Vikingové

66%
Vikingové
Plakát traileru
Historický thriller z roku 922. Vypravěčem příběhu je arabský cestovatel a básník Ahmed Ibn Fadlán. Náhodou se setkává s divokými Vikingy a proti své vůli se stane jedním z oněch třinácti mužů, kteří se musejí utkat s přízračnými nepřáteli země krále Hrothgara. Děsiví netvorové, jimž se přezdívá pojídači mrtvých, útočí vždy za mlhy a v jejich stopách kráčí smrt. K úspěchu dobrodružného příběhu z raného středověku přispělo i herecké obsazení populárního Antonia Banderase do role vzdělaného Ahmeda, který se postupně sbližuje s drsnými seveřany a po jejich boku prokáže stejnou neohroženost.



martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 434 bodů
Nechápu český distribuční název. Originální '13 VÁLEČNÍK' jasně poukazuje na postavu Araba, kterého výborně ztvárnil Antonio Banderas. A o něm především příběh je. John McTierman vizuálně zopakoval vše, co jsme od něj už v minulosti měli možnost vidět. Všímavý divák pozná spoustu odkazů na jeho předchozí snímky. Dějství má takřka detektivní atmosféru v drsném válečném pojetí, ve kterém nic není takové jak vypadá a jak se o tom hovoří. Strach z neznámého ale není na místě. Alespoň pro Vikingy. Absolutně špičkové herecké výkony hlavně u představitelů statných Vikingů. I výprava je honosná. Škoda jen nepodařeného finále, kde je jasně poznat, že poslední válečnou vřavu už netočil McTierman. Jeho spory s Michaelem Crichtonem způsobili, že to nakonec dotočil Crichton sám. Ono se tu vůbec hodně válčí, což je hlavní synonymum tohoto snímku. Dobrodružný příběh říznutý až téměř hororem nedopadl sice nejhůř, ale přeci jen mohl být daleko lepší. Aspoň ten konec.
Danny F.
Danny F.
11 166 bodů
5.5
Velmi dobře natočený dobrodružný film s atmosférou.
Milandob
Milandob
8 900 bodů
6
najviac prekvapujuce na tomto filme je to ze postrada vsetko co vacsinou zdobilo predchadzajuce mctiernanove filmy a to prehladnu akciu (tu sa vacsinou zmietame v tme a rychlom neprehladnom strihu akcnych sekvencii), skvele vykreslenie charakterov v kratkom case (tu by som uprednostnil pravidlo menej je niekedy viac, pretoze 12 bojovnikov je 12 a napriek snahe sa vam vsetci nedokazu vryt do pamati teda az na par vyvolenych) a celkovu atmosferu ked sa dokazete stotoznit s hrdinom (v tom mctiernan exceluje pocas kurzu vikingskeho jazyka a pocas par kludnejsich pasazi filmu). film ma inak uplne skvely namet, avsak jeho zpracovanie zostalo niekde na pol ceste:-((( co dost zamrzi lebo historickych velkofilmov nie je nikdy dost!

Dodatečné informace

Původní název:
The 13th Warrior (více)
  • USA Vikingové
  • USA The 13th Warrior
Premiéra v ČR:
4. 11. 1999
Země původu:
USA
Čeština:
Vikingové je dostupný s českými titulky
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Půjčení nebo nákup

Powered byJustWatch