Invaze

66%
Invaze
Invaze
Britská dokumentární rekonstrukce okupace Československa v roce 1968 se zaměřuje na jednání tehdejší politické reprezentace v čele s prezidentem Ludvíkem Svobodou, která byla unesena do Moskvy, a Leonidem Brežněvem, předsedou Nejvyššího Sovětu. Cílem nátlaku byl podpis tzv. Moskevského protokolu, kterým byla okupace politicky legalizována. Film je doplněn o autentické záběry z ulic.



Pete69
Pete69
30 157 bodů
6
Televizní inscenace říznutá dokumentem natočena v roce, kdy u nás panovala hluboká a šedá normalizace, stejně tak šedivé a při vší účtě k Britským filmařům, i lehce odfláknutě na mě působí Invaze. Události kolem srpna 1968 ze vzpomínek jednoho soudruha, který ke tam samozřejmě vyobrazen, jako nebojácný hrdina. Reakce zajatých soudruhů mi také připadali dosti odvážné a myslím si, že se samopalem u hlavy byly reakce dosti klidnější. Herecké výkony pěkné, pánové se snažili. Pro oko Českého diváka asi zvláštní kousek, alenje fajn, že se někdo ze západu ujal přiblížit události kolem okupace Československa.. 60%
avenis
avenis
8 392 bodů
8
V roce 1980 jsem studovala první ročník gymnázia, na který jsem se dostala až po dvou odvoláních, protože rodiče neměli zcela čistý politický rejstřík... Netušila jsem, že v Británii vzniká tento skvělý dokument o "bratrské" pomoci. Dnes jsem film shlédla poprve a musím konstatovat, že je opravdu velmi dobrý. Zdlouhavý sice, velmi podrobný, ale díky dobře vybraným hercům a skvělému českému dabingu je to něco, co by mělo být promítáno každý rok touto dobou.

Dodatečné informace

Původní název:
Invasion (více)
  • Velká Británie Invaze
  • Velká Británie Invasion
  • Velká Británie Invázia
Premiéra v ČR:
20. 8. 2023
Distributor:
Česká televize
Země původu:
Velká Británie
Ocenění:
Žádná ocenění