí znovu zaostřit, než začnou střílet.
  • Chrám, v němž je Mothřino vejce uloženo, je klasická mayská stupňovitá pyramida - byl by to dokonalý příklad tikalské architektury, kdyby na vrcholu stavby nechyběl hrad. Skutečnost, že se nachází uprostřed Číny, je prvním náznakem filmu, že starobylá, daleko sahající civilizace z dávnověku kdysi žila v symbióze s Titány.
  • Vědci z Monarchu tvrdí, že šupiny krále Ghidoraha jsou pozlacené stopovým množstvím auru, které funguje jako vodič schopný přenášet bioelektrický proud po celém jeho těle. Díky tomu může Ghidorah vést elektřinu svým tělem a vysílat ji různými způsoby, ať už prostřednictvím gravitačních paprsků, které chrlí z úst, nebo blesků, které vystřeluje z křídel.
  • První americký film o Godzille, který obsahuje hudbu původně složenou Akirou Ifukubem (nepočítáme-li americké vydání filmu Probuzená zkázaz roku 1956) a Yuji Kosekim.
  • Ghidorah" pravděpodobně vychází z přímého překladu výslovnosti slova Hydra v ruštině.
  • To, že se Scylla nachází v Arizoně, může být interpretováno jako odkaz na scénu, kdy Kumonga zaútočil na Arizonu ve filmu Godzilla: Final Wars.
  • Když se Scylla poprvé objevila v upoutávce na film Godzilla II Král monster, všeobecně se věřilo, že je to Kumonga.
  • Zvukovému systému, který se při natáčení filmu Godzilla II Král monster používal k vytvoření titánského řevu, se přezdívalo "Behemoth".
  • Některé rysy krále Ghidoraha byly inspirovány Šmakem z filmu Hobit: Šmakova dračí poušť (2013), konkrétně skládací křídla, podobná struktura obličeje, hrozivá mimika a záře v hrdle při použití ohnivých útoků.Šmak i král Ghidorah z MonsterVerse byli navíc ztvárněni pomocí motion capturingu. Na motion capture efektech pro obě filmové série se podílela společnost Weta Digital Workshop, která je známá svým inovativním zavedením motion capture do hraných filmů a Andy Serkis známý díky použití motion capture v roli Smeagola alias Gluma v trilogiích Pán prstenů a Hobit si zahrál King Konga v remaku z roku 2005.
  • Rozpočet na výrobu se pohyboval mezi 170-200 miliony dolarů a dalších 100 milionů dolarů bylo vynaloženo na marketing.
  • V případě Godzilly chtěl Dougherty vrátit "Boha do Godzilly". Líbil se mu design, který vymysleli Gareth Edwards a Matt Allsopp, ale chtěl ho vylepšit přidáním hřbetních plátů z roku 1954 a zvětšením drápů a chodidel, aby Godzilla vypadala jako silnější predátor. Režisér nechal tým zvukařů rozšířit Godzillův řev tak, aby se zvukově přiblížil řevu inkarnace z roku 1954, a prohlásil: "Myslím, že v prvním filmu odvedli s Godzillovým řevem skvělou práci. Já jsem na ně trochu zatlačil, aby se ještě více přiblížil originálu (z roku 1954)."
  • Film spolu s Pacific Rim: Povstání se natáčel v čínské továrně Oriental Movie Metropolis, která patří mateřské společnosti Legendary Pictures, Wanda Group.
  • V jedné z posledních scén filmu je vidět, jak nad Ostrovem lebek přelétají motýli Monarchové, po nichž je organizace Monarch pojmenována.
  • Aby byl Ghidorah pevně zakotven jako synonymum pro ďábla, je v jedné scéně vítězoslavně vztyčen na vybuchující sopce pod hořící oblohou, zatímco druhou polovinu obrazovky zabírá kříž na vrcholu zničené věže.
  • Název se objeví až na konci filmu.
  • Jedno z odhalení z novin v titulcích naznačuje toto vyšetřování větou: "Lovci monster hledají původ Titánů pod Ostrovem lebek". To vysvětluje, jak bude Kong do příběhu zapadat, ale jedna záhada, která přetrvává, je, proč se Monarcha rozhodl hledat odpovědi právě na Ostrově lebek. Koneckonců to není jediné známé místo vstupu na Dutou zemi. Je možné, že oblast je důležitá, protože právě odtud před několika tisíciletími přišli Titáni. To by také mohlo dávat smysl, proč všichni Titáni míří na Ostrov lebek. Jednoduše řečeno, vracejí se domů. Zdá se, že jak lidé, tak Titáni si jsou vědomi významu tohoto tajemného ostrova, protože se k němu sjíždějí oba najednou. Vzhledem k tomu, že tolik Titánů míří do Kongova domova, existuje možnost, že se film Godzilla vs. Kong chystá udělat z Ostrova lebek obdobu Ostrova příšer z filmů Toho, ale místo toho diváci možná zjistí, že to už Ostrov příšer byl. V současné době je toto místo domovem různých obřích zvířat, ale pouze jednoho Titána. Je však možné, že v určitém okamžiku obývalo povrch ostrova i Dutou zemi pod ním velké množství Titánů. Pokud by to byla pravda, pak by to mohl být důvod, proč se Godzilla setkala s jedním z Kongových předků. Za předpokladu, že by Titáni skutečně pocházeli z jednoho místa, muselo by existovat vysvětlení, proč se od sebe časem vzdálili. Mohlo by to být tak, že se oddělili v důsledku války mezi lidmi a Titány. Bylo řečeno, že lidé zůstali rozptýleni, takže se zdá pravděpodobné, že to mělo podobný dopad i na Titány. Jak již bylo řečeno, film Godzilla vs. Kong by mohl odhalit, že ne všichni Titáni z Ostrova lebek odešli daleko od svého domova. Úniky hraček Godzilly zkazily možné zařazení nového Titána MonsterVerse jménem Nozuki. Ten a možná i další se možná celou dobu skrývali pod Ostrovem lebek.
  • Podle tweetu, na který odpověděl Michael Dougherty, jsou všichni čtyři hlavní Titáni zastoupeni tarotovými kartami: Godzilla je "Císař", který symbolizuje řád a kontrolu. Mothra je "Velekněžka", která symbolizuje intuici a tajemné znalosti. Rodan je "Blázen", který symbolizuje nevinnost a spontánnost Král Ghidorah je "Ďábel", který symbolizuje zmatek a neštěstí.
  • Dvě postavy ve filmu Godzilla II Král monster definují dávné spojenectví Godzilly a Mothry romantickými slovy: doktorka Ilene Chenová nazývá Mothru "královnou monster" a vrchní praporčík Jackson Barnes se ptá, zda "spolu něco mají", ačkoli doktor Sam Coleman to následně vysvětluje jako "symbiotický vztah". Kromě toho 15. kapitola knihy Godzilla: King of the Monsters - začíná citátem Hazrata Inayata Khana, který předznamenává Mothřinu oběť: Moth: Dala jsem ti svůj život. Flame: Dovolil jsem ti, abys mě políbila. Fanoušci po uvedení filmu vytvořili velké množství uměleckých děl zobrazujících Titány jako pár, z nichž některá přeposlal režisér Michael Dougherty. Japonští fanoušci tuto dvojici běžně nazývají "GodziMoth" ( Gojimosu), anglicky mluvící fanoušci alternativně "MothZilla".
  • Mothřino žihadlo byl nový nápad. Vycházel z představy, že žije v pěkně krutém prostředí plném predátorů a potřebuje stejně drsný způsob sebeobrany. Dougherty také naznačuje, že ho používá k ukládání svých vajec.
  • Dougherty prozradil, proč se závěrečná bitva odehrává v Bostonu: "Proč ne? Kolikrát už jsme viděli zničený New York, Los Angeles nebo San Francisco? Konečně přišla řada na Beantown."
  • Scéna mezi Godzillou a posádkou Monarchu na ponorce byla pro Doughertyho důležitá, aby ho konečně ukázal jako inteligentního a zvědavého tvora, což jsou vlastnosti, které jsou obvykle vyhrazeny Kongovi.
  • Dougherty chtěl do filmu zařadit sekvenci, ve které by se skutečně odkrývaly vrstvy mytologie Godzilly a zobrazil by se způsobem a na místě, které fanoušci dosud neviděli, takže konečně vstoupit do jeho doupěte dávalo smysl. Koneckonců každý drak má jeskyni a tu Godzillovu jsme ještě neviděli. Trosky byly posety troskami lodí z různých epoch, od vikingských po moderní bitevní lodě, jako by byly do Duté země vtaženy vírem nebo proto, že byly svačinou pro Godzillu.
  • Podle Doughertyho měla být Madison také zloduchem, který uvedl: "Viděli jsme už stovky zločineckých šéfů, šílených anarchistů a superpadouchů všeho druhu, a téměř vždy to byli muži, takže představě matky a dcery jako antagonistů ve velkém žánrovém filmu se nedalo odolat."
  • Dougherty přinesl mezi Godzillu a Ghidoraha spoustu přírodního světa: "Tady je to stejné. Proto se Ghidorah a Godzilla trochu upozaďují. V ohrožení se zvířata téměř všech druhů, od ptáků přes psy až po politiky, nafouknou, aby vypadala pro svého protivníka hrozivěji."
  • Doughertyho vždy rozčiluje, když záporáky hraje výhradně mužská skupina denních hráčů, a tak si dal záležet na tom, aby v řadách Jonaha bylo vyvážené zastoupení mužů a žen.
  • Michael Dougherty chce natočit příběh o Godzille zasazený do starověku a prohlásil: "Stále bych rád natočil film GODZILLA B.C., kde bychom konečně viděli tento starověký svět lidí a monster, jako moderní film Raye Harryhausena. Nebo na to prostě půjdeme a konečně vyřadíme lidi z rovnice." Příběh o Godzille bez lidí už vlastně vznikl, ale v komiksu. V komiksu Godzilla v pekle od IDW se lidé neobjevují jako hlavní téma, místo toho je v něm zachycen Godzillův pobyt v podsvětí. Také v 16. čísle Godzilly od Dark Horse je hlavním hrdinou Godzilla, která bojuje s monstrem z vesmíru.
  • Mezi chybějícími Titány ve filmu je Leviathan (Titanus Leviathan), monstrum, jehož jméno bylo vidět na jedné z obrazovek počítače na Monarchově základně. Leviathan je sledován na základně 49 u jezera Loch Ness ve Skotsku. A pokud jeho poloha ještě neprozrazuje jeho pravou identitu, novelizace Krále příšer ji ještě více objasňuje tím, že potvrzuje, že cestuje po vodě. Uvádí se, že Leviatan může cestovat po oceánech tak, že vstoupí do tunelů Duté země pod jezerem Loch Ness. Podle pověstí o monstrech z MonsterVerse vedla příležitostná pozorování Leviatana ke vzniku lidové legendy o lochnesské příšeře.
  • Ve scéně, kdy se Mark připlíží k vlčí samici a jejím mláďatům, kteří jedí mršinu jelena, byli vlk a jeho mláďata přivezeni na plac v bednách v dodávce, která jela na pole, kde se natáčelo. Kolem místa, kde vlci pracovali, byl umístěn horký drát. Vlci byli umístěni uvnitř horkého drátu. Produkce natáčela každého vlka zvlášť, než do ohrady umístila srnce s potravou. Jelena vytvořilo rekvizitářské oddělení. Před natáčením umístili do falešného jelena kousky masa a kuřete. Po vyvolání akce vlci maso uvnitř jelena snědli.
  • Jedna ze speciálních funkcí na Blu-ray, "Podmořské doupě", obsahuje jasný černobílý záběr této oblasti před výbuchem. Na snímku lze snadno rozpoznat hlavu, špičatý nos a ocas mrtvého monstra, které patří Anguirusovi. I když by se dalo říct, že to může být jednoduše velký ankloysaurus, dinosaurus, podle kterého Anguirus vznikl, špičatý nos tvora od ankylosaura odlišuje a dává jasně najevo, že Anguirus nebo příslušník jeho druhu žil v Godzillině podvodním domově. Zdá se možné, že někde v MonsterVerse by mohl existovat další Anguirus.
