Ztraceni v Mnichově

68%

Komentáře a recenze 51

Dle počtu bodů
hp24
2 833 bodů
7
Když Petr zelenka, tak originální pojetí, fabulace, provokace. netradiční schema - rozjezd v podobě filmu, pak ale náhle přelom ve "film o filmu". To vše na celkem citlivé téma (pro Čechy), které ovšem přináší zajímavý pohled na hranici konspirace. Skvělé herecké výkony! I když mám podezření, že herci NEHRÁLI, ale HRÁLI SI ;-)
marie-kolarova
marie-kolarova
2 829 bodů
8
Novinář Pavel se probudil do nezapomenutelného dne. Nejdřív ho šéf poslal na konferenci s papouškem a po návratu našel v emailu padáka a fotky manželky s milencem. Papoušek zase není tak k zahození, jeho řečí jsou víc než politicky nekorektní. Pavel by ty samé už seděl v base. Začátek filmu má skvělé grády. Později začíná Zelenka koketovat s absurdní komedií, kdy baví srovnáním české a francouzské mentality, a fůrou narážek na oblíbená národním klišé. Tempo opadá a na chvíli se režisér kochá svými nápady, aniž by věnoval příliš pozornosti divákovi. Závěrečná část opět přitáhne dosud rozvolněnou pozornost a přivádí k zamyšlením nad schopností vidět dějiny jinak, než jsme dosud o nich přemýšleli.
HappyPiere
HappyPiere
2 773 bodů
8
Velice podařený film postavený na trochu "směšné" pointě. Ale Zelenka udržel otěže v rukách a servíruje tak divákovi opravdu vynikající film.
Ombak_Penari
2 764 bodů
8.5
Petr Zelenka patří mezi originální a kvalitní české autory, což svým novým počinem jen potvrdil. Natočil v podstatě další mystifikační dokument o natáčení jednoho filmu, ačkoliv to tentokrát vzal trochu jinak než ve svých předchozích počinech z hudební branže a zkombinoval to se značnou dávkou absurdity a parodie historických událostí a národních traumat. Výsledkem je fajnový kotel humoru z filmařského světa, ve kterém velmi šikovně využívá prostředí barrandovských filmových studií a netradičního postupu vyprávění příběhu. Za mě určitě palec nahoru, český film potřebuje podobně originální snímky jak sůl.
stantheman
stantheman
2 399 bodů
9
Zelenka opět nezklamal---jeho mystifikace jsou opravdu zábavné...v téhle mystifikaci + hrátky s českým traumatem---Mnichov. Jeden z režisérů , který si drží laťku hromsky vysoko na české poměry a já mu držím palce...
lukas
lukas
1 523 bodů
7.5
Skvělý. Vtipný, zajímavý scénář. Včetně skutečných historických citací. Snad na film přijde dost diváků. Kandidát na český film roku 2015.
king-kurt
king-kurt
1 280 bodů
6
Velmi zvláštní film, nejdříve průměrná dialogovka s lehkým humorem a papouškem, pak epizodní dokument s legráckami z natáčení a jakoby závažný podtext o mnichovský zradě. Není to špatný, není to výjimečný, je to náročnější, ale ne moc, není to "mainstream" a nečekejte epický příběh.
voleman
voleman
927 bodů
9
Ztraceni v Mnichově je velmi spletitý a při tom zábavný a snadno pochopitelný film. Je to film, který se nedá jen tak popsat, ten se prostě musí vidět. Je to film, který se těžko k něčemu přirovnává. Je to něco, co je v našich luzích a hájích v záplavě samých sociálních dramat, nebo lidových slaboduchých komedií opravdu velmi originální a netypické. Při tom si ale nedokážu představit, že by film s podobným humorem a zpracováním mohl vzniknout jinde než u nás. Právě narážky na typické České chování film svým způsobem drží pohromadě a dávají mu naprostou věrohodnost. Je to film s tak spletitým a přitom skvěle zfilmovaným scénářem, že před Petrem Zelenkou musím opravdu smeknout. Také všichni zúčastnění herci hrají naprosto přesvědčivě, a všechny jejich role jsou zcela naturální, hlavně pak v dokumentární části jim jejich fiktivní postavy zcela uvěříte. Jediné co by se filmu dalo vytknout je možná trochu utahanější konec, který trochu ztrácí oproti zbytku filmu tempo. Je to ale zanedbatelnost, která ve finále film, který zábavně reflektuje naší společnost a při tom je skvěle a zcela originálně natočen nijak výrazně nekazí. 90%
Pája DJ
Pája DJ
681 bodů
7
Na tento film jsem se již delší dobu těšil a to jak z hlediska velkého počtu cen i samotného příběhu. Film stojí určitě za to vidět. Určitě je potřeba ocenit scénář a originální nápad, ale i tak jsem čekal trochu více. Film je určitě zajímavý a každý si udělá svůj názor.
Judinka
Judinka
627 bodů
7
Film jsem viděla teprve nedávno a čekala jsem od něj trochu více. Přestože jde z filmového hlediska o pěkný kus práce, který se navíc zabývá citlivým a v mnoha ohledech traumatizujícím tématem, možná mu ještě něco chybí, co by mě zlákala podívat se znovu.