Havěť

AI
69%

K výpočtu AI hodnocení na Kinoboxu využíváme nejmodernější technologie a pokročilé algoritmy. Odhadované hodnocení odráží poslední kvalitativní trendy v kariérách zúčastněných tvůrců a kombinuje je s nejnovějšími dostupnými informacemi. Oproti hodnocení uživatelů a uživatelek se obvykle liší jen o několik procentních bodů.

Zajímavosti 6

  • Film byl poprvé uveden v rámci Týdne kritiky na festivalu v Benátkách, ze Sitges Film Festivalu 2023 má Zvláštní cenu poroty a získal rovnou dvě nominace na francouzské národní filmové ceny César 2024.
  • Celovečerní debut talentovaného francouzského režiséra s českými kořeny Sébastiena Vanička.
  • Film se natáčel od ledna do začátku března 2022 v departementu Seine-Saint-Denis, který sousedí s Paříží.
  • Vizuálně působivé budovy, v nichž se děj odehrává, nebyly vytvořeny pro film; jedná se o Picassovy arény v Noisy-le-Grand nedaleko Paříže, které v 80. letech navrhl architekt Manuel Núñez Yanowsky.
  • Scenárista a režisér Sébastien Vaniček hledal nápady kolem diskriminace, s níž se ve Francii potýkají lidé černé pleti a arabského vzhledu, a to ho přivedlo k pavoukům, kteří jsou v domácnostech málokdy vítáni; kdykoli je spatří, jsou rozmetáni. Protože se všemi v příběhu (lidmi i pavouky) společnost zachází jako se škůdci, název ho napadl přirozeně.
  • První celovečerní film režiséra Sébastiena Vanička, který předtím natočil několik krátkých filmů. Film nabídl producentovi Harrymu Tordjmanovi, kterému se líbil a představil ho Netflixu. Těm se film také líbil a usoudili, že si zaslouží uvedení v kinech, než skončí na Netflixu, což je ve Francii velký problém, protože minimální zákonná prodleva v roce 2023 mezi uvedením v kinech a dostupností na streamovacích platformách je 15 měsíců pro Netflix (17 měsíců pro Disney+ nebo Prime Video).