Cizinka

80%

Zajímavosti 35

  • Vněkolika epizodách postavy říkají "OK." Americký termín, který se začal používat až v 19. století.
  • Jakobitská kauza, přinejmenším ve Skotsku, je vytrvale líčena jako nacionalistická, přičemž nacionalistický konflikt mezi rodilými Skoty a cizí anglickou armádou byl v prvních obdobích hlavním motorem konfliktu. Ve skutečnosti byla jakobitská kauza především dynastickým konfliktem o správnou roli monarchie ve vládě a také konfliktem o provinční práva a kauzy. Nacionalismus v něm nehrál roli, a zatímco mnoho Skotů, zejména na Vysočině, sympatizovalo s jakobíny, mnoho dalších bylo loajálních hannoverské monarchii krále Jiřího.
  • V 6. sérii, která se odehrává především v roce 1773, je diskuse o nadcházejícím konfliktu s Británií rámována především jako o nezávislosti na králi. Na počátku 70. let 17. století však většina Američanů nevnímala problém jako otázku nezávislosti, ale spíše jako otázku zajištění práv Angličanů. Navíc svůj konflikt vytrvale vykreslovali jako konflikt s parlamentem, nikoli s králem. Problémem, o který Američané usilovali, byla přílišná moc parlamentu, která ohrožovala jejich svobody. Američané se skutečně plně obrátili proti králi Jiřímu až poté, co vypuklo nepřátelství a bylo jasné, že panovník podporuje použití násilí k udržení pořádku v koloniích.
  • Joey Phillips, který hraje Denzela Huntera, při rozhovorech o seriálu Cizinka řekl, že se mu kostýmy líbí, protože když byl malý, miloval film Hocus Pocus a chtěl být postavou Thackeryho Binxe, chlapce, který žil v 90. letech 19. století a kterého sestry Sandersonovy proměnily v kočku.
  • Několik lidí, kteří v seriálu účinkovali, se objevilo i v seriálech televize Starz podle knih Phillpie Gregoryové o Tudorovcích. Oscar Kennedy, který hrál mladého lorda Johna Greye, hrál mladého Jindřicha VII. v Bílé královně. Andrew Gower, který hraje Bonnieho prince Charlieho, hrál v Bílé královně lorda Strange, nevlastního bratra Hrnryho VII. Clark Butler, který hrál Jamieho syna Willieho, hrál Reggieho Pola, bratrance Jindřicha VIII. ve Španělské princezně, a Richard Dillane, který hrál kapitána Rainese, hrál sira Thomase Stanleyho, nevlastního otce Jindřicha VII. v Bílé princezně.
  • V 6. epizodě 3. série se kniha, kterou Claire půjčuje Tomu Christiemu, jmenuje "The History of Tom Jones, a Foundling" a napsal ji Henry Fielding a byla vydána v roce 1749.
  • Kostýmní výtvarnice Terry Dresbachová je manželkou producenta Ronalda D. Moora. Ona a koproducentka Maril Davisová navrhly Moorovi, aby knihy produkoval jako televizní pořad.
  • V 15. epizodě 1. série "Vězení Wentworth" nabídne Randall (Tobias Menzies) Fraserovi (Sam Heughan) "čistou, čestnou smrt podle jeho výběru", pokud udělá jedinou zvrácenou věc, po které Randall už dlouho touží. Říká: "Mohl bys mít římskou smrt. Mohl bys padnout na svůj meč jako Brutus." Je zajímavé, že si vybral právě tohoto Římana jako příklad. Tobias Menzies hrál roli Bruta v seriálu HBO "Řím" v letech 2005-2007.
  • Autorka Diana Gabaldonová uvádí, že ji sledování Frazera Hinese v seriálu Doctor Who (1963) "The War Games" (a jeho přitažlivost v kiltu) inspirovalo k zasazení jejího prvního románu "Cizinka" do Skotska 18. století a k pojmenování mužského hrdiny románu "Jamie". (Příjmení této postavy, "Fraser", je však podle autorky náhoda, protože stanice PBS, na které sledovala seriál Doctor Who, měla ve zvyku vypínat titulky epizod, takže se jméno Frazer Hines dozvěděla až několik let po vydání "Czinky"). Hines později hrál sira Fletchera Gordona v epizodě Věznice Wentworth (2015).
  • Tobias Menzies, který hrál Franka a Black Jacka Randalla, a Sophie Skelton, která hraje Frankovu adoptivní dceru Briannu Randallovou, se narodili 7. března. Menzies v roce 1974 a Skelton v roce 1994.
  • Sam Heughan, který hraje Jamieho, v rozhovorech tvrdí, že ví, jak Outlander skončí. Podle něj autorka Diana Gabaldonová poslala jemu a výkonnému producentovi několik posledních stránek. Tvrdí také, že Caitriona Balfe to neví.
  • Vesnice Cransmuir je fiktivní. Všechny venkovní scény se proto natáčely v malé historické vesnici Culross ve skotském Fife. Culross je památkově chráněnou vesnicí National Trust For Scotland.
  • Autorka Diana Gabaldonová se objevuje v epizodní roli Iony McTavishové v epizodě The Gathering (2014), která mluví s paní Fitzovou (Annette Badlandová), když doprovází Claire, aby sledovala obřad přísahy.
  • V knize se první události odehrávají na jaře během svátku Beltane. Kvůli natáčecímu plánu změnili roční období na podzim a zaměřili se na svátek Samhain.
  • Maria Doyle Kennedyová, která hraje Jamieho tetu, a Eddie Speleers, který hraje Stephena Bonneta, hráli v seriálu Panství Downton. Kennedyová hrála odcizenou manželku komorníka Johna Batese a Speleers hrál lokaje Jamese Kenta.