  • Režisér Michael Dougherty prohlásil o podmořském doupěti titulního obřího ještěra. "Godzilla se vždy vynořovala z hlubin oceánu, ale něco, co jsme ještě nikdy předtím ve filmu o Godzille neviděli, je místo, kam se vrací, když se vrátí do oceánu. Viděl jsem v tom příležitost, poprvé za více než šedesát let filmů o Godzille se podívat, kam se ten chlapík chodí poflakovat a omlazovat." Od událostí zobrazených ve filmu Godzilla z roku 2014 uplynulo přibližně pět let. Což není ani zdaleka dost času na to, aby lidé přestali vyšilovat ze zjištění, že sdílejí planetu s gargantuovským ještěrem. "Svět na Godzillu reaguje stejně jako na jakoukoli jinou děsivou událost, tedy přehnaně," řekl Dougherty loni EW. Od onoho ničivého finále Godzillu nikdo neviděl, "ale panuje paranoia a nekonečné spekulace o tom, jestli je tam venku jediný, nebo jestli nás ohrožují další podobní jeho druhu".
  • Jedná se o druhou největší akční inkarnaci Ghidoraha a vedle anime inkarnace také o druhou největší.
  • MUTO v tomto filmu není MUTO Prime z knihy "Godzilla Aftershocks", protože Godzilla ji zabila, "MUTO Prime cestuje do bunkru, aby se nakrmil jaderným materiálem, který je tam uložen. Když se blíží k bunkru, přijíždí Godzilla a srazí ji k zemi. Rychle se zvedne na nohy a oba titáni se pustí do brutálního mlácení a zápasení. Během boje vydá MUTO Prime tak silný zvukový řev, že roztříští některé Godzillovy hřbetní pláty. Emma a Tarkan vtrhnou do bunkru a aktivují zařízení, které zvukové pulzy rozžhaví, což účinně odvede Primeovu pozornost. Když je obrovský parazit rozptýlen, Godzilla ji popadne a zvedne na záda, načež ze svých hřbetních plátů vypustí mohutný jaderný puls, který ji vyšle do vzduchu a způsobí odlomení končetin. MUTO Prime spadne z oblohy a těžce zraněný dopadne zpět na zem. Než stihne zareagovat, Godzilla jí drtivým dupnutím rozdrtí hlavu a zabije ji. Když je jeho odvěký soupeř konečně poražen, Godzilla se vydává zpět do oceánu a ze zad mu vyzařuje oblak čisté jaderné energie.
  • Přestože Yoshimitsu Banno v květnu 2017 podlehl subarachnoidálnímu krvácení, je u tohoto filmu uveden jako výkonný producent.
  • Ostří diváci poznali návrat jednoho druhu z filmu Kong: Ostrov lebek (2017), prozradil Dougherty. "Tak co, pamatujete si na ty malé netopýří potvůrky, které se hemží kolem a odírají postavy?" zeptal se režisér. Dougherty se zeptal. "Tak ti jsou přítomni v závěrečné scéně filmu. Takže se mi líbí myšlenka, že jakmile se země otevřela a tito tvorové začali vylézat z duté země, vylétli z ní i někteří další tvorové typu Ostrova lebek."
  • V románu Godzilla: King of the Monsters Behemoth řve. Ve filmu vydává tichý, sloní hukot, když se Godzille klaní.
  • Jason Liles ztvárňuje mo-cap Rodana a Ghidorahovu prostřední hlavu.
  • Ghidorah se nachází pod Antarktidou, podobně jako jeho inkarnace v Miléniu v ledové jeskyni.
  • Ghidorah má v křídlech hyperpevné svalové šlachy, které jsou schopné za letu vytvářet vítr o síle hurikánu.
  • Výška Rodana je o něco menší než u originálu z éry Showa, nicméně je možné, že Rodanova výška může být otázkou postoje.
  • Gareth Edwards se měl původně po pauze od blockbusterů vrátit na režisérské křeslo, ale místo toho se rozhodl natočit Rogue One: A Star Wars Story (2016), což znamená, že se jeho pauza protáhla natolik, že zahrnovala dobu, kdy mohl režírovat tento film.
  • Michael Dougherty přiznává, že patnáctiletá hvězda seriálu Stranger Things Millie Bobby Brownová byla od začátku osobou, kterou měl na mysli pro hlavní roli Madison Russellové. "Součástí mého procesu psaní scénáře je i to, že si dělám screenshoty nebo vyhledávám obrázky herců či hereček, o kterých si myslíte, že by se do role hodili, a Millie Bobby Brownová byla tou osobou, kterou jsme si pro Madison představovali," řekl ve videorozhovoru. Michael a jeho tým použili 3D animovanou verzi Millie, aby si zahráli scény ve filmu. Scénárista a výkonný producent filmu Zach Shields si mladou hvězdičku, která je shodou okolností dvakrát nominovaná na cenu Emmy, nemohl vynachválit. Říká, že je "odzbrojující, jak je upravená, v pohodě a přemýšlivá. Je to neuvěřitelné a inspirující. Také vás to opravdu nutí cítit se špatně, protože vidíte třináctileté dítě a ona má větší sebevědomí a úhel pohledu než většina dospělých, které znám."
  • Na dotykové obrazovce průvodce po místech, kde se Titáni nacházejí, je uveden Titan v Austrálii, který se nachází v Ayers Rock. Název byl oficiálně změněn na Uluru v roce 2002. Název pochází od Pitjantjatjara Anangu, domorodých obyvatel oblasti, kteří jsou tradičními vlastníky půdy Uluru.
  • King Ghidorah z MonsterVerse má některé společné rysy s inkarnací této postavy z Godzilly, Mothrou a Kingem Ghidorahem: Obří monstra útočí. Například jeho nohy jsou podobné ptačím se třemi velkými drápy a menším čtvrtým prstem, zatímco jeho křídla mají viditelné články, které se připojují k tělu, a když je nepoužívá, mohou být složeny po stranách. Kromě tradičních gravitačních paprsků disponuje také elektrickými schopnostmi, podobně jako jeho inkarnace v GMK. Stejně jako GMK King Ghidorah je i tato verze postavy zpočátku objevena zmrzlá v ledu.
  • Mytologií inspirovaná jména ostatních titánů jsou docela příhodná, ale je poněkud zvláštní, že jméno "Scylla" dostala pouštní bytost podobná pavoukovi, protože v mytologii byla Scylla šestihlavou hadovitou mořskou příšerou, která byla kdysi krásnou mořskou nymfou prokletou čarodějnicí. Přesto se v novinách The Stinger objevil titulek, který uvádí, že titán Scylla je řeckého původu.
  • Mapa monarchických zařízení po celém světě ukazuje, že to v Peru se nachází pod Machu Picchu a že Titán, který se tam nachází, je Quetzalcoatl. Jediným problémem je, že Machu Picchu je nejznámější incká zřícenina, zatímco Quetzalcoatl je božstvo z aztécké mytologie.
  • Mothřiny bioluminiscenční schopnosti "Božího paprsku" se možná shodou okolností podobají nevyužité schopnosti okřídleného MUTO ve scénáři k filmu Godzilla (2014) z června 2012. V této verzi filmového příběhu měl mužský MUTO, původně přezdívaný "Hokmuto", schopnost vytvářet bleskovou "rázovou vlnu", která generovala světelné záře podobné těm, které vydává Mothra.
  • Mohlo by se stát, že Titáni jsou "přitahováni" k bráně pod Ostrovem lebek, protože si něco získalo jejich pozornost. Monarcha, jehož dalším úkolem je najít původ Titánů prozkoumáním Duté země, možná už svou výpravu zahájil. Je možné, že jejich pátrání probudilo Titána, který sídlí hluboko v tunelu pod Ostrovem lebek. Tímto Titánem by mohl být Nozuki (tajemný nový Titán ze snímku Godzilla vs. Kong), nebo potenciálně tajné monstrum, které zatím nebylo odhaleno. Titáni mohli zjistit přítomnost tohoto tvora stejným způsobem, jakým Godzilla dokázala "slyšet" M.U.T.O. ve filmu Godzilla z roku 2014. Případně může být středem jejich pozornosti "mechanizovaný obr" nebo "organičtí Titáni" krátce zmínění v titulcích. Také by mohlo jít o to, že právě Godzilla, která nyní ovládá Titány, je důvodem, proč jsou na cestě na Ostrov lebek. Godzilla si mohl všimnout, že se směrem k Ostrovu lebek něco děje, a nyní posílá své poskoky, aby se na poruchu podívali. Koneckonců Titáni v MonsterVerse jsou inteligentní bytosti, takže dává smysl, aby Godzilla takto využil svého nového postavení.
  • Mnohé z titulků jsou dalším důkazem toho, že Emma a Jonáš měli pravdu a že probuzení Titánů bude pro planetu přínosné. V saharské poušti nějakým způsobem rozkvétá deštný prales, odpad z Titánů se využívá jako zdroj energie, v Arktidě se stabilizovala hladina moří, 14 druhů bylo vyřazeno ze seznamu ohrožených druhů a obnovují se populace ryb. To je jen několik příkladů toho, jak Titáni a jejich radioaktivní energie obrovským způsobem oživují planetu.
  • Michael Dougherty prozradil, že pro Titány vytvořili skrytý dialog, který v podstatě spočíval v nadávkách.
  • Podvodní velitelství společnosti Monarch, Castle Bravo, je pojmenováno podle kódového označení prvního z původní série testů atomových bomb na atolu Bikini. Ve filmové kontinuitě měly tyto testy Godzillu zabít, ale místo toho ji probudily z tisíciletého spánku.
  • Pět vedlejších vojenských postav ve filmu je pojmenováno po známém tvůrci speciálních efektů. *Poručík Bottin je pojmenován po tvůrci speciálních maskérských efektů Robu Bottinovi, který pracoval na filmech jako Věc (1982), RoboCop (1987), Total Recall (1990) a remaku King Konga z roku 1976. "Desátník Winston" je pojmenován po zesnulém tvůrci speciálních maskérských efektů Stanu Winstonovi, známém svou prací na filmech Terminátor, Jurský park, Aliens (1986) a mnoha dalších. Winston a jeho studio se měli také postarat o efekty příšer pro původní inkarnaci filmu GODZILLA společnosti TriStar Pictures z roku 1994, než byl scénář Terryho Rossia a Teda Elliota nahrazen verzí Rolanda Emmericha a Deana Devlina. *Seržant Baker je pojmenován po vysloužilém tvůrci speciálních maskérských efektů Ricku Bakerovi, který navrhl a ztvárnil King Konga v remaku z roku 1976 a je také všeobecně uznáván za svou práci na efektech ve filmu Americký vlkodlak v Londýně (1981). Baker měl také cameo roli ve verzi King Konga z roku 2005 a je dobrým přítelem dlouholetého modeláře kostýmů Godzilly Šiničiho Wakasy. *Důstojník Tippett z G-Teamu je pojmenován po režisérovi a supervizorovi vizuálních efektů Philu Tippetovi, který má na svědomí například původní trilogii Star Wars, RoboCopa nebo Jurský park. *Důstojník G-Teamu Harryhausen je pojmenován po zesnulém průkopníkovi stop-motion animace Rayi Harryhausenovi, který pracoval na filmech jako Sindibádova dobrodružství, Jáson a Argonauti nebo Souboj titánů.
  • Schopnosti této Mothry založené na bioluminiscenci jsou podobné zvláštní schopnosti samce MUTO, původně nazvaného "Hokmuto", v rané verzi filmu Godzilla z roku 2014. Zmíněnou schopností prý byla blesková "rázová vlna", která vytvářela světla podobná polární záři. Některé scény filmu Mothra (MA) se navíc podobají popisu bioluminiscence této Mothry.
  • Matthew E. Cunningham byl ve fázi výzkumu a vývoje přijat jako vedoucí ilustrátor. Cunningham navrhl většinu vozidel poté, co výtvarník storyboardu spolupracoval s Doughertym. Starší konceptuální designér George Hull poskytl řadu koncepčních maleb vozidel a obrazů příšer. Produkční designér Scott Chambliss řídil všechny výtvarníky. Výtvarníci někdy ukazovali koncepty scénáristům, producentům a režisérovi, nicméně Chambliss měl konečné slovo v tom, co bude ukázáno Doughertymu a producentům. Poté, co byly ilustrace schváleny, byly dodány k předpremiéře. Vizuální efekty používaly concept art a pre-vis jako referenční podklady. Společnost Legacy Effects, která pracovala na Edwardsově Godzille, byla přizvána k dodání dalších concept artů.
