J. Edgar

64%

Komentáře a recenze 13

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 089 bodů
3.5
Clint Eastwood mě tentokrát zklamal tak,že se to nedá slovy ani vyjádřit. Spojení Clinta a Leonarda u mě vyvolalo obrovské očekávání. Bohužel o to víc jsem byl překvapený jaká nezáživnost na mne čekala. J. Edgar Hoover je bezesporu zajímavá osobnost v amerických dějinách a byla otázka času kdy se jeho život objeví na filmových plátnech. Leo hraje,tak jak to jen jde,ale ztvárnit takového sebestředního a arogantího hnusáka jako J. Edgar byl je i nad jeho síly. Zajímalo by mě kdo v tomto filmu dělal masky,protože to pěkně odfláknul.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 434 bodů
9
Clint Eastwood tentokrát sáhnul po scénáři Dustina Lance Blacka a natočil v jádru temný snímek o zakladateli a svým způsobem vůdci americké FBI. Hlavní roli svěřil Leonardu DiCapriovi, který se toho zhostil velmi příznačně, zodpovědně a s respektem k této osobě. Téměř životopisný příběh od založení FBI až po jeho smrt prezentuje dobu poměrně těžkou co se týče politického uvážení i zájmu veřejnosti. Nelehké prosazování zákonů pomáhající k dopadení pachatele i odvracení špíny a pomluv bralo za své J. Edgar byl v jádru velmi drsný a šel si tvrdě za svým a to bez ohledu na nikoho a na nic. Pro mnohé byl trnem v oku, avšak měl výsledky a o to šlo především. Každopádně se stal historicky velmi zajímavou osobností plného nezodpovězených otázek a nevyřčených tajemství. Eastwoodovi se povedlo zachytit opravdu ponurou dobu, která však byla svým způsobem nutností a to nejen po politické stránce. Při sledování snímku může i zatrnout a vyvolat neblahé pocity. A možná to bylo i Eastwoodovým úmyslem, což by se mu povedlo. Jedná se tedy o povedenou historickou zajímavost, která spíše osloví americké diváky.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 285 bodů
4
Sledovat J. Edgara je jako sledovat, jak vám voda protéká skrz dlaně, když máte hodně velkou žízeň a rádi byste se napili. Touhle vzletnou metaforou chci říct, že to Eastwood pos... kazil.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
4
Mé znalosti se zase trošku prohloubily, ale to je asi tak vše co si z filmu odnesu. Pouze linie s Lindberghovým dítětem mě trošku zaujala, i proto že evokovala vzpomínky na výtečný Changeling, kterému se ale tentokrát Eastwood kvalitou vůbec nepřiblížil..4/10
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
7
Biografický snímek o kontroverzním zakladateli FBI Hooverovi, který diváky překvapil zejména tím, že zdaleka není tak kontroverzní, jak se asi dopředu očekávalo. Film jako takový má na Eastwooda pomalejší tempo a i když se DiCaprio i Naomi Watts snaží, jede ten film jen trochu málo přes půl plynu. kdo se zajímá o dějiny bude ale zřejmě spokojen.
avenis
avenis
8 151 bodů
9
Když spojíte ambice, houževnatost, odhodlání, závislost na matce a potlačení vlastní přirozenosti, dostanete šéfa federálního úřadu pro vyšetřování. Prezidenti se střídají, J.Edgar Hoover zůstává. Leonardo DiCaprio v další ze svých výborně zahraných rolí. Za podpory perfektně propracované masky starého muže převtělil se velmi uvěřitelně do postavy ředitele FBI na sklonku jeho života. Neméně působivě pak vystřihl jeho osobu v mladé i v pozdější etapě života. Ačkoliv film je nabitý informacemi a člověk ne zcela znalý podrobných amerických dějin se poněkud "nechytá", děj je velmi plynulý a rozhodně nesvádí k usnutí... Americké vlastenectví se někdy jeví trošku úsměvně, mnohdy připomíná alibismus podobný náboženským důvodům pro válečné kořistění. Avšak, co my víme... Ať už film přesně kopíruje historická fakta nebo ne, je to velmi zajímavé a dobře natočené. Vždy ocením dobový vzhled a hudební podbarvení. Film, který stojí za to vidět a poslouchat. Jo a pokud se jinde o homosexualitě jen spekuluje, tady je myslím, naprosto jasně předestřena. (20.7.2011)
kedl
kedl
6 380 bodů
6.5
Popravdě, čekal jsem víc, víc z osobního života, místo toho tu máme druhou "Výměnu"....Hoover tu ze sebe dělá největšího "borce" a o to větší překvapení vás čeká na konci...nicméně filmařsky je to precizně zvládnuté, Leo, masky, výprava, hudba kamera to vše si Clint dovede ohlídat, podobně jakou u Výměny, nicméně do dějin kinematografie se J.Edgar asi nezapíše a to je škoda, potenciál tu na to byl.
Tomas_313
Tomas_313
1 197 bodů
5
J. Edgar mě ani trochu neoslovil. Film je zbytečně dlouhý, vleče se a ani snaživý DiCaprio nedokázal zmírnit mé trápení. Drama o jednom z nejmocnějších mužů v historii Ameriky by zasloužilo přece jen něco lepšího ( a to píši s největší možnou úctou k Eastwoodovi ). Nerad to přiznávám, ale čím déle jsem hleděl na tento film, tím méně mě Hoover jako osobnost přitahoval a zajímal. Bylo to nudné, neosobní, trochu americké ( = přikrášlené ) a nevyslovitelně neinteresantní. Snímek posloužil jako malá kulturní vložka, konečně vím, že nejsem sám, kdo ujíždí na maminčiných šatičkách, ale to bude asi tak vše. Při závěrečných titulcích jsem byl vlastně potěšen, že už mé strádání končí. 50%
Dzany
Dzany
408 bodů
7
Většina lidí považuje za poslední Eastwoodův snímek vyzrálé Gran Torino a jeho Život po životě bere v potaz již jen jako špatný vtip. Od J. Edgara se čekalo mnohé a první kritiky vyzdvihovaly Clintovu režii a Leův herecký diktát do nebeských výšin. Nemýlili se. Eastwoodova režie je po tolika letech praxe velmi sebejistá, pevná. Lpí na veškerých detailech a prolínání časových úseků užívá velmi chytře a nenuceně.Všechny důležitá data a potvrzené případy jsou bezesporu podány zajímavě a především reálně. Na jejich úkor se ale ostatní scény utápí v sáhodlouhé nudě.