Až na krev

81%

Komentáře a recenze 18

Dle počtu bodů
mojmir.sedlacek
6 047 bodů
8
Paul Thomas Anderson a Daniel Day-Lewis. Dvě těžké hollywoodské váhy známé svým perfekcionismem i důsledným výběrem projektů. U filmu Až na krev z roku 2007 našli společnou řeč a o dekádu později si úspěch zopakovali s Nití z přízraků, údajně posledním Day-Lewisovým filmem. Jejich návrat do ropného boomu na počátku 20. století se přitom zařadil nejen do mnoha žebříčků nejlepších filmů roku, ale i celé dekády.
Petrson
Petrson
4 166 bodů
6
...o pomatení duše, člověka a touhy po zisku, koncentrace zla ve všech možných formách, samotě a opuštění. Pokud to vezmu z tohoto hlediska, může mít samotná herecká exhibice Daniel Day-Lewise vyšší hodnocení, ale celkově mě film nezaujal tak, abych řekl, že je to ono, že hledaní smyslu existence ztroskotanců mě zaujalo natolik, abych dal více procent. Možná levicový Upton Sinclair příliš černobíle popisuje věřící a penězoměnce. Celý děj v podobenstvích byl vystavěn na osobní prohře jednoho člověka, který je průhledný jak sklenice vody. Bohužel navíc vždy jedná nepodloženě přes čáru. Roli církve a protikladů jsem ne úplně pobral, pokud to nemělo vyznít tak jednoduše.
  • atmosféra, tempo
slord
slord
3 832 bodů
8
Daniel Day-Lewis v tomto filme predvádza svoj silný herecký kaliber a do role sa vžil riadne. Príbeh je dosť fajn a vie zaujať, aj keď určite nie je pre každého, tak ja som si ho celkom užil a musím uznať, že Lewis je fakt kráľ. 8/10
lukas
lukas
1 523 bodů
8.5
Skvělá kamera, skvělí herci, výprava i hudební doprovod.
Foltest
Foltest
1 304 bodů
6
V Až na krev nejvíce oceňuji tu úžasnou filmařskou práci. Režie, hudba, výprava, kamera... to je prostě čirý skvost. Zhlédnutí bylo naprosto úžasný zážitek. Kéž bych měl šanci vychutnat si tento filmařský klenot v kinosále. Až na krev skvěle ukazuje svět tvrdého amerického snu spojeného s nádherným světem čistého kapitalismu plného možností a naděje. Zároveň je to také bravurně zpracovaný příběh nekompromisního člověka, pionýra na jeho cestě za svým snem, bohatstvím. Ukazuje bez příkras, takový, jaký život skutečně bývá, tedy tvrdý a nekompromisní. Paradoxně snímek zpět na zem strhává jeho syrovost. Diváckému zážitku by fakt pomohlo, kdyby snímek měl nějaké kladné postavy, a kdyby skončil dobře, nebo ne, stačilo by i, kdyby skončil alespoň s nějakým příslibem naděje do budoucna, ale zde ke prostě jen zlo a vyprahlost. Obecně hlavním záporem filmu je děj, ten je totiž takový pustý. Něco mu chybí, nějaký silný obrat, wau moment. Ano, na konci sice takovýto okamžik je, ale samotný příběh to už nějak výrazně neovlivní. Každopádně jsem velmi rád, že jsem Až na krev viděl a zhlédnutí tohoto filmu rozhodně každému doporučuji.
Lukreczia
Lukreczia
784 bodů
8.5
Ze začátku mě film příšerně nudil. Až jsem si říkala, že to snad nevydržím sledovat. Jak se však blížil k polovině, vtáhl mě do děje a začala jsem si jej opravdu užívat. Nebýt té vleklosti děje a hudby, možná bych dala i pět 90. S jídlem roste chuť, jak se říká aneb příběh o lidské chamtivosti, bezohlednosti, touze po penězích a moci. Skvělý herecký výkon předvedli Kevin J. O'Connor, Daniel Day-Lewis a Paul Dano.
RafCapone
RafCapone
518 bodů
10
Z chudého naftaře bohatý magnát. Co z člověka obrovský nález nafty = obrovského bohatství udělá? Perfektní ukázka soutěživého člověka, který se nezastaví ani kvůli vlastní rodině. Zatímco okolí prosperuje, on bojuje o každý litr nafty.
  • příběh
  • vyvinutí postav
  • obecné i osobní problémy
  • na rok 2007 zvláštní kvalita obrazu
Fin_429
251 bodů
10
masakr toto. Daniel Day-Lewis je ďábel a Paul Dano bůh. bože můj. samozřejmě nejen oni jsou absolutní bozi, dopomáhá tomu skvělá režie a já si připadal jak reálně v té době.
  • důvěryhodnost, scénář, herecké výkony, hudba, sound design, střih, postavy, napětí
  • práce s vadami postav
  • někoho může zklamat konec. mě ne.