Joe Kidd

64%
Joe Kidd
Plakát traileru
Western z obdobia americko-mexickej vojny. Joe Kidd je bývalý lovec ľudí a tvrdý chlapík na americkom juhozápade. Práve tu je skupine Mexičanov odoprené právo na ich pozemky a všetky záznamy o ich majetku sú zničené. Na čele s Louisom Chamom, charizmatickým mexickým vodcom, sa so zbraňou v ruke domáhajú svojich práv a žiadajú pozemkovú reformu. Bohatý statkár Frank Harlan má tiež záujem na týchto pozemkoch a chce veci riešiť po svojom. Najme si skupinu zabijakov, aby zlikvidovali Mexičanov a od Joe Kidda chce, aby mu pomohol vystopovať Chamu. Joe Kidd nechce mať spočiatku s celou vecou nič do činenia, ale keď mu Chama ukradne kone a vyhráža sa jeho priateľom, dochádza mu trpezlivosť.



martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 305 bodů
10
Tento western není zase až tak známý a je to škoda. Má vše co obsahovat má a Clint Eastwood se zhostil své role stejně, jako v ostatních svých westernech. Scéna z lokomotivou mi připomněl západoněmecký film Vinnetou, a budilo mě podezření, že se tvůrci zřejmě inspirovali. Muška hlavního hrdiny je též úžasná. Jako kdybych četl Rodokaps. Tento film je Eastwoodovský zážitek.
Jana Květoňová
Jana Květoňová
7 005 bodů
8
I když scénář Elmore Leonarda je slabší a tempo filmu pomalejší, výkon Clinta Eastwooda je natolik dobrý, že tento western rozhodně není propadákem. Rovněž hudba Lalo Schifrina zdařile podtrhuje děj a navozuje patřičnou atmosféru. Dále bych vyzdvihla kameru Bruce Surteese. Přestřelek je dostatečně, aby si milovník westernového žánru přišel na své. A délka tohoto westernu je tak akorát, aby se nikdo nezačal nudit. Věznění v kostele, útěk, zaparkování lokomotivy v hospodě, to všechno udržuje pozornost diváka až do samotného konce. John Sturges je bezesporu špičkový režisér, který své práci skvěle rozumí. Robert Duvall v roli bohatého majitele pozemků Franka Harlana, který je schopen bez okolků vraždit i nevinné lidi, se mi též velice líbil.

Dodatečné informace

Původní název:
Joe Kidd (více)
  • USA Joe Kidd
  • USA A Crista do Diabo
  • USA Belâ arayan adam
  • USA Džo Kidas
  • USA Shinôra
  • USA Sinola
  • USA Джо Кид
  • USA Джо Кидд
Země původu:
USA
Tržby:
6,33 mil. USD (celosvětově)
Ocenění:
Žádná ocenění