  • Sam Heughan (Jamie Fraser) byl obsazen jako první, i když si tvůrce Ronald D. Moore myslel, že bude poslední. CaitrGona Balfe (Claire) byla obsazena jen několik týdnů před natáčením.
  • Několik herců ze seriálu Cizinka se objevilo také v seriálu HBO Hra o trůny (2011), mj: Clive Russell (lord Lovat) jako Blackfish; Ian Hanmore (otec Anselm) jako Pyat Pree; Rupert Vansittart (lord William Dunsany) jako Yohn Royce; Duncan Lacroix (Murtagh) jako voják Karstarků; a Clive Russell (lord Lovat) jako Brynden Tully.
  • Když se Laura Donnelly dostavila na konkurz na roli Janet "Jenny" Fraserové, zjistila, že jejím partnerem bude její starý spolužák Sam Heughan. Dříve spolu navštěvovali hereckou školu. Později měli hrát sestru a bratra, Janet a Jamieho Fraserovy.
  • Celá sezóna byla objednána dříve, než byl natočen pilotní díl, a první epizoda nebyla nikdy natočena jako samostatný pilot.
  • Tato série je natočena digitální kamerou Alexa, která si dobře poradí s nízkou hladinou osvětlení. To tvůrcům umožnilo natočit mnoho scén při slabém osvětlení nebo při svíčkách.
  • CaitrGona Balfe (Claire) čekala během natáčení 6. série svého prvního syna. Kromě pandemie covid-19 to byl také jeden z důvodů, proč šestá série měla pouze 8 dílů a ne 12, jak bylo původně plánováno.
  • Gilotina, o níž se v seriálu mluví, je ve skutečnosti "Děvče", skotský stroj na stínání hlav. Oběti stály čelem vzhůru, směrem k ostří. Dívka byla používána od roku 1564 do roku 1710 k více než 150 popravám. Francie začala gilotinu používat v roce 1789.
  • David Berry, který hraje lorda Johna Greye, řekl, že když se mu v roce 2016 narodil syn Alexander, dal mu na počest seriálu přezdívku a začal mu říkat Malý lord Berry.
  • Bear McCreary je také autorem hudby k seriálům Pod černou vlajkou (2014), Živí mrtví (2010) a Agents of S.H.I.E.L.D. (2013).
  • Příjmení Menzies se ve Skotsku vyslovuje "Mingis". Používá se také jako křestní jméno, např. bývalý předseda Liberální strany a sportovec Menzies "Ming" Campbell.
  • Sam Heughan, který v seriálu hraje Jamieho Frasera, je v reálném životě přirozeně blond. Protože v knihách má jeho postava zrzavé vlasy, musí si je pravidelně barvit, aby mohl v seriálu hrát zrzka.
  • V šesté sérii si několik postav stěžuje, že nemají po ruce dostatek čaje. Ačkoli to v seriálu není uvedeno, je to kvůli probíhající císařské krizi, která se počátkem 70. let 17. století projevila novými císařskými nařízeními o dovozu čaje. V rámci boje proti těmto nařízením se většina kolonistů dohodla, že čaj dovážet nebude, nebo alespoň ne z legálních zdrojů.
  • Hrad Doune byl používán jako hrad Leoch. Hrad je známý díky účinkování ve filmu Monty Python a Svatý grál (1975). Byl také použit jako Zimohrad v seriálu Hra o trůny (2011). Hrad se nachází ve vesnici Doune nedaleko Stirlingu.
  • Jamie Fraser je částečně založen dvěma muži. Jeden se jmenuje Fraser, který bojoval u Culldenu a byl jedním z 18 jakobitských důstojníků, kteří přežili. Druhým byl jakobín jménem James Fraser, kterému se říkalo Dunbonnet.
  • Sam Heughan se v seriálu často objevuje bez trička a předvádí své svalnaté břišní svaly, ale přiznal, že to dělá proto, že to fanoušci seriálu očekávají. Řekl: "Líbí se mi to? Ne, ale je to součást seriálu Cizinka. Baví mě cvičit a mít six-pack, ale přál bych si, abych mohl být pro ty scény rozepnutý třeba jen na tři nebo čtyři knoflíky." Heughan nicméně uvedl, že kvůli roli tvrdě cvičí, aby si udržel postavu připravenou pro kameru, a před scénou bez trička dokonce dělá na place extra kliky a sedy-lehy, aby se ještě více napumpoval.
  • Herci ztvárňující Skoty z 18. století absolvovali jakýsi výcvikový tábor, aby se naučili gaelsky a ujistili se, že je jejich řeč perfektní. Ironií je, že jediná osoba, která gaelštinu uměla, je Caitriona Balfe, která hraje Clare, jež ji neumí.
  • Mnoho herců, kteří ztvárňují Skoty, přiznává, že nosí své kilty autenticky, což znamená, že pod nimi nenosí spodní prádlo.
  • Obnovením sedmé série se stal nejdelším seriálem v počtu epizod (91) i sezón v celé historii stanice Starz.
  • Caitriona Balfe, která se předtím, než se dala na hereckou dráhu, živila jako modelka na rampě, v jednom rozhovoru uvedla, že je zvyklá svlékat se před třiceti lidmi a je si jistá svým tělem.
  • Podle Ronalda D. Moora (tvůrce seriálu) se jeho tým rozhodl ponechat galská slova a nepřekládat je do angličtiny. Tím se zachovalo vyprávění v první osobě a ukázala se Claiřina neschopnost rozumět gaelštině. S tímto nápadem přišel producent David Brown, který řekl, že něco podobného viděl v zahraničním alternativním filmu Skin Deep (1998), kde hrál herec a zpěvák Gustavo Goulart.