Daleko od hlučícího davu

69%
Daleko od hlučícího davu

Bathsheba Everdene (Carey Mulligan) je krásná a také hodně svéhlavá. A jako mnoho svobodomyslných žen, to ani ona nemá lehké. Tím spíše, že žije ve viktoriánské Anglii druhé poloviny 19. století. Bathsheba se v okamžiku, kdy po svém strýci zdědí usedlost v panství Wessex, promění z obyčejné venkovské dívky v nezávislou a cílevědomou statkářku. A to z ní dělá lákavou partii pro to, čemu se zatím snaží vyhnout – manželství. Nejprve odmítne lásku chovatele ovcí Gabriela Oaka (Matthias Schoenaerts), zklame i naděje zámožného starého mládence Willliama Boldwooda (Michael Sheen). A rozhodne se na zděděném statku hospodařit sama, bez mužské pomoci. V tehdejší době to byla nevídaná odvaha, ale Bathsheba díky svým schopnostem, přímočarosti i vrozenému šarmu uspěje. Pak ale vstoupí do jejího života mladý, pohledný, sebevědomý a arogantní seržant Frank Troy (Tom Sturridge). Přesně takový muž, s kterým by se racionální a sebevědomá Bathsheba rozhodně nezahodila. A k překvapení předchozích nápadníků právě on v ní dokáže probudit vášeň. Vášeň, která se stane osudnou nejen Bathshebě. Thomas Hardy ve svém románu Daleko od hlučícího davu stvořil jednu z největších ženských postav všech dob, kterou popsal slovy: „Je plná vzrušení, je divoká a upřímná jako den.“ A dalším, na koho se tato charakteristika také hodí, je kouzelná krajina anglického venkova, krajina zelených kopců, venkovských sídel a statků, která se tak stala jedním z důležitých spolutvůrců atmosféry filmu. “Pro mě je tento film převyprávěním jednoho z nejlepších příběhů, které kdy byly napsány… chtěl jsem představit Hardyho pojetí lásky a osudu. Pokud se lidé ponoří do tohoto světa a do pravdivosti jeho postav, budu to považovat za skutečný úspěch,” přeje si režisér filmu Thomas Vintenberg (na Oscara nominovaný za film Hon). (CinemArt)




Pete69
Pete69
29 697 bodů
6
Film, kterému bych dal 65%. Pěkné romantické drama s propracovaným scénářem ( předlohou). Krásné exteriéry, kostymy a hodně se mi líbilo zpracování tradičního chování lidí ve staré Anglii. Film má ale i dosti hluchých míst a pasáž s nevyvedeným manželem je dosti odfláknutá.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
8
Ten film svým způsobem vtahuje. Že hlavní hrdinka je kráva (skutečně jedna z nejnesnesitelnějších ženských postav, co jsem za hodně dlouho ve filmu viděl), je věc další a v podstatě filmu víc pomáhá než škodí. Vinterberg potvrzuje po Honu svou pozici konstruktéra dokonalých mainstreamových dramat, která nic nenarušují ani se nevzpírají, ale zkrátka volí nejfunkčnější možná řešení. Škodí jen prostřih, kvůli kterému film místy působí až moc uspěchaně, mechanicky a jisté motivace postav vyznívají poněkud nepochopitelně.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
4
Šel jsem do toho protože Vinterberg, ale popravdě mě tahle historická červená knihovna většinu času dost nudila. Holt ne vždycky mi tyhle pár set let staré romantiky sednou.

Dodatečné informace

Původní název:
Far from the Madding Crowd (více)
  • USA Daleko od hlučícího davu
  • USA Far from the Madding Crowd
Premiéra v ČR:
9. 7. 2015
Distributor:
CinemArt
Země původu:
USA, Velká Británie
Přístupnost:
12+
Tržby:
30,23 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Daleko od hlučícího davu je dostupný s českými titulky a českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Powered byJustWatch