Kouzlo měsíčního svitu

67%

Zajímavosti 12

  • Postava řídí Ford Model A z roku 1930 v roce 1928.
  • V první scéně, během vystoupení Wei Ling Soo, jsou na pozadí čínská slova ve zjednodušených čínských znacích, které byly zavedeny v roce 1935 a v pevninské Číně se oficiálně používaly až v polovině 50. let.
  • Ve filmu se výrazně objevuje píseň Colea Portera "You Do Something To Me". Píseň zazněla také ve filmu "Lekce neslušného chování" (2008), kde si rovněž zahrál Colin Firth.
  • Colin Firth se již dříve objevil v jiné inscenaci, která se odehrávala na počátku dvacátého století a jejímž hlavním hrdinou byl britský jevištní kouzelník s asijskou divadelní podobou. V seriálu "Lost Empires"(1986) hrál synovce a jevištního asistenta vaudevillového kouzelníka Nicka Ollantona (uměleckým jménem Gunga Dun), kterého hrál John Castle. Firthova panovačná a hrubá postava v tomto filmu je velmi podobná postavě Ollantona/Gunga Duna.
  • Mezi skladbami klasické hudby, které zazní v úvodní scéně filmu, jsou Svěcení jara Igora Stravinského a 9. symfonie, 2. věta Ludwiga van Beethovena. Beethovenova skladba zazní znovu, když je Stanleyho spánek neklidný.
  • Sophie Bakerová používá pro Stanleyho Crawforda výraz "geometrická logika". Poprvé byl použit ve filmu "Vzpoura na lodi Caine" (1954) ve scéně, kdy velitel poručík Philip Francis Queeg (Humphrey Bogart) při křížovém výslechu odhaluje svou paranoiu. Oblíbeným hercem scénáristy a režiséra Woodyho Allena je Bogart a použití tohoto výrazu bylo míněno jako pocta jemu.
  • Obrazy v Oliviině londýnském bytě se objevily v bytě Gertrudy Steinové ve filmu "Půlnoc v Paříži"(2011).
  • Jedná se o druhý film, ve kterém si Dame Eileen Atkinsová zahrála postavu matky Colina Firtha. Prvním byl film "Co ta holka chce"(2003).
  • Emma Stoneová považuje Diane Keatonovou, která dlouho hrála v dřívějších filmech Woodyho Allena, za jednu z hlavních postav, které ji ovlivnily.
  • V jednu chvíli Stanleyho Crawforda (Colin Firth) a Sophii Bakerovou (Emma Stoneová) zastihne bouře s blesky a ukryjí se v opuštěné hvězdárně. Podobný scénář se odehrál ve filmu "Manhattan" (1979), který rovněž napsal a režíroval Woody Allen.
  • Stanley čerpá většinu svých pesimistických a filozofických názorů od německého filozofa Friedricha Nietzscheho, který je ve filmu vícekrát zmíněn.
  • Wei Ling Soo, Stanleyho jevištní postava, je odkazem na Chung Ling Soo, umělecké jméno Williama Ellswortha Robinsona (1861-1918), dlouhá léta populárního kouzelníka v USA a Evropě. Chung Ling Soo se také snažil vyvracet spiritisty, a dokonce o tom v roce 1898 napsal knihu. Zásadní rozdíl je v tom, jak pečlivě si tito muži chrání svou čínskou osobnost. Zdá se, že v tomto filmu si lidé uvědomují Stanleyho roli Wei Ling Soo. Robinson, který velmi pečlivě chránil svou jevištní osobnost, žil jako Čung a na veřejnosti nikdy neporušil svůj charakter. Zemřel 24. března 1918, když se mu nepovedl trik s chycením kulky. "Můj Bože, byl jsem postřelen!" byla jeho poslední slova a první anglická slova, která na jevišti pronesl po devatenácti letech.