  • Tento film uvádí, že Ghidorah je poměrně nedávný objev, takže Monarcha měl málo času na jeho studium. Až na to, že scéna po skončení filmu Kong: Ostrov lebek (2017), odehrávající se v roce 1973, ukazuje, že Monarch o něm ví, stejně jako o Godzille, Rodanovi a Mothře.
  • V původních japonských filmech se Rodanovo jméno píše a vyslovuje jako "Radon".
  • Michael Dougherty v jednom okamžiku, kdy Godzilla chrlí, prohlásil: "Velkým důvodem, proč má Godzilla tuto záhadnou přitažlivost, tuto tajemnou přitažlivost, je to, že má lidské rysy a prvky, a myslím, že je to přetrvávající aspekt skutečnosti, že ho Japonci po desetiletí popravovali v procesu člověka v obleku. Byly v něm velmi humanistické výrazy a řeč těla, díky nimž jsme se s ním ztotožnili o něco víc, než kdyby byl proveden řekněme stop motion, takže pro mě bylo důležité, abychom to opravdu zkrášlili a přijali tento koncept. Animátoři i umělci performance capture, s nimiž jsme spolupracovali, se stali zábavným týmem a neustále tlačili na to, abychom přidali další detailní záběr, přimhouřili oko, přidali mírný náklon hlavy, cokoli, co by vyjádřilo, že Godzilla má překvapivě velký emocionální rozsah, s nímž se můžeme spojit."
  • Behemot se podobá mamutovi, ale nemá chobot. Jeho anatomie je však podobná spíše opicím, takže přední končetiny pravděpodobně chobot nepotřebují.
  • Michael Dougherty a jeho scenáristický partner Zach Shields vedli asi 10 dní scenáristickou místnost pro 10 až 12 scenáristů, kde si vyměňovali názory a vraceli se k některým starým filmům, a prohlásili: "Bylo to jako uspořádat večírek Godzilly, který od té doby zuří."
  • Zařízení, které Emma Russellová vytvořila, se jmenovalo "ORCA", což je jiný název pro kosatku, odkaz na etymologii Godzillova jmenovce, protože Gojira je portmanteau japonských slov: gorira ("gorila") a kujira ("velryba"), což je dáno tím, že v jedné fázi plánování byla Godzilla popsána jako "kříženec gorily a velryby".
  • Scéna, ve které Ghidorah regeneruje svou chybějící hlavu, také připomíná Hydru z Herkula - blánovitý vak a všechno ostatní.
  • Ghidorahova póza při řvaní na vrcholu sopky připomíná Černoboga na Lysé hoře (Bald Mountain). To se hodí, vzhledem k tomu, že oba jsou obdobou ďábla. Rodan se také velmi podobá Ptáku Ohnivákovi z filmu Fantasia 2000.
  • Rodan je schopen vydržet dvě minuty v souboji s Ghidorahem a dlouho se přetahovat s Mothrou, což z něj dělá výrazně silnějšího než z jeho inkarnací Heisei a Millennium (které byly svými protivníky většinou v krátkém čase zničeny) a nejsilnější inkarnaci od éry Showa.
  • Film vychází u příležitosti 65. výročí uvedení původního filmu Godzilla (1954).
  • Godzilla je prastaré monstrum z doby, kdy byly podmínky na Zemi velmi nehostinné, a jeho konflikt s jinými monstry ze stejného období je odkazem na film Gojira no gyakushû (1955).
  • Michael Dougherty řekl, že tento film by měl vytvořit představu, že Monarch našel spoustu těchto tvorů, kteří hibernují pod planetou. "Že po událostech z roku 2014 a jejich studiích na Ostrově lebek si Monarch chytře uvědomil, že Země je posetá těmito hibernujícími bestiemi, a stal se velmi dobrým v jejich lokalizaci, naštěstí dříve, než se probudí. Na původních filmech Toho se mi líbí něco, co existuje. Ty filmy v podstatě říkají, že žijeme ve světě, který obývají spící monstra pod našima nohama. Takže to byl můj způsob, jak odpálit tu tikající časovanou bombu. Chvíli viselo ve vzduchu, jestli se nám podaří získat licenci na nějaké další příšery z Toho, které by ty závorky doplnily. A ejhle, Toho je velmi chytré. Jsou skvělí obchodníci a na každou ze svých bytostí dávají cenovku. Pokud chcete získat licenci na Krále Césara, Mechagodzillu nebo kteréhokoli z nich, musíte zaplatit. Mají za to poplatek. Takže jsme se nakonec rozhodli, alespoň u nových tvorů, které zobrazujeme na plátně, přidat nové a originální tvory. Opět to zapadá do dlouhé tradice monster filmů Toho. V rámci atraktivity vždy přidávají nová monstra. Každý film představí nového protivníka, kterému se [Godzilla] musí postavit. Takže to byla pocta, že jsme si mohli tak trochu procvičit tyto svaly, sundat okovy a navrhnout nové tvory, kteří by se stále cítili jako doma mezi stávajícími monstry. Ten, kterého jste popsal jako mamuta, se jmenuje Behemoth a je to jeden z mála dalších savců. Bylo pro mě důležité, abychom do mixu přidali savce, protože mnoho ostatních příšer od Toho bývají plazi, hmyz nebo nějaký hybrid obojího. Chtěl jsem pro Konga dobrého savčího společníka, navíc mě už dlouho fascinuje divoká příroda doby ledové, zejména mamuti srstnatí, ale nechtěl jsem z něj udělat jen doslovného obřího mamuta. Když si skutečně prostudujete jeho anatomii, zjistíte, že je to jakýsi hybrid mamuta, obřího lenochoda a dokonce i některých rysů primáta."
  • Madisoniny e-maily se kromě toho od otce týkají hlavně životního prostředí a obav z masového vymírání.
  • Když se Godzilla promění v Hořící Godzillu, objeví se záběr na trosky a za sochou Paula Revera na koni je vidět obrovská loď. Ukáže se, že jméno na boku lodi je Calico. Vzhledem k poškození lodi je téměř nemožné toto jméno rozeznat, ale je tam. Velikonoční vajíčko k filmu Hanny Barbery Godzilla. V jedné z epizod je vidět, jak si Godzilla zahrává s lodí jménem Calico.
  • V titulcích je také uvedeno několik řádků redigovaného textu, který při pozorném prohlížení vypráví podrobný příběh o historii Titánů a jejich vztahu k lidstvu. Na konci příběhu je soubor souřadnic (37.21870, 38.855563). Je zajímavé, že souřadnice ukazují na místo v Turecku. Po celé planetě, kde se údajně nachází 17 Titánů, jsou zřízeny základny Monarchů a žádná z nich se nenachází v blízkosti Turecka. To znamená, že tyto souřadnice souvisejí s něčím novým. Konkrétně ukazují na Gobekli Tepe, významný archeologický objev v Turecku. Gobekli Tepe, který mnozí považují za nejstarší chrám na světě, byl postaven před 12 000 lety. Jeden z fanoušků na to upozornil režiséra Mikea Doughertyho na Twitteru obrázkem rytiny škorpióna na sloupu. Šlo o to, že škorpion vyobrazený na chrámu Gobekli Tepe je tajemný titán. Dougherty nutně nepotvrdil, že škorpion je tajemné monstrum, ale Doughertyho odpověď naznačuje, že souřadnice skutečně souvisejí s Gobekli Tepe.
  • Zajímavé je, že to není vše, co titulky prozrazují o MonsterVerse. Když se na obrazovce mihne bílý text, slova jsou okamžitě zredigována, ale při pozorném pohledu se z nich dozvíte podrobný příběh o vztahu mezi lidstvem a Titány. Uvádí se, že dávní lidé navázali s Titány symbiotické vztahy a po nějaké době s nimi možná dokonce vyvinuli způsob telepatické komunikace, i když není jasné, ani jak. Později se pokusili Titány ovládnout a využít je pro své vlastní účely, podobně jako se Emma a Jonah pokusili ovládnout Titány v Králi příšer. Lidé chtěli Titány používat jako válečné zbraně, ale časem se někteří Titáni "vzbouřili proti svým lidským pánům". To vedlo k válce mezi lidmi a monstry, která zničila jejich "vyspělou civilizaci". Není to zcela objasněno, ale toto místo může být podmořská civilizace z Krále příšer. To naznačuje, že vztah mezi lidmi a monstry byl mnohem komplikovanější, než se původně myslelo. To, co se podařilo zjistit z Monarchova krátkého průzkumu Duté země a starobylého města v ní, naznačovalo, že lidé si nestvůr vážili a uctívali je jako bohy. Ačkoli se to zdá být pravda, je to mnohem hlubší. Buď se tento vztah v průběhu času vyvinul, nebo měly různé kultury jiné představy o tom, co s titány dělat. Bez ohledu na to se zdá, že už tehdy mělo lidstvo s Titány zlé úmysly.
  • Některé koncepty ukazují Rodana s Godzillou a Mothrou a bojujícího po boku Godzilly proti králi Ghidorahovi. Není známo, zda Rodan skutečně původně plánoval bojovat po boku Godzilly a Mothry, a ne na straně Kinga Ghidoraha.
  • Doprovodná novelizace podrobněji popisuje okolní události a charakter/příběh Titánů (včetně těch v pozadí), obsahuje odkazy na komiksy Godzilla: Awakening a Godzilla: Aftershock, začíná prologem z pohledu Godzilly, má část o Ostrově lebek z pohledu Konga.
  • King Ghidorah z MonsterVerse je první inkarnací této postavy, která byla ztvárněna pomocí motion capture, a také první, kterou ztvárnili tři herci současně.
  • Několik fanoušků v Japonsku si všimlo podobnosti mezi hlavou Metuzaléma a odmítnutým návrhem hlavy Godzilly z filmu z roku 2014, který byl vystaven na Comic-Conu v San Diegu v roce 2013. Mezi tyto podobnosti patří tvar dolních čelistí a vyčnívající tesáky, které jsou viditelné při zavřených ústech.
  • Pojem "alfa", který je často zmiňován v merchandise, se odráží v chování Ghidorahových hlav, jak je vidět v traileru na Shazama. Prostřední hlava je ze všech tří nejhlasitější a nejagresivnější, vzpíná se výše do vzduchu v dominantním postoji, zatímco zbylé dvě hlavy jsou více skloněné a vzhlížejí k prostřední hlavě, což odráží submisivní postoj podobný psům a vlkům.
  • V rozhovoru s Mikem Doughertym prozradil, že i když si myslí, že štáb odvedl skvělou práci při předělávání Godzillova řevu, tlačil na ně dál, aby se ještě více přiblížili původnímu řevu Godzilly z roku 1954. Nejnovější verze řevu měří 174 decibelů. Konečná verze Godzillova řevu je překryta řevem z filmu z roku 1954 i řevem používaným od roku 1962.
  • Michael Dougherty si zamiloval nápad na boj s monstry v Antarktidě, který se vrací k Beast From 20,000 Fathoms, The (1953), kde objevil obří monstrum zamrzlé v tundře.
  • Levá hlava krále Ghidoraha dostala příhodně nevhodnou přezdívku "Kevin".
  • Michael Dougherty byl fascinován hrnky MONARCH a jeden z nich si nechal a používá ho na kávu.
  • Testovací projekce byla "nervy drásající", protože Michael Dougherty měl po celou dobu zapnuté hodinky AppleWatch, které mu posledních patnáct minut hlásily zvýšenou tepovou frekvenci, protože měl pocit, že stojí nahý před kritizujícím publikem.
  • Jeden z uživatelů Twitteru se zeptal Mikea Doughertyho, proč se Godzille změnily hřbetní pláty, a režisér odpověděl, že ještěrovitému kaiju neustále rostou hroty. "Jeho hroty neustále rostou, lámou se a mění tvar, podobně jako jelení nebo losí parohy. Nebo vaše vlastní vlasy," odpověděl.
  • Na začátku filmu se ve zprávách objeví záběry protestujících, kteří vyzývají vládu k vyhlazení Titánů. Jeden z protestujících nese nápis "Zničte všechna monstra", což je narážka na stejnojmenný film z roku 1968.
  • Godzilla je jediným potvrzeným monstrem, které ve filmu nemůže létat, zatímco ostatní (Ghidorah, Mothra a Rodan) ano.
  • Mike Dougherty původně plánoval použít ve filmu více klasických příšer od Toho, ale rozpočet neumožnil žádné doplňky. "Původně jsem doufal, že použiji další monstra z Tohoverse, jako je Anguirus, Gigan nebo Biollante, ale každé monstrum Toho má svou cenu - na to jsme neměli rozpočet. Takže místo toho, abych nad tím truchlil, jsem se rozhodl chopit se příležitosti a přidat do galerie nové titány," řekl Dougherty.
  • Ve filmu Godzilla vs. Mothra z roku 1992 se ukázalo, že kdysi dávno vynalezla starověká kultura zařízení, které jí umožňovalo manipulovat s klimatem. Země, která se chovala jako vnímající bytost, stvořila monstrum jménem Battra, aby lidi potrestala. Proti Battrovi, často označovanému jako "Černá Mothra", se postavil jeho spravedlivý protějšek. Nejvýraznější rozdíl mezi Battrou a Mothrou je ten, že Mothra je ochráncem lidí na Zemi, zatímco Battra se stará pouze o ochranu samotné planety. Mothra Battra porazil, ale za velkou cenu. Země byla zaplavena, civilizace zničena a navždy ztracena.
  • Ghidoraha, jednu z příšer, hrají tři různí herci prostřednictvím motion capture. Jak vysvětlil Michael Dougherty ve stejném článku na EW: "Bylo pro mě důležité, aby každá Ghidorahova hlava měla trochu jinou osobnost než ta druhá. Jen si představte, že byste měli tři psy, všechny stejného druhu. Je to jemné. Kdysi jsem měl tři psy a člověk se tak nějak naučí, že mají velmi odlišné způsoby vyjadřování, i když vypadají stejně. Líbila se mi myšlenka, že každá hlava má tak trochu svou vlastní osobnost a svéráz, přičemž ta prostřední je alfa z těch tří. Je to ten, který je tak trochu starší bratr a nejvážnější. A pak, ty další dvě jsou prostě trochu jiné. Jedna hlava je o něco agresivnější a houževnatější. Druhá vykazuje známky zvědavosti. Takže v mnoha ohledech jsou jako tři trojčata. Víte, mají spoustu společných rysů, ale každý z nich má svůj vlastní jedinečný způsob reakce na situaci. Ghidorah, to je jedinečná postava se třemi odlišnými osobnostmi a udělat mocap, zachycení obličeje, tímto způsobem se zdálo být nejrozumnější. A byla to také zábava."
  • Skladba "Rebirth", která hraje během Godzillova povstání z hlubin ve stavu nabitém energií, obsahuje verzi jeho znělky.
  • Thomas Middleditch (Sam Coleman) si v předchozím díle MonsterVerse, Kong: Ostrov lebek (2017), zahrál pouze menší hlasovou roli Jerryho, kontaktu Masona Weavera.
  • Pro Kinga Ghidoraha chtěl Dougherty vytvořit "jedinečný" design, který by stále připomínal Ghidoraha, a úzce spolupracoval se společností Toho, aby nový design respektoval předchozí inkarnace. Každá hlava dostala svou vlastní osobnost, přičemž ta prostřední byla alfa a ostatní byli jejími nohsledy. Studoval různá zvířata, konkrétně kobry královské, aby dodal designu smysl pro realismus. Designéři dostali pokyn, aby se podívali na různé šupiny různých plazů, aby Ghidorahovy šupiny nevypadaly podobně jako u Godzilly nebo původního Ghidoraha.
  • Godzilla a Ghidorah se nakonec setkávají na bostonském hřišti Fenway Park, jehož nejznámějším prvkem je velká zeď známá jako "Zelené monstrum".
  • Misantropičtí lidé (nebo alespoň humanoidi), kteří se snaží využít monstra k terraformaci Země podle svých představ, se spojí s Xilieny, podobně misantropickými humanoidy, kteří využívají kaiju k tomu, aby v rámci příprav na terraformaci zpustošili lidstvo.
  • Alternativní zahraniční znělka: "Pray" od japonské rockové skupiny [ALEXANDROS] bude v Japonsku sloužit jako hlavní znělka filmu.
  • Michael Dougherty uvedl, že ačkoli Král monster není komedie, přirovnal Ghidoraha k Rip Van Winkleovi, který má smysl pro zvědavost a krutost. Producent Alex Garcia navíc Ghidoraha popsal jako "člověka, který není součástí přirozeného řádu".
  • Všechny nápady Michaela Doughertyho byly ve filmu povoleny, žádný nebyl vynechán.
  • Ačkoli to ve filmu není zmíněno, rozpětí křídel Kinga Ghidoraha mohlo být široké přes 1700 stop (518,2 metru).
  • ze 17 známých Titánů na Zemi je 8 zmíněno, ale nikdy se na plátně neobjeví (Leviathan, Bafomet, Abaddon, Tajfun, Tiamat, Mokele Mbembe, Sargon a Bunyip). Ani Kong není v tomto filmu vidět, ale objevil se již dříve ve filmu Kong: Ostrov lebek.
  • Michael Dougherty se poprvé pokusil režírovat film o Godzille, když mu bylo asi deset let, vzal si rodinnou betamaxovou videokameru a nechal svého želvího mazlíčka řádit v hračkách Star Wars a Hot-Wheel nebo použil svého Godzilla Warriora Shoguna a natočil "surově vypadající stop motion filmy".
  • Godzilla opět dorazí svého protivníka tím, že mu do krku vpálí svůj atomový dech. I když tentokrát to jde opačným směrem.
  • Doughtery zkoumal různé druhy můr a zjistil, že některé vypadají "děsivě" a "dravě". Chtěl zachovat smysl pro realističnost Mothry a prohlásil: "Takže přístup k Mothře spočívá ve vytvoření hmyzoidního, obrovského tvora, který vypadá věrohodně z každého úhlu a zejména v pohybu." Režisér považoval Mothru za nejobtížnějšího titána, protože se chtěl vyhnout tomu, aby Mothra vypadala jako nafouknutá můra. Design Mothry dodala společnost Legacy Effects.
  • Způsob, jakým Rodan uniká ze sopky, je podobný tomu, co se stalo ve filmu San daikaijû: Chikyû saidai no kessen (1964), kde Rodan přiletí k sopce a vyděsí turisty.
  • Ve scéně, kdy Chenovo dvojče Dr. Ling pozoruje Mothru, jak se vynořuje ze svého kukly, má vlasy upravené podobně jako Shobijin.
  • Godzillin atomový dech ve filmu Godzilla (2014) je koncentrovanější pevný paprsek, který vybuchuje jako v 80. letech -2000 filmů, ale spíše svištivější tepelnou vlnou, jako tomu bylo v dřívějších filmech s ním ze Showy. V tomto filmu je paprsek silnější a rozptýlenější.
  • Rodan nese prvky sopečné horniny, které byly přidány do jeho šupin a barvy kůže, aby vypadal jako člověk schopný žít uvnitř sopky.
  • Režisér a spoluscenárista Michael Dougherty se o Kongovi rozpovídal a řekl, že je nadšený, že se mu podařilo vyvinout monstrum na velkém plátně. "Samozřejmě si myslím, že Kong budeme docela vyvíjet, protože na Ostrově lebek je už nějakou dobu od 70. let. Bylo by docela zajímavé vidět, jak bude vypadat v tomto filmu, a mám několik docela zajímavých nápadů, co s ním chci udělat," řekl Wingard. Na otázku, jak se Adam Wingard postará o Konga ve filmu, režisér odpověděl, že jeho prvním úkolem bude velikost monstra. "Kong je teď rozhodně větší a v Kong: Ostrov lebek (2017) naznačují, že stále roste. Je tam spousta věcí, které je třeba vyřešit... Je opravdu důležité podívat se na ty postavy a jejich vzájemnou interakci," vysvětlil.
  • Michael Dougherty napsal stránku a půl dlouhý hrubý treatment, což je pomůcka, která se používá k předložení režisérského nápadu, a poskytl ho studiu Legendary, které ho "schválilo".
  • Citát Alana Jonaha "Ať žije král" je narážkou na roli Charlese Dance jako Tywina Lannistera v seriálu Hra o trůny. V novelizaci to jde ještě dál, kdy má pod sebou vojáka, který je tak velký, že mu Madison říká "Hora", což je odkaz na hlavního vymahače Tywina Lannistera Gregora Clegana, který je známý jako "Hora, která jede" nebo prostě "Hora".
  • Ve filmu Kong: Ostrov lebek (2017) si Randa stěžuje, že Monarcha je ignorován a potírán jako "ti lidé, kteří se snaží dokázat, že mimozemšťané existují". A oni existují, v podobě tříhlavých zlatých draků.
  • Místo, kde je Ghidorah zmražen, je označeno jako Outpost 32 - Outpost 31 je dějištěm jiného filmu, kde se objevuje zmražené monstrum na útěku (The Thing z roku 1982).
  • Rodanovo rozpětí křídel je 871 stop široké, což je téměř šestinásobek jeho vlastní výšky (154 stop). Podobně je tomu u Mothry, která má výšku 52 stop a rozpětí křídel 803 stop, což je téměř šestnáctinásobek její vlastní výšky.
  • Michaelu Doughertymu se líbilo pomalé budování Godzilly (2014) od Garetha Edwardse, ale prozradil, že jeho film "rozhodně sundá rukavice. Nebude se držet zpátky."
  • Scéna, v níž Rodan spolkne katapultujícího se pilota, je natočena nápadně podobně jako scéna z filmu The Giant Claw, kde titulní monstrum udělá totéž s pilotem sestřeleného letadla na padáku.
  • Michael Dougherty prozradil, co bylo vystřiženo a co bude uvedeno na domácím videu. "Režisérský sestřih měl asi 2 hodiny, 40-45 minut. Nazval jsem to Godzilla minisérie," vysvětlil Dougherty. "Nebylo tam moc celých scén, které byly vyjmuty. Pár jich bylo a ty se nakonec objeví na Blu-ray. Ale hodně se stříhaly momenty v rámci jednotlivých scén. Měli jsme velký herecký ansámbl, takže jsme měli tendenci věnovat každé postavě chvilku a to se sčítá." Pokračoval, když mluvil o těch plných scénách: "Nemám to spočítané, chci říct, že je tam zhruba šest až osm scén, jako skutečných, legálních plných scén. A je to zábava se na ně dívat. Chci říct, poslouchejte, kdybychom dělali Godzilla: The TV Series, byly by to naprosto skvělé scény. Ale když se snažíte natočit více než dvouhodinový film, je tempo velmi důležitým faktorem." "Bylo to příliš předsazené. Příliš mnoho příprav. První akt se vlekl," dodal Dougherty.
  • Michael Dougherty se domníval, že upuštění od pomalého tempa Godzilly nebylo reakcí na kritiku, ale prostě přirozeným vývojem příběhu, a hledal inspiraci v jiných kultovních pokračováních. Jak vysvětlil: "Jakmile jednou vytvoříte monstrum, musíte v dalším díle trochu přidat. Použil jsem Chánův hněv, T2 a Vetřelce jako opravdu dobré reference druhých kapitol, které stavěly na tom, co bylo založeno v prvním filmu, a vytvořily tak pokračování, které je v ideálním případě považováno za stejně dobré, ne-li lepší než první díl."
  • Konceptuální umělec Ken Barthelmey dostal za úkol vytvořit koncept Ghidoraha a dodal mu přímo děsivý vzhled. Film nakonec použil tradiční vzhled Ghidoraha založený spíše na dracích, ale Barthelmey začal svůj původní návrh s myšlenkou na vodnější vzhled, Ghidorahovy hlavy jsou na tomto výtvarném návrhu mnohem uhlazenější. Díky designu má monstrum skutečně korálkové oči a jejich rudý odstín je jako stvořený pro noční můry. Tento vzhled jen umocňují ostny vycházející z Ghidorahovy hlavy a jeho hlava má protáhlou tlamu, která vypadá vyloženě děsivě.
  • Na časové ose videí Monarch zveřejněných na účtech sociálních médií filmu Kong: Ostrov lebek v roce 2017 se uvádí, že Monarch objevil Kinga Ghidoraha v roce 2016. Godzilla: Aftershock, jehož děj se odehrává v roce 2014, ukazuje, že kolem něj již bylo vybudováno záchytné zařízení.
  • V bonusu Freeze-Frame můžete vidět, že protitankové zbraně hradu Bravo jsou masery, což je ve filmech Toho nejlepší volba.
  • King Ghidorah je s výškou 521 stop (158,8 metru) nejvyšší a největší příšerou ve filmu, která předčí Godzillu (393 stop / 119,8 metru), Rodana (154 stop / 46,9 metru) a Mothru (52 stop / 15,8 metru).
  • Podle jeskynní malby je Ghidorah, stejně jako jeho předchozí inkarnace ve filmech Toho před MonsterVerse, mnohem větší než Godzilla. Stejně jako u jeho předchozích inkarnací má každý krk řadu ostnů směřujících dolů, ale prostřední krk má dvě řady ostnů, zatímco levý a pravý krk mají jeden. Rohy prostřední hlavy jsou nápadně rovnější a delší než rohy jejích okrajových hlav. Ghidorahova křídla jsou také větší a mají netopýří vzhled než u většiny inkarnací a mohou sloužit i jako přední končetiny, které podpírají jeho mohutné tělo. Každá z jeho hlav má korunu z rohů podobně jako inkarnace Heisei, ale každý roh je delší a více zakřivený. Rohy mají také tendenci se rozšiřovat v závislosti na Ghidorahově aktuální náladě. Ghidorah má stále své tradiční dvojité ocasy s ostnatými obušky na koncích, které mohou chrastit jako zastrašovací projev. Jeho nohy jsou digitigrádní s ptačími chodidly, podobně jako u inkarnace z roku 2001. Ghidorahovy oči jsou ohnivě červené a zdá se, že září, kdykoli nabije své gravitační paprsky.
  • Mothra spíše než skutečnou můru připomíná vosu a kudlanku nábožnou, což jí dodává děsivější vzhled než předchozí inkarnace. Také Rodan kombinuje aspekty dravých ptáků, aby doplnil svůj vzhled založený na pterosaurovi. Také z hlediska chování vykazuje Ghidorah směsici různých zvířat: jeho dvojitý ocas chřestí jako chřestýš, jeho postoj s roztaženými křídly je projevem hrozby mnoha dravých ptáků a dominantní a submisivní chování jeho tří hlav se podobá chování smečky u vlků. Jeden z nových titánů, pojmenovaný Behemoth, připomíná křížence mamuta srstnatého, lenochoda a opice. Další z nových titánů, Scylla, připomíná křížence pavouka a kraba s obličejem podobným chobotnici.
  • Tento film je pokračováním filmu Godzilla (2014) a bude třicátým třetím filmem o Godzille, třetím filmem v MonsterVerse společnosti Legendary a třetím filmem o Godzille, který kompletně produkovalo hollywoodské studio.
  • Zatímco Scylla má pavoučí nohy podobné Kumongovi, jeho tělo a hlava se podobají Ebiře.
  • 21. července 2018 Michael Dougherty prozradil, že hudbu k filmu složí Bear McCreary, který do filmu zakomponuje motivy z předchozích skladeb Akiry Ifukubeho pro Godzillu. Ke své účasti McCreary uvedl: "Jsem nadšený, že mohu být autorem hudby k filmu Godzilla: Král monster, a je mi neskonalou ctí, že mám příležitost přispět k jednomu z nejdelších hudebních odkazů kinematografie." V prvním traileru zazněla přearanžovaná skladba Clair de Lune Clauda Debussyho, kterou pro Imagine Music vytvořil Michael Afanasjev. McCreary dále rozvedl své plány a zapojení: "Michaela Doughertyho znám už dlouho, protože se oba pohybujeme ve stejných filmově-nerdovských kruzích. Vždycky jsem si vážil jeho lásky k filmové hudbě a v průběhu let jsem si s ním celé hodiny povídal o partiturách, které máme oba rádi. Byl jsem nadšený, když dostal nabídku režírovat Godzillu, protože jsem věděl, co to pro něj znamená. Když mě později požádal, abych se k projektu připojil, byl jsem ohromen vzrušením a úctou, vděčný za možnost společně s ním přispět k odkazu našeho oblíbeného monstra. Od začátku jsme věděli, že chceme do filmu zakomponovat klasické Ifukubeho motivy, a přesto si myslím, že fanoušci budou nadšeni, jak se vyvinuly. Čeká nás několik zábavných překvapení. Tato hudba, která se hodí k látce a Michaelovu vizionářskému filmu, je nejmasivnější, jakou jsem kdy napsal, a nemůžu se dočkat, až ji fanoušci zažijí!" V listopadu 2018 unikla na internet ukázka McCrearyho znělky Godzilly poté, co byla použita během panelu na tokijském Comic Conu.
  • Zatímco ve filmu z roku 2014 byl řev Godzilly zcela nový, ve filmu Godzilla: Král monster se na několika místech objevuje jeho klasický řev ze série Showa. Řev Mothry navíc obsahuje některé její klasické cvrlikavé zvukové efekty.
  • Film získal na serveru Rotten Tomatoes 39 % a u diváků 86 %. Shoda kritiků zní: "Godzilla: Král monster přináší velkolepou kaiju akci - a potvrzuje, že špičkové efekty stále nenahradí dobrý příběh".
  • Po Ghidorahovi je to třetí film, ve kterém King Ghidorah není ovládán mimozemšťany Ghidorah, the Three-Headed Monster (1964) a Godzilla, Mothra, GMK (2001). V ostatních filmech série Toho ho ovládali mimozemšťané nebo podobně vyspělí humanoidi.
  • Na odhaleném obrázku pro Mothru je uvedeno "Terrasearch #63061: Yucca Province". 30. června 1961 (6-30-61) bylo datum uvedení původního filmu Mothra (1961). Nicméně Yucca je překlep, protože to má být "Yunnan" a žádné takové místo jako provincie Yucca neexistuje.
  • Původně měl film Godzilla: Král monster vyjít ve stejný den, 8. června 2018, jako Bumblebee (2018). Nyní bylo datum premiéry posunuto na 22. března 2019 a později ještě jednou odloženo na 31. května 2019, po Avengers: Endgame (2019), Aladin (2019), Pokémon: Detektiv Pikachu (2019) a John Wick 3 (2019).
  • Michael Dougherty volně založil doktora Stantona na postavě Ricka a Mortyho, Ricku Sanchezovi.
  • O'Shea Jackson Jr. dal v každém rozhovoru, který pro film poskytl, jasně najevo, že je velkým fanouškem Godzilly, a dokonce se vyjádřil, že Gigan je jeho oblíbený padouch. Z účasti na projektu se cítil nesmírně nadšený a dokonce přiznává shodu okolností, že jeho přátelé a kolegové z filmu Rapeří z Comptonu Corey Hawkins a Jason Mitchell se dříve podíleli na filmu Kong: Ostrov lebek.
  • Během senátního slyšení se Dr. Graham odvolává na pohádku "Lev a myš" jako na příklad člověka žijícího v míru s Titány. Ve filmu Kong: Ostrov lebek (2017) je pohádka také zmíněna, a to Colem, kterému byl příběh vyprávěn špatně a myslel si, že myš zabije lva trnem.
  • Výstupní bod Metuzalém je obsažen v monarchovi 67 a je odkazem na film Syn Godzilly (1967).
  • V případě Rodana byly do šupin a barvy kůže přidány prvky sopečné horniny, aby Rodan vypadal, že může žít uvnitř sopky. Dougherty chtěl, aby Rodanův design připomínal něco, co "mohla vytvořit matka příroda". Designéři dostali pokyn, aby se nedívali jen na pteranodony, ale na různé ptáky, jako jsou supi, orli a jestřábi, protože ptáci jsou dinosaurům podobní. Režisér dále popsal Rodana jako "masivní A-bombu", která přináší "rychlost a divokost". O design Rodana se postaraly společnosti Tom Woodruff Jr. a Amalgamated Dynamics.
  • Na oficiální časové ose Monarchu zveřejněné na facebookové stránce filmu Kong: Ostrov lebek je Ghidorah označen jako "Monster Zero", což bylo jméno, které mu dali Xilieni ve filmu Kaijû daisensô (1965).
  • V novelizaci se objevuje několik narážek na mýtus Cthulhu: Monarcha objevuje existenci starověké civilizace uctívající Titány, která existovala ještě před zaznamenanou historií, G-Team vyjadřuje zděšení nad tím, jak jsou Titáni a jejich schopnosti po Rodanově probuzení nepřirozené, Godzillino doupě je potopené prehistorické kyklopské město a král Ghidorah je dokonce popsán jako eldritch.
  • Na konci závěrečných titulků je věnování dvěma veteránům ze štábu filmu Godzilla, producentovi Yoshimitsu Bannovi a herci Haruo Nakajimovi.
  • Charles Dance poměrně otevřeně prohlásil, že na premiéře filmu málem usnul.
  • V prvním traileru k filmu zazní Clair de lune od Clauda Debussyho.
  • Král Ghidorah byl zlý už v jiných verzích, ale tato verze je schopna vyvolat katastrofickou bouři pouhým máváním křídly a je největším Ghidorahem v hraném filmu. Má neuvěřitelný uzdravující faktor, takže k jeho zabití je třeba, aby byl zcela atomizován. Navíc zatímco každý Ghidorah od dob originálu s výjimkou inkarnace z filmu Rebirth byl Drakem pro někoho jiného, tento Ghidorah je tím, kdo dává rozkazy ostatním monstrům.
  • Ačkoli King Ghidorah nikdy nebyl úplně hloupý, plány předchozích verzí se rovnaly "zabít všechno zasypáním gravitačními paprsky" (verze Rebirth k tomuto plánu přidala hromadný únos) nebo jsou přisluhovači mimozemských vetřelců. Tato verze je hlavní mozek, který vede invazi, má komplexnější plán (využít pozemské Kaiju k terraformaci planety k obrazu svému) a v boji vykazuje složitější strategické myšlení než jeho předchozí protějšky (například drží Rodana nablízku, aby měl v případě potřeby zálohu, nebo pohlcuje veškeré zásoby energie Bostonu, aby získal nad Godzillou převahu).
  • Michael Dougherty, spoluautor scénáře Zach Shields, Doughertyho spolubydlící z vysoké školy Jermaine Turner, Seth Green, Clare Grant, Eli Roth a Stephen Moyer se ve filmu objevili v sekvenci stíhaček letících spolu s Rodanem, i když jejich tváře jsou zakryté. Dougherty řekl o tom, jak se toto setkání sešlo: "Věděl jsem, že natáčíme sekvenci, kde Rodana doprovází tito piloti stíhaček, a tak jsem si řekl: 'Jaký zábavný způsob? Využiju jen komparzisty, nebo dám kamarádům, kteří milují Godzillu stejně jako já, šanci zahrát si v zatraceném filmu o Godzille?" Tak jsem zvolil cestu B a rozeslal pár výzev." Bylo by docela snadné sehnat kompars, který by obsadil role pilotů, ale Michael Dougherty se místo toho rozhodl využít akční sekvence jako příležitost pro spolupráci s několika přáteli. K tomu, aby se camea podařilo uskutečnit, bylo zapotřebí jisté finty a pečlivého plánování. Michael Dougherty později v rozhovoru pro Fresh Fiction řekl: "Věděl jsem, že Stephen ve stejnou dobu natáčí v Atlantě televizní pořad. Je ženatý s Annou Paquin, takže jsme byli kamarádi. Věděl jsem, že Eli připravuje film v Atlantě. Sethovi, Clare a Jermainovi jsem poslal pár textových zpráv: "Hej, nechcete hrát ve filmu Godzilla?" Vzhledem k tomu, že se hlavní natáčení odehrávalo v Atlantě v Georgii, zdá se, že Michael Dougherty dokázal zařídit, aby většina, ne-li všichni tito lidé skutečně přijeli na natáčení, a ne aby jen nahrávali své repliky z jiných míst. Dougherty dodal, že je rád, když může do svých projektů zapojit přátele, a přirovnal to ke hře Kde je Waldo. Dougherty už dříve nechal Jamese Marsdena hlasově epizodovat ve filmu Trick 'r Treat z roku 2007.
  • Behemoth je v novelizaci o něco výraznější než v samotném filmu. Jedna z výzkumnic na jeho základně v domnění, že je "nejzajímavějším Titánem", sama osvobodí Behemotha dříve, než ho Monarcha může preventivně zničit, a při Behemothově útěku je zabita.
  • Základna Monarchů, kde je Rodan studován, se jmenuje Outpost 56, což je odkaz na rok vydání jeho debutového filmu Sora no daikaijű Radon (1956).
  • V prvním záběru filmu se Ford Brody a ostatní speciální jednotky sjíždějí do San Francisca během událostí filmu Godzilla (2014).
