Temný úsvit

74%

Komentáře a recenze 7

Dle počtu bodů
xxmartinxx
xxmartinxx
22 289 bodů
8
Herzogovský boj se zajetím. Ústřední Dieter je maličko vyprázdněná postava a celé mi to přišlo mělčí, než je u Herzoga běžné. přesto místy intenzivní.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
9
Temný úsvit je fascinující film. Dějově odkazuje k podobně laděným filmům jako Lovec jelenů nebo Most přes řeku Kwai, ale nic společného s nimi nemá. Herzog ve filmu inscenuje scény za hranicí lidských možností, popisuje nezlomnou lidskou vůli, prohnanost i zoufalství. V hlavní roli exceluje Christian Bale, ale pozadu nezůstává ani zcela netypicky obsazený Steve Zahn a tradičně zajímavý Jeremy Davies.
lamps
lamps
15 156 bodů
7
Úvod byl opravdu hodně rozpačitý, výprava i efekty se mi zdály strašně amatérské a nevěrohodné a chvíli jsem to chtěl i vypnout. Naštěstí jsem to ale neudělal a Herzog postupně začal dávat mnohem jasněji a mnohem lépe najevo, kam svým příběhem vlastně směřuje. Nečekejte žádnou přehnanou akci, Dieter totiž rozhodně nebude likvidovat jednoho Vietnamčíka za druhým po vzoru Ramba. Místo toho se těšte na pěkné vykreslení bezvýchodné a zoufalé situace, ve které se skupina zajatců nachází. Jejich postavení, strasti a nezlomný charakter vás zaručeně v průběhu snímku nakazí, budete jim fandit a závěr, byť ne úplně šťastný, si určitě vychutnáte.
Klajnik
Klajnik
8 627 bodů
6
Shadwellův komentář je skvělý - