Studená ryba

72%
Studená ryba
Studená ryba
Mistr bizarních vizí Sion Sono po fenomenálním eposu o lásce, náboženství a úchylkách Pod vlivem lásky (Love Exposure) přináší další osobitou reflexi soudobé japonské společnosti. Tentokrát servíruje šílenstvím, sexem, religiozitou a násilím překypující pohled do života masových vrahů. Rodina i kariéra uťáplého majitele obchodu s tropickými rybami se zásadně promění po příchodu kolegy, který se spolu se svou náruživou ženou oddává zabíjení lidí. Režisérův rukopis vyznačující se vypjatou emocionalitou a burleskní karikaturou nechává vyprávění balancovat na hraně choré fantazie a kousavé satiry.



xxmartinxx
xxmartinxx
22 289 bodů
8
That escalated quickly. Šílená sadistická hříčka, u níž si vůbec nejsem jistý, jestli má přesah, nebo se prostě topí ve vlastní krvi, ale je mi to jedno, protože na pudové úrovni rozhodně funguje.
Klajnik
Klajnik
8 627 bodů
4
Cold Fish je sice pozoruhodný i má skvělé scény, ale jako celek není dost silný či poutavé na to, abych o něm mohl říct, že je byť jen dobrý. 140 minut je příliš na nepříliš obsažný scénář a nepříliš pohlcující a živelnou režii. Ze začátku si to diváka dobře zaháčkuje, protože si klademe otázky: "O co té postavě vlastně jde?" a "K čemu to spěje?". Zprvu mi to přišlo docela psychologicky dobře rozehrané, ale na všechny otázky (nebo většinu) je podána odpověď zhruba do hodiny - dejme tomu, do půlky filmu. Dále sledujeme nedostatečně prokreslený psychologický rozklad protagonisty, díky čemuž závěr filmu nikterak citově nezasáhne. Scénář měl jít víc do hloubky (více psychologicky prozkoumat různé postavy), pokud chtěl autor říci, že život je pln bolesti a režisér se měl víc odvázat, když chtěl ukázat tragikomiku a absurditu věci. Přestřelenost a černohumornost je z mnoha scén patrná, ale celé je to natočeno velmi realisticky, přízemně (divák může mít chvílemi pocit, že kouká na domácí video). Styl a vyprávění nejsou v symbióze. Opravdu si myslím, že živelnější režie by pomohla zábavnostní stránce filmu, načež by jeho délka byla lépe snesitelná. On to na jednu stranu je dost ujetý film plný bizárů - ostatně dění v posledních 30 minut čítá sérii explicitně zvrhlých scén (znásilnění a vraždění - někdy současně se dející), ale protože scénář nejde dost do hloubky, tak tyto scény vyznívají samoúčelně a já už to všechno beztak viděl jinde a často i efektněji podané, tudíž to se mnou nikterak nezamávalo. Divák si pak uvědomí, že přes to šukání ve střevech a krvi filmaři zapomněli dokončit třeba jednu dějovou linku s rodinou jedné oběti, která padla ve 40 minutě filmu. ____Beau is Afraid má s tímto filmem řadu podobných prvků (obavami paralyzovaný protagonista, absurdita, traumata, dysfunkční vztahy...), ale Ari Aster natočil vkusnější, obsahově plnější i tragikomičtější film.

Dodatečné informace

Původní název:
Cold Fish (více)
  • Japonsko Studená ryba
  • Japonsko Cold Fish
  • Japonsko Hideghal
  • Japonsko Hladna riba
  • Japonsko Sát Nhân Máu Lạnh
  • Japonsko Zimna ryba
  • Japonsko Холодная рыба
  • Japonsko 冷血金魚佬
  • Japonsko 死魚
Země původu:
Japonsko
Ocenění:
Žádná ocenění