  • Mothra se spolu s Rodanem a King Ghidorah objeví ve filmu Godzilla II Král monster 26. července 2014. Časosběrné video Monarcha nahrané na účty sociálních médií filmu Kong: Ostrov lebek popisuje obří kukly se "zrychlujícím se tepem srdce", který Monarcha objevil v čínské provincii Yunnan ve starobylé stavbě zvané Chrám můry.
  • Poté, co se Godzilla vynoří po výbuchu, si několik vteřin se zájmem prohlíží všechny na palubě ponorky a pak odchází za Ghidorahem. I když je možné, že je prostě nepovažoval za hrozbu, vzhledem k tomu, že viděl Serizawu v jeho doupěti a Serizawa se dostal tak blízko, že se těsně před výbuchem atomovky dotkl jeho čelisti, je docela dobře možné, že na ostatních ucítil Serizawův pach a uvědomil si, že mu pomáhají léčit.
  • Po filmu Ready Player One: Hra začíná (2018) se jedná o druhý americký film, který používá původní znělku Godzilly od Akiry Ifukubeho. Ačkoli tento film není součástí MonsterVerse, soundtrack hraje při vzniku Mecha Godzilly.
  • Rodanovo japonské jméno Radon je zkráceninou slova "Pteranodon". Možná bylo zvoleno také proto, aby naznačovalo radiaci. Na anglicky mluvících trzích bylo jméno změněno na "Rodan", pravděpodobně proto, aby se zabránilo záměně s prvkem Radon. Společnost Toho si nakonec nechala název "Rodan" opatřit ochrannou známkou, takže se stal oficiálním anglickým názvem monstra. Podle Monarchu je Rodan v některých legendách označován jako "Ohnivý démon" a "Zrozený z ohně". Monarchovo označení Titána pro Rodana je Titanus Rodan, které na rozdíl od označení Godzilly a Mothry používá jeho anglické jméno, nikoliv japonské.
  • Titan Scylla připomíná pavoučí mimozemšťany z filmu Zakázaná zóna (2010), který režíroval Gareth Edwards, jenž natočil i Godzillu (2014).
  • Michael Dougherty řekl návrhářskému týmu, aby u Ghidoraha zachoval vliv východních draků a vyhnul se jakémukoli vlivu západních draků: "Nejsou to tradiční západní draci. Takže to byly od začátku rozkazy... Nechceme, aby vypadali jako draci ze seriálu Hra o trůny." Společnost Legacy Effects se postarala také o design Ghidoraha.
  • Ghidorahovo jméno pravděpodobně vychází ze jména Zmey Gorynych ze sovětského filmu Ilji Muromce z roku 1956, který byl inspiračním zdrojem tohoto monstra a v Japonsku se mu říkalo "Král drak". Ghidorah pravděpodobně vychází z přímého překladu výslovnosti slova Hydra v ruštině.
  • Původně měl film režírovat Gareth Edwards, ale 13. května 2016 od toho upustil. Učinil tak přátelsky, přičemž prý nechtěl točit třetí blockbuster v řadě (po Godzille (2014) a Rogue One).
  • I když je Mothra vyděšená, ve své larvální podobě se nesnaží lidi zabít. Dokonce i když je odhodí stranou, může je srazit do sítí nebo jen na krátkou vzdálenost. Ani od začátku neměla zájem lidem vážně ublížit.
  • Rodan z MonsterVerse je nejkratší inkarnací této postavy, ale zároveň je nejtěžší a má největší rozpětí křídel.
  • Ghidorah má podobný řev jako jeho inkarnace ze Showy a GMK. Když vystřelí své gravitační paprsky, vydává také pronikavý skřek.
  • Jedním z důvodů, proč je Ghidorah považován za největšího nepřítele Godzilly, je to, že Ghidorah je jedním z pouhých dvou padouchů - druhým je Mechagodzilla -, k jejichž poražení Godzilla potřebovala pomoc. Za celou dobu jejich soubojů ve filmech Toho pouze dvakrát Godzilla porazila Kinga Ghidoraha v souboji jeden na jednoho. Ve filmu Zničte všechna monstra (1968) bylo potřeba spojit síly několika obřích monster, aby tříhlavého draka porazila.
  • Označení Outpost 33, které je na obrazovce počítače nad Ostrovem lebek, odkazuje na vydání debutového filmu King Kong z roku 1933.
  • King Ghidorah létá rychlostí 550 uzlů, tedy asi 0,8 Machu, zatímco všechny předchozí hrané inkarnace této postavy dokázaly v zemské atmosféře letět rychlostí alespoň 3 Machy.
  • V Art Booku k filmu jsou k vidění koncepty Gigana, titána podobného Kumongovi a především želvího titána, který se velmi podobá Gamerovi. Žádný z nich se ve filmu neobjeví.
  • Podle novelizace znamená druhové jméno Mothry, Mosura, v jazyce této verze Ostrova nemluvňat "dárce života". Vzhledem k její laskavé a ochranitelské povaze tomu odpovídá.
  • Původně se mexická sopka, v níž Monarch objevil Rodana, jmenovala Isla de Mona, což je jméno skutečného ostrova v portorickém souostroví. Název byl nakonec změněn na Isla de Mara.
  • Během protestu proti Titanu v úvodních scénách je na jedné z cedulí nápis Destroy All Monsters (Zničte všechna monstra), což je odkaz na film společnosti Toho z roku 1968 Destroy All Monsters (Zničte všechna monstra).
  • Godzilla má ve filmu Godzilla II Král monster nový design ocasu, který je o něco menší a tenčí, a hřbetní ostny jsou mnohem větší. Skuteční ještěři si do ocasu ukládají tuk bohatý na energii jako zdroj energie v období nedostatku, takže je možné, že podobně jako Godzilla spotřebovává více svých zásob kvůli zvýšené aktivitě od incidentu s Muto. To, že má větší drápy a ostny, může být také podobné tomu, že se dostává do hormonálního cyklu, kdy se stává agresivnějším a teritoriálnějším, podobně jako slon v období hárání nebo samec v období rozmnožování.
  • Schopnosti této Mothry založené na bioluminiscenci jsou podobné zvláštní schopnosti samce MUTO, původně nazvaného "Hokmuto", v rané verzi filmu Godzilla z roku 2014. Zmíněnou schopností prý byla blesková "rázová vlna", která vytvářela světla podobná polární záři. Kromě toho se některé scény z filmu Mothra (MA) podobají popisu bioluminiscence této Mothry.
  • V roce 2016 vedla Vivienne Grahamová úsilí o vybudování záchytného a výzkumného zařízení kolem výjimečného, ale spícího tvora v Antarktidě. Její tajné poznámky z terénu obsahovaly záhadnou poznámku pod čarou: "Ďábel má tři hlavy", která odkazovala na krále Ghidoraha.
  • Ziyi Zhang hraje jak doktorku Chenovou a její sestru-dvojče, tak i její matku/tetu a babičku/prababičku na fotografiích.
  • Jedná se o druhý americký film, ve kterém je Godzilla hrdinou, což je v souladu s jeho vývojem od padoucha k hrdinovi v Japonsku; prvním filmem byl jeho předchůdce Godzilla (2014).
  • Americká okupace Japonska skončila v roce 1952, ale v témže roce se na ostrově v Tichém oceánu uskutečnil první test termonukleární bomby v plném rozsahu, který byl pro japonské občany pravděpodobně ještě příliš blízko. Tato 10megatunová H-bomba, která si stále nesla fyzické i psychické jizvy po dvou atomových bombách svržených na jejich města v roce 1945, byla 1000krát silnější než Hirošima. O dva roky později byla na Atoll Bikini svržena 15megatunová H-bomba (celkem bylo v této oblasti provedeno 23 výbuchů), která neúmyslně vystavila vojenský personál a obyvatele Marshallových ostrovů vysoké radiaci. Jaderný spad zasáhl japonskou rybářskou loď Daigo Fukuryu Maru (Lucky Dragon No. 5), způsobil akutní radiační syndrom a zabil hlavního radistu lodi Aikichiho Kuboyamu, který svým zraněním šest měsíců po výbuchu podlehl. Japonský filmový producent Tomoyuki Tanaka uvedl, že tato událost inspirovala monstrum zvané Gojira, které dalo vzniknout 35 filmům v průběhu 65 let, čímž se Godzilla stala nejdéle nepřetržitě běžící sérií (podle Guinnessovy knihy rekordů).
  • Ghidorahův drásavý řev je trochu podobný jeho inkarnaci v GMK, ale je mnohem intenzivnější a beze stopy cinkavých zvuků. Jedinečnost řevu této inkarnace spočívá v tom, že někdy Ghidorahovy hlavy zařvou jedna po druhé nepřetržitě třikrát. Ghidorah také vrčí a jsou podobné lvímu vrčení.
  • V rozhovoru s io9 a dalšími novináři na nedávné akci v Tokiu se Dougherty dotkl Serizawova volání po rovnováze ve filmu - a světa, který začínáme vidět, jak se utváří v průběhu závěrečných titulků Krále příšer se soundtrackem Blue-Öyster-Cult a jak se vrací k fantastickému vyprávění, které podle něj vyšlo z módy moderních filmů: Vždycky jsem miloval dobrodružství ve stylu Julese Verna. Mám pocit, že ve filmech už toho není dost. Osobně mám rád teorie o ztracených civilizacích a když jsem vyrůstal, nikdy nezapomenu na zklamání, které jsem pocítil, když jsem zjistil, že lidstvo a dinosauři nežili společně. Víte? Že mi desetiletí filmů Raye Harryhausena lhala. Tohle mi přišlo jako přirozená volba. Osobně se mi líbila představa, že existovala předchozí civilizace, která přišla na to, jak žít s kaiju, která rozluštila tento kód a přišla na to, jak vytvořit symbiotický vztah pro vlastní přežití. A že nějaké kataklyzma tento vztah přerušilo. A tak zatímco lidé odešli a zapomněli na své spojení s příšerami a zařadili příšery mezi pohádky a legendy, Godzilla nikdy nezapomněla. Víte, proto má na tyhle malé pisklavé potvůrky podivné vzdálené vzpomínky. A možná je v tom i nějaká náklonnost, proto Serizawa říká: "Byli bychom jako jeho mazlíčci," protože možná právě tak nás vnímá.
  • Dougherty se rozhodl ukázat, kam se Godzilla vydává pokaždé, když se po boji vrátí do oceánu, a prozradil, proč chtěl navštívit titulní monstrum v jeho podmořském domově: "Je to něco jako dobrodružství ve stylu Julese Verna. Mám prostě pocit, že takové scény už ve velkofilmech nikdy neuvidíme, protože je to obvykle hodně o běhání, skákání, explozích, Rukavici nekonečna a obřích modrých paprscích mířících do nebe. Chybí mi klasická dobrodružství téměř ve stylu Indiana Jonese, kde by se vstupovalo do zvláštních nových prostředí... kde by se vstupovalo do tajemných nových míst, která by měla hluboký význam pro to, kdo nebo co jsme."
  • Ghidorah bude ztvárněn kombinací motion capture a CGI. Bylo potvrzeno, že Jason Liles, který hrál ve filmu Rampage: Ničitelé (2018), bude mo-capovat Ghidorahovu prostřední hlavu, Alan Maxson a Richard Dorton ztvární další dvě, zatímco nejmenovaní kolegové budou hrát tělo monstra.
  • Aaron Taylor-Johnson a Elizabeth Olsen, kteří jsou hlavními herci filmu Godzilla (2014), se nemohli vrátit do tohoto filmu kvůli konfliktům s jinými filmy.
  • Závěrečné titulky filmu kopírují úvodní titulky předchozího filmu, včetně vybílení různých slov, která zastírají titulky, a vědeckých článků s fotografiemi a titulky o Kaiju.
  • Režisér Michael Dougherty řekl, že režírování tohoto filmu bylo jako "splněné přání z dětství".
  • Koncept ekoteroristů, kteří vypustí Kinga Ghidoraha (a hlavní ženská členka týmu, která změní názor), připomíná Godzilla vs. King Ghidorah, ovšem s věrnější původní verzí Ghidoraha (a bez cestování v čase).
  • Filmový debut Millie Bobby Brown.
  • Třetí díl mediálního a sdíleného fiktivního vesmíru MonsterVerse společnosti Warner Bros. Pictures, který se soustředí na sérii filmů o monstrech s Godzillou a King Kongem.
