Nepřítel pod ochranou

63%
Nepřítel pod ochranou
Plakát traileru

Exotické Kapské Město se stane v thrilleru Daniela Espinozy dějištěm neobvyklého dramatu. Aktéři? Jeden z nejhledanějších zločinců na zeměkouli a osamělý zelenáč z tajných služeb, který se ho zoufale snaží udržet naživu.
Matt Weston (Ryan Reynolds) sice pracuje u CIA, ale přesto se pekelně nudí. Jeho pověřením je spravovat tajné vězení CIA v Kapském Městě, v němž dosud nebyl nikdo „ubytován“. Hned první „host“ ale bude z kategorie VIP. Tobin Frost (Denzel Washington) je bývalý elitní agent amerických tajných služeb, který začal před lety pracovat proti mateřské organizaci. Prodával informace každému, kdo o ně projevil zájem a zaplatil dostatečnou sumu, vraždil bývalé kolegy, dodával materiální podporu teroristickým režimům po celém světě a než se ho podařilo dopadnout, uběhlo téměř jedno celé desetiletí. Tahle velká ryba se za mřížemi nestačí ani rozkoukat, když na utajený objekt zaútočí neznámí ozbrojenci. Dosud nepříliš akční Weston se rozhodne chytit příležitost za pačesy a na poslední chvíli i s Frostem z objektu uteče. Jen jestli si neukrojil příliš velké sousto. Nesmí si vězně pouštět k tělu, na druhou stranu ho ale musí za každou cenu chránit. Navíc musí zjistit, kdo a proč se jeho „chráněnce“ snažil dostat ven, ať už na svobodu, nebo pod kytičky. Otázek je spousta, ale na odpovědi není čas, protože tahle hra se hraje v jednom z nejnebezpečnějších míst na zeměkouli, kde můžete koupit kulku stejně snadno jako zmrzlinu.
„Kapské Město jsme si vybrali zcela záměrně. Je to jedno z mála míst, kde může přímo na ulici dojít k brutální přestřelce, aniž by se to místo vzápětí rojilo policisty. A navíc je jeho scenérie horských štítů na pozadí velkoměsta natolik unikátní, že je s podivem, že si zatím nikde moc nezahrálo,“ říká producent Scott Stuber. Důraz na věrohodnost byl důležitý i kvůli Denzelu Washingtonovi, jenž se kromě hraní ujal i role výkonného producenta. „Já jsem logické monstrum. Na scénáři jsme pracovali celé měsíce, jen abychom eliminovali vše, co nedává smysl,“ říká. Washington si svoje užil nejen při psaní. „Mám problém s koleny a ve filmu si dost zabojuji, zaběhám a zaskáču. Nejhorší byl ale waterboarding. Když visíte hlavou dolů a do nosu vám teče voda, není to moc příjemné,“ dodává herec.




hanys_
hanys_
18 771 bodů
6
Lehce konspirační thriller (místy zbytečně překombinovaný) s fainovým obsazením. Nebýt ho, nemuselo to jít ani do kin. 5/10
Danny F.
Danny F.
11 166 bodů
4
Strašně jednoduchý a obyčejný film. Ničím nepřekvapí. Žádná famózní akce, jen střelba na cíl a útěk v davu. Bez pořádně vyšpekulované akce. Film ke všemu shazuje i nepřítel akčních filmů a tím je roztřepaná kamera.
Milandob
Milandob
8 900 bodů
8
tady so mnou trocha lomcuje nostalgia a i fakt ze nikdy neuvidime novy film tonyho scotta, ktory je urcite vzorom pre svedskeho rezisera espinosu... v podstate je to kopirka vacsiny vizualnych figlov tonyho s neprilis originalnym pribehom, ale zato s uchadzajucim mnozstvom akcie ktora je hlavne roznoroda (od prestrelky v safe house, cez nahanacku v slumoch az po kovbojske finale na farme) takze sa stale nieco deje... washington hraje svoj nic neurazajuci standard, potesil reynolds konecne v dobrej akcnej ulohe...

Dodatečné informace

Původní název:
Safe House (více)
  • USA Nepřítel pod ochranou
  • USA Safe House
  • USA Bezpečný úkryt
  • USA Nepriateľ pod ochranou
Premiéra v ČR:
16. 2. 2012
Distributor:
Bontonfilm
Země původu:
USA, Jižní Afrika, Jihoafrická republika
Čeština:
Nepřítel pod ochranou je dostupný s českými titulky a českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Powered byJustWatch