Co se vlastně stalo s Baby Jane?

77%

Zajímavosti 7

  • Samotné natáčení neprobíhalo zcela idylicky, jak se na začátku jevilo. Herečky svou nenávist z osobního života vřele přenášely do svých rolí. Konflikt pak vyvrcholil při nominacích na Oscary. Crawfordovou naštvalo, že za svou roli nominaci – na rozdíl od rivalky Davisové – nezískala. Joan napsala ostatním nominovaným herečkám, že pokud se na předávání nebudou moci dostavit, ráda sošku převezme za ně. Nakonec vyhrála Anne Bancroftová a Joan Crawfordová si skutečně pro sošku došla. Sice nebyla její, ale Bette Davisová se v publiku mohla zalknout vztekem. [Pavla Bergmannová, LFŠ 2007]
  • V roce 1961 objevil producent hororového seriálu televize NBC Thriller William Frye román Henryho Farrella s názvem Co se vlastně stalo s Baby Jane? Už tehdy začal uvažovat, že by jednu z rolí mohla ztvárnit herečka Bette Davisová. Produkce však realizaci nedoporučila právě kvůli jejím manýrám při natáčení seriálu Wagon Train. O námětu se dozvěděl také režisér Robert Aldrich, který chtěl podle něho za každou cenu realizovat film. Začal uvažovat o obsazení jedné z rolí herečkou Joan Crawfordovou, se kterou se setkal už v roce 1956 při natáčení filmu Autumn Leaves. Právě Crawfordová se mu tehdy mnohokrát svěřovala, že by si ráda zahrála se svou rivalkou Bette Davisovou. Mezitím ale práva ke knize odkoupil Sid Beckerman a Aldrichovi je nabídl za 61.000 dolarů. Aldrichův nový producent Joseph E. Levin je odkoupil a režisér společně s Lukasem Hellerem mohli začít psát scénář. V lednu 1962 pak Joan Crawfordová sama oslovila Bette Davisovou, zda by si s ní ve filmu nezahrála. Po složitém dohadování obou představitelek o obsazení jednotlivých rolí a přesvědčení producentů, že není třeba obsadit film mladšími herečkami, mohlo natáčení začít. [Pavla Bergmannová, LFŠ 2007]
  • Konflikt ze skutečného života vyvrcholil při předávání Oscarů. Joan Crawford byla uražená, že ona nedostala oscarovou nominaci, zatímco její rivalka Bette Davis ano. Řekla proto ostatním nominovaným, že pokud vyhrají a nebudou si moci sošku převzít, ráda to udělá za ně. Vyhrála Anne Bancroft a pro cenu skutečně došla Crawford. Bette Davis prý seděla v publiku vzteky bez sebe.
  • Joan Crawford si chtěla se svou rivalkou zahrát, a proto jí sama o natáčení požádala.
  • Produkce nedoporučovala, aby ve filmu hrála Bette Davis kvůli jejím manýrám při natáčení seriálu Wagon Train.
  • Joan Crawford a Bette Davis měly letité spory. Během natáčení tohoto filmu nechala Davis na plac schválně nainstalovat automat na Coca-Colu, protože Crawford měla smlouvu s Pepsi. Jako pomstu dala Crawford Bette Davis do kapes závaží, když se točila scéna, kdy ji Davis měla vláčet po podlaze přes celou místnost.
  • Během natáčení "kopací" scény kopla Bette Davis Joan Crawford do hlavy a způsobila jí zranění, které vyžadovalo stehy.