  • Toto je čtvrtá inkarnace krále Ghidoraha, která je vesmírným monstrem.
  • Ghidorah má zlovolnou povahu, což potvrzují lebky, které ho obklopují na jeskynní malbě, a poznámka pod čarou v poznámkách Vivienne Grahamové, která ho označuje za "ďábla". Jeho sadistická a nelítostná povaha je rozvinuta, když dobrovolně vyhlazuje vojáky svými gravitačními paprsky, místo aby je ignoroval. Zdá se také, že jeho prostřední hlava má poměrně velkou míru inteligence a vnímavosti, zatímco jeho zbylé dvě hlavy se chovají spíše jako cvičení útoční psi. Ghidorah je vyobrazen v boji s Godzillou na jeskynní malbě, což naznačuje, že oba mají společnou historii (je dokonce označován jako "konkurenční alfa Godzilly").
  • Rodanův původ je nejasný, ale pravděpodobně se jedná o prastarého tvora, protože je vyobrazen na něčem, co vypadá jako prastará jeskynní malba. Podobné malby existují i u Godzilly, Mothry a Kinga Ghidoraha, což naznačuje, že se Rodan buď objevil v minulosti po jejich boku, nebo je mu předpovězeno, že se po jejich boku objeví v budoucnosti. Podle Monarcha se o Rodanovi mluví v legendách, jeho jméno se objevuje v mnoha starověkých chrámech ve vulkanicky aktivních oblastech. V roce 1991 objevil Monarch Rodana v pyrostázi v magmatu uvnitř sopky Isla de Mara v Mexiku.
  • Michael Dougherty později prozradil, že jméno "Godzilla" není primárním jménem monstra, ale přezdívkou, přičemž vědecký název používaný ve filmovém světě je "Gojira". Výsledný vědecký dabing Titanus Gojira pochází z latinského termínu "Titanus", což znamená "Titán", a "Gojira", což v japonštině znamená "velký ještěr".
  • Režisér považoval za důležité, aby zvuky byly správné, a proto dal zvukařům k dispozici "super sestřih" řevu monster z filmů o Godzille ze Showy a nechal je z něj vycházet. Potvrdil, že monstra budou mít nový řev, který se bude podobat původním inkarnacím. Dougherty použil řev ze Showy na masivním reproduktorovém systému, který se používal na place při scénách, kdy herci museli před monstry utíkat nebo na ně reagovat.
  • Posun v zobrazování Godzilly a dalších monster by se dal chápat jako reakce na kritiku filmu Godzilla (2014), ale jak vysvětlil režisér Krále monster Michael Dougherty, není tomu tak: "Myslím, že i kdyby se kritika na nedostatek času Godzilly v tomto filmu neobjevila, stejně bychom se vydali cestou, kterou jsme se vydali v tomto filmu. I když natočíte pomalý film a je dobře přijatý, máte tak trochu šanci udělat to jen jednou."
  • Godzilliny nohy podobné sauropodům s tupými prsty v prvním filmu nebyly ve skutečnosti příliš věrohodné pro dvounožce, protože většinu jeho váhy by nesla přední část chodidla, stejně jako u lidí a dvounohých dinosaurů. Proto by jeho delší prsty v pokračování dávaly větší smysl při udržování jeho mohutné postavy.
  • V novinovém titulku během titulků se objeví spekulace o možném použití výkalů Kaiju jako hnojiva, což je nápad, o kterém již dříve mluvil Hannibal Chau ve filmu Pacific Rim - Útok na Zemi (2013).
  • Poté, co si ve filmu Godzilla (2014) nezahrál, si v tomto filmu roli Godzilly zopakoval herec TJ Storm, který se věnoval motion capture. Jason Liles, Alan Maxson a Richard Dorton jsou připsáni za svůj výkon v roli krále Ghidoraha. Všichni jsou však uvedeni mezi členy štábu, zatímco v seznamu herců je uvedeno, že Godzillu, Kinga Ghidoraha, Mothru a Rodana ztvárnili sami.
  • Pro Mothru chtěl Dougherty vytvořit něco, co by bylo "krásné, ženské a elegantní a vypadalo jako opravdová bohyně, ale také nebezpečné, kdyby to bylo nutné". Snažil se zůstat věrný barevné paletě původní inkarnace z roku 1961 a zachovat oční skvrny na jejích křídlech. Oční skvrny byly navrženy tak, aby se podobaly očím Godzilly, aby vytvořily spojení mezi Mothrou a Godzillou. Mothra byla navržena tak, aby se podobala skutečným můrám, a dostala delší nohy, aby se mohla bránit proti jiným monstrům, což je další atribut inspirovaný skutečnými můrami.
  • Godzilla (2014) byla natolik úspěšná, že jen dva dny po premiéře filmu byla uvedena dvě pokračování.
  • Titáni Scylla a Methuselah jsou založeni na kaiju Kumonga a Anguirus od společnosti Toho. V případě Scylly je to ještě více zdůrazněno tím, že se objevila v Arizoně, kde se Kumonga objevil ve filmu Godzilla: Final Wars.
  • Michael Dougherty dal každé příšeře pořadí, ve kterém je objevil, a odráží tak její osobnost. Mothra- Deštný prales plný tajemství, krásy a přírody Ghidorah- Antarktida, pustá a chladná. Rodan- Sopka, někde v tropech, kde měl prvotní svět smysl.
  • Dougherty chtěl, aby návrhy příšer vyzařovaly božskou přítomnost a vyvolávaly pocit uctívání: "Primitivní člověk viděl tato stvoření a chtěl jim dát přítomnost, která by ho přiměla padnout na kolena a poklonit se tomuto bohu... Nemohou vypadat jen jako velcí dinosauři. Jurský park se o to postaral. Musí být výrazní. Musí být něčím vlastním. Jsou to Titáni."
  • Rodan má systém magmatu, který proudí celým jeho tělem.
  • Jakmile byl Michael Dougherty přijat do režisérského křesla, okamžitě se vrátil domů a začal přemýšlet o svých dětských snech a přáních: "Doslova jsem se zbláznil." Začal také znovu sledovat všechny staré filmy o Godzille, aby znovu zažehl svou vášeň.
  • O vizuální efekty se postaraly společnosti Moving Picture Company, DNEG, Method Studios, Raynault VFX, Rodeo FX a Ollin VFX. Hlavním supervizorem vizuálních efektů byl Guillaume Rocheron. V listopadu 2018 byla postprodukce filmu oficiálně ukončena. Dougherty uvedl, že dřívější sestřih filmu měl tři hodiny. Dougherty tento tříhodinový sestřih láskyplně označoval jako Godzilla: The Miniseries. Uvažoval o rozdělení filmu na dvě části, ale rozhodl se, že to neudělá, protože má pocit, že konečný sestřih je věrný jádru jeho původní vize.
  • Godzilla je o poznání vyšší než v prvním filmu, což vede k domněnce, že se skutečně vyvíjí. V tomto filmu měří 393 stop (119,8 metru), zatímco ve filmu Godzilla (2014) měřil 355 stop (108,2 metru). Godzilla studia Legendary je tak největší hranou inkarnací všech dob, je téměř o dva metry vyšší než verze Shin Gojira (2016) a o jedenáct metrů vyšší než v roce 2014.
  • Očekává se, že Godzilla II Král monster připraví konfrontaci Godzilly s King Kongem v nadcházejícím filmu Godzilla vs. Kong (2021), jehož premiéra je naplánována na rok 2021.
  • Film má stejné složení kaiju jako Ghidorah, tříhlavé monstrum (1964) (San daikaijû: Chikyû saidai no kessen).
  • Jelikož Godzilla dýchá žábrami i plícemi, je považována spíše za obojživelníka než za skutečného plaza.
  • Film odhaluje, že dávní lidé postavili pro Godzillu obrovský chrám, kam se dodnes vrací, aby si odpočinula. To by vysvětlovalo, proč má Godzilla pro lidstvo slabší místo a vydal by se cestou, aby se vyhnul lidským obětem z filmu Godzilla (2014). S lidmi měl pozitivní interakci trvající tisíce let a skutečně nemá potřebu se s nimi hádat nebo způsobovat úmyslné ničení jejich domovů.
  • Oblíbený produkt tvůrce: Režisér Michael Dougherty sice přímo neřekl, že Rodan je jeho oblíbenec, ale prohlásil, že má pro něj velkou slabost a modlí se, aby postavu ztvárnil "spravedlivě".
  • Jednou z hlavních výtek k filmu Godzilla (2014) byla absence samotné Godzilly, přestože film má více než dvanáct minut (to je jeden z nejvyšších časů, který Godzilla ve filmu s Godzillou strávila). Mnoho lidí toto "škádlení" kritizovalo jako nudné a nenaplněné, zatímco jiní chválili jeho zadržování monstra jako odkaz na to, jak byl žralok z Čelistí (1975) škádlen až do konce. Nicméně režisér Michael Dougherty později potvrdil, že se Godzilla v tomto filmu objeví mnohem více.
  • Kyle Chandler uvedl, že Godzilla je jeho nejoblíbenější kaiju, zatímco Vera Farmiga i Millie Bobby Brown mají nejraději Mothru, Charles Dance ve videu pro IGN uvedl, že jeho oblíbenou je Mothra, když reagoval na komentáře týkající se Godzilly: "Podívejte se na Mothru, jak roztahuje svá velká křídla. Ženská krása na vrcholu."
  • Michael Dougherty má stále svou figurku Godzilly Shogun Warrior z dětství, kterou má v ložnici a která byla součástí jeho života jako hlídač příšer pod postelí nebo ve skříni.
  • Ve filmu měří King Ghidorah 158,8 metru (521 stop), takže je o 128 stop vyšší než Godzilla, která měří 119,8 metru (393 stop). Jedná se o největší americkou inkarnaci monstra v historii a také o druhou největší inkarnaci monstra vůbec, která je o 67 stop nižší než verze Heisei od Toho, která měřila 460 stop (140,2 metru).
  • Ředitel dal návrhářům pokyn, aby se podívali na původní návrhy z každé doby a "přetvořili tyto siluety a klíčové rysy do něčeho modernějšího". Pro režiséra bylo důležité, aby Titáni nebyli zpracováváni jen jako pouhá monstra, ale jako "velmi velká zvířata s výrazným myšlenkovým procesem".
  • Podle společnosti Monarch Sciences je Ghidorah (stejně jako jeho úhlavní rival Godzilla) naživu již po staletí a ovlivnil vyobrazení mnoha mytologických tvorů (například Duhového hada a Hydry), kteří ho ve skutečnosti spatřili. Tento příznak, kdy monstra inspirovala lidstvo k vytvoření mystických tvorů z reálného světa, je velmi podobný případům, které můžeme vidět v trilogii Gamera od Šusuke Kaneka a jeho Godzilly. Tvrzení o podobnosti mezi jeho díly a monstry v předchozím filmu je více. Nápad, aby Ghidorah bojoval s Godzillou pod vodou, jak je vidět na concept artech zveřejněných na tokijském Comic-Conu, byl také původně představen v sérii v rámci Kanekova díla.
  • Jména, která byla při výrobě filmu dána Ghidorahovým hlavám, Ichi, Ni a San, jsou japonská slova pro "jedna", "dvě" a "tři". Sanova přezdívka "Kevin" pravděpodobně odkazuje na to, že San je snadno rozptýlený.
  • Jak je vidět na webových stránkách Monarch Sciences, Monarch Outpost 56, kde se Rodan nachází, vzdává hold roku 1956, kdy byl Sora no daikaijű Radon (1956) vydán.
  • Fanoušci Godzilly si možná kladou otázku, proč vytvářet tolik nových monster, když je v sérii Godzilla z čeho vybírat.Ukazuje se, že to není tak jednoduché. "Přál bych si, abych mohl přivést ještě několik klasických příšer od Toho, ale všechny mají svou cenu. Všichni mají své poplatky, a tak to byla volba. Chci vyhodit peníze za to, abych použil nějakou bytost od Toho podle jména, nebo chci ty peníze skutečně vložit na plátno v záběru s vizuálními efekty?". Michael Dougherty vysvětlil.
  • Jak je vidět na webových stránkách společnosti Monarch Sciences, Monarch Outpost 61, kde se Mothra nachází, vzdává hold roku 1961, kdy měl film Mothra (1961) premiéru. Na základě toho, že v jejím popisu jsou zmíněny linie Nazca, lze předpokládat, že má nějaké vazby na kulturu Nazca. Spojení Mothry s latinskoamerickým kontinentem je podobné jako u jejího protějšku AniGoji.
  • Podle prvních návrhů měl Rodan více připomínat ptáka s peřím, ale nakonec byl tento návrh zrušen ve prospěch tradičnějšího designu.
  • Michael Dougherty vytvořil Behemotha (což je také biblický odkaz) jako doprovodného savce pro Konga, protože měl pocit, že příliš mnoho monster od Toho jsou plazi nebo hmyz. Mamut byl vybrán kvůli Doughertyho fascinaci mamuty srstnatými a protože chtěl velkého chlupatého tvora, který by vypadal, že mohl "přežít v době ledové", byly přidány také prvky lenochoda a primáta, aby Behemoth vypadal více než jen jako obří mamut. Na počátku výroby byl Behemoth obřím mamutem se šesti kly, na nohou měl výrůstky podobné rostlinám a vypadal divočeji a šíleněji.
  • Na oficiální časové ose Monarch zveřejněné na facebookové stránce filmu Kong: Ostrov lebek (2017) je Ghidorah označen jako "Monster Zero", což bylo jméno, které mu dali Xilieni v Godzilla - Útok z neznáma (1965).
  • Mark Russell zastává zastaralou teorii, že ve vlčích smečkách v divočině dominuje alfa, který si své postavení vydobývá bojem a fyzickým zastrašováním. Ukazuje se, že stejnou dynamikou se řídí i titáni. Godzilla je právoplatným Alfou titánské smečky (s Mothrou jako dalším Alfou v symbiotickém vztahu s ním). Král Ghidorah je konkurenční Alfa, který si však po porážce a zřejmě i zabití Godzilly získá loajalitu ostatních Titánů.
  • Přezdívka místa, kde se Rodan nachází, "el nido del demonio", znamená španělsky "hnízdo démona".
  • Poprvé je ve filmu o Godzille použit singl "Godzilla" skupiny Blue G-yster Cult z roku 1977.
  • Jeden z fanoušků se na Twitteru zeptal režiséra Michaela Doughertyho: "Jak se Ghidorah dostal do ledové pasti na Antarktidě ve filmu Král monster?" Dougherty odpověděl: Godzilla! "Ghidorah a Godzilla bojovali o korunu v dávné Antarktidě. Godzilla vyhrála," napsal na Twitteru.
  • Základna Monarch Castle Bravo je pojmenována podle termonukleárního zařízení odpáleného v rámci operace Castle při zkouškách jaderné bomby na ostrově Eniwetok na atolu Bikini. Castle Bravo byl prvním testem termonukleárního zařízení s vysokým výkonem a byl odpálen 1. března 1954. Uvolněná energie byla 2,5krát větší, než se předpokládalo. Téhož dne ráno vplula japonská rybářská loď Daigo Fukuryu Maru (č. 5 Lucky Dragon) do radiací otrávených vod a nevědomky s sebou přivezla kontaminovaného tuňáka určeného k prodeji na trhu; to vedlo k mnoha úmrtím a zničilo japonský trh s tuňáky. Tyto události se staly jedním z hlavních podnětů pro vznik prvního filmu o Godzille, Godzilla (1954), který byl v Japonsku uveden ještě téhož roku.
  • V jednom rozhovoru Michael Dougherty přirovnal Ghidorahovy tři hlavy ke srostlým sourozencům. Kromě toho chtěl při navrhování Ghidoraha vytvořit "jedinečný" design, který by stále připomínal Ghidoraha, a úzce spolupracoval s Toho, aby se ujistil, že nový design respektuje minulé inkarnace; také studoval různá zvířata, konkrétně kobry královské, aby dodal designu smysl pro realismus. Také řekl návrhářskému týmu, aby zachoval vliv východních draků a vyhnul se jakýmkoli vlivům západních draků: "Nejsou to tradiční západní draci. Takže to byly od začátku pochodové rozkazy... Nechceme, aby to vypadalo jako draci ze Hry o trůny."
  • Na rozdíl od MUTO a Skull Crawlerů, kteří byli pouhými zvířaty jednajícími podle instinktu, je King Ghidorah skutečně zlovolný a sadistický a nakonec jedná podle plánu se skutečným cílem.
  • Steve Martin je uveden jako autor jednoho z článků v závěrečných titulcích, což odkazuje na postavu reportéra Steva Martina, který byl přidán do americké verze původního filmu Godzilla, Godzilla II Král monster.
  • Monarchův profil kryptoida popisuje původ Mothry takto: "Od vymazaných linií Nazca až po skrytý Chrám můry, jméno "Mothra" je vetkáno do nejtajnějších mytologií naší planety. Lidové pověsti a pohádky vyprávějí o okřídleném stvoření oslepujícího světla, andělovi z mraků, jehož božská záře má moc rozbít oblohu. Starobylé spiritistické tabulky objevené v horských džunglích provincie Yunnan zobrazují obrovského okřídleného alfu z řádu Lepidoptera. Ve všech našich nálezech je lidská civilizace piktograficky zobrazena v pózách, které naznačují zbožštění takzvané "královny příšer", což naznačuje, že tento tvor byl kdysi vlídnou součástí přírodního řádu. Když záchranné týmy Monarchů objevily živou kuklu Titána na území čínského mýtu, byla rychle vyslána Dr. Emma Russellová, aby pozorně sledovala tvora, který v ní dřímal. Zrychlující se sonarový puls naznačuje, že se tvor probouzí. Pokud se někdy probudí ze svého dávného spánku, dojde ke znovuzrození superdruhu, který kdysi osvětloval oblohu, jako Mothra. Vzorky DNA kukly naznačují pozoruhodný, vícestupňový vývoj. Po dosažení dospělosti je Mothřin gigantický hrudník schopen vyzařovat bioluminiscenci v beta vlnách, kterou lze promítat skrze složité vzory na křídlech a vyzbrojit ji oslepujícími "božími paprsky". Jelikož se jedná o jeden z nejsmrtonosnějších a nejkrásnějších přírodních úkazů v historii Země, není divu, že tento ničivý anděl strážný byl starověkou lidskou civilizací, které bylo dopřáno být jeho svědkem, uctíván jako bohyně."
  • Godzilla se dočkala mírného přepracování a její hřbetní ploutve změnily tvar, místo aby byly zubaté a rovnější, mají nový design s více výstupky a vypadají spíše jako javorový list, který se podobá dřívějším inkarnacím Godzilly.Režisér uvádí, že se také změní barva jeho očí, když použije svůj atomový dech (jasně modrý odstín), podobně jako při jeho útoku.
  • Godzilla byla navržena tak, aby její osobnost připomínala archetyp "posledního samuraje", tedy osamělého starověkého bojovníka, který se spokojí se samotou a raději se neúčastní dění ve světě, ale musí se vynořit, když ho určité události donutí objevit se a dát věci do pořádku. Godzilla také zřejmě do jisté míry soupeří s Ghidorahem, protože je s ním vyobrazen v boji na jeskynní malbě. Jeho vztahy s ostatními kaiju nejsou známy.
  • Když se Michael Dougherty ujal režie, společnost Legendary si už předtím tvrdě zajistila práva na Mothru, Rodana a krále Ghidoraha, což se jí podařilo krátce po úspěchu filmu z roku 2014, protože je považovala za "hlavní hvězdy a korunovační klenoty" filmu.
  • Během slideshow všech početných Titánů, které Monarch zná, je vědecké jméno Konga Megaprimatus Kong, což bylo jeho vědecké jméno v doplňkových materiálech k filmu King Kong (2005).
  • Jedná se o první inkarnaci Mothry, která není doslovným božským stvořením. Primitivní kultura ji však stále uctívá jako božstvo. Tato inkarnace Mothry, která má mít dlouhé přední nohy, se podobá předprodukčním návrhům Mothry od Toho.
  • King Ghidorah byl v raném návrhu scénáře filmu Godzilla (2014) antagonistou, který během poslední doby ledové havaroval v Arktidě a byl držen zmrazený v úložišti jaderného odpadu v Yucca Mountain (zástěrka společnosti MONARCH), než unikl a bojoval s Godzillou v San Franciscu. Odstranil ho Gareth Edwards, který měl pocit, že Ghidorah (jakožto mimozemšťan) se nehodí do tématu filmu "hněv přírody", a aby se vyhnul podobnosti s populárním mimozemským filmem Transformers (2007).
  • Když Mothra poprvé uslyší frekvenci Alfa, reaguje spíše zvědavě než zastrašeně nebo poddajně. Nejenže Mothru neovlivní, protože je Alfou sama o sobě, ale také se ukáže, že lidé použili Godzillino volání k vytvoření Frekvence Alfa, smíchané také s některými lidskými vokály. Uklidnila se, protože slyšela něco, co bylo podobné jejímu mužskému protějšku.
  • V rozhovoru s Michaelem Doughertym prozradil, že i když si myslí, že štáb odvedl skvělou práci při předělávání Godzillova řevu, tlačil na ně dál, aby se ještě více přiblížili původnímu řevu Godzilly z roku 1954.
  • Mothřin jekot ve filmu je upravenou verzí jejího původního zvuku ze série Toho.
  • Snímky lebky ukazují, že každá z Ghidorahových hlav má jinou úroveň kognitivních funkcí a možného samostatného myšlení. Prostřední hlava je nejinteligentnější a funguje jako alfa, zatímco levá a pravá hlava se podobají spíše jeho poskokům.
  • Podle umělecké knihy The Art of Destruction (Umění zkázy) z filmu Godzilla (2014) by mrtvola Godzilly nalezená na začátku filmu byla místo na Filipínách objevena zmrzlá někde na Sibiři. Ke změně došlo proto, že ve filmu Muž z oceli, který vznikl o rok dříve, byla velmi podobná scéna, kdy Clark nalezne kryptonskou loď zamrzlou v ledu. Tento film ji zřejmě přepracuje, tentokrát je King Ghidorah nalezen zmrzlý v Antarktidě.
  • Na otázku, zda je civilizace "duté Země", která se modlí u Godzillova oltáře, v mytologii nová, nebo jde o inverzi něčeho, co se objevilo už ve filmech Toho, spoluscenárista a režisér Michael Dougherty uvedl: "Když se vrátíte zpět a podíváte se na celou knihovnu, najdete tam občasné odkazy na ztracené civilizace. Myslím tím, že následovníci Mothry jsou dokonalým příkladem, stejně jako následovníci Konga. Vejce Mothry bývá umístěno v tajemném chrámu obklopeném zpívající a tančící skupinou, která se vždy snaží, aby se vylíhlo. Tato stvoření jsou tedy dlouhou dobu vnímána jako bohové a božstva. Dávalo mi tedy smysl, že i samotný alfa skupiny bude mít nějakou historii, hlubší spojení s nějakou starobylou civilizací, která přišla na to, jak s ním zažehnout a udržovat jakýsi symbiotický vztah, pravděpodobně kvůli své vlastní ochraně. Stejně jako existují malé rybky, které plavou pod žralokem, nebo drobní ptáci, kteří klovou hmyz ze slonů nebo nosorožců, lidé by byli drobnými živočichy, kteří hledají ochranu pod mnohem větším zvířetem, které prostě snáší jejich přítomnost."
  • Předvizualizační tým filmu Godzilla II Král monster vytvořil tvář Madison Russell podle tváře Millie Bobby Brown ještě před jejím obsazením. Podle režiséra Michaela Doughertyho "jsme si tak zvykli vidět její tvář, že jsme si prostě řekli: 'No... proč jí tu nabídku neudělat?'".
  • Oční skvrny na křídlech Mothry byly navrženy tak, aby se podobaly očím Godzilly a vytvořily tak spojení mezi oběma monstry. Michael Dougherty řekl, že "je jeho vlajkonošem a královnou".
  • Jeden z Titánů, Leviatan, se nachází v jezeře Loch Ness, což naznačuje, že je původcem legendy o lochnesské příšeře. Společnost Toho skutečně v roce 1978 málem natočila kaiju film s Nessie v hlavní roli v koprodukci s Hammer Horror a dostala se dostatečně daleko, aby mohly být vyrobeny plakáty.
  • Před Godzillovým podvodním chrámem je vidět kostra. Tato kostra má tvar těla připomínající Anguiruse, dinosaura, který v několika filmech sloužil jako Godzillův spojenec; tvůrci potvrdili, že se skutečně jedná o Anguiruse.