28 dní

60%
28 dní
Plakát traileru

Úspěšná newyorská novinářka Gwen (Sandra Bullock) pojímá život jako jeden velký, nikdy nekončící mejdan. To se drasticky změní ve chvíli, kdy v opilosti vyvolá skandál na svatbě své sestry a po zběsilé jízdě zdemoluje luxusní limuzínu. Jen zázrakem není při nehodě nikdo zraněn. Gwen je odsouzena k osmadvacetidenní odvykací kůře v léčebně pro pacienty závislé na alkoholu a drogách. Nejprve se odmítá přizpůsobit tvrdému režimu, který prosazuje dr. Comell (Steve Buscemi) a ostentativně pohrdá svými kolegy. Teprve po prvních abstinenčních příznacích a záchvatech začíná chápat, do jak obtížné situace se vlastní vinou dostala. Naštěstí se zdá, že se svéráznými pacienty si Gwen nakonec přece jen užije trochu legrace a pozná v léčebně sílu skutečného přátelství. A kdo ví, možná i lásky.




Brenan88
Brenan88
47 109 bodů
5
Průměrný film pojednávající o bandě léčících se alkoholiků. Už samotný námět mi není vůbec blízky a tak jsem se u této "komedie" nedokázal nijak pobavit. 100 minut je navíc pořádná nálož na takový typ filmu. Sandru mám normálně rád,ale zde se mi její výkon moc nelíbil.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
36 250 bodů
8
Když se řekne protialkoholní léčebna, český divák si vzpomene na snímek ´Dobří holuby se vracejí´. Americký počin ´28 dní´ je něco podobného. Sandra Bullock v roli mladé ženy Gwen závislé na alkoholu, bujarém životě a naprosté nezodpovědnosti. Když své sestře zkazí svatbu, pohár trpělivosti přeteče a ocitne se v protialkoholní léčebně. Tvůrci velice dobře podchytili chování a vůbec život alkoholičky, i když si přiznejme, že na pilu se v žádném případě netlačilo. Psychologie, jako u výše zmíněného českého filmu, je tu zcela vedlejší. I když se snímek vyznačuje zábavným dojmem a je plný energie, ryze o komedii se v žádném případě nejedná. Dokonce je tu i romantický motiv, ale jestli příběh skončí šťastně či nikoliv, záleží na úhlu pohledu diváka. Gwen si projde ohromným vývojem, zkušenostmi a city. V léčebně pozná různé lidi různých povah a od každého si něco vezme. Snímek tak má dokonce i lehčí moralizační podtón. Určitě nezklame a přinese zajímavý pohled na jeden z problémů lidstva v jednoduchém kabátě a upřímnosti.
Pete69
Pete69
31 382 bodů
7
Film 28 dní mi vůbec nevadí a když je v televizi, tak ho mám puštěný jako kulisu. I když je ve filmu spousta kliché a je to typický Hollywood, prostě mi ten film nevadí. Sandra Bullock zahraje všechno a i tady film pozvedla do slušných výšin. Film o obyčejné alkoholičce není přehraný, není tam milión srdceryvných scén, ale přesto pár silných ano. Za me ok.

Dodatečné informace

Původní název:
28 Days (více)
  • USA 28 dní
  • USA 28 Days
  • USA 28 días
  • USA 28 Giorni
  • USA 28 jours en sursis
  • USA 28 Tage
Premiéra v ČR:
15. 6. 2000
Země původu:
USA
Rozpočet:
43 mil. USD
Tržby:
62,2 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
28 dní je dostupný s českými titulky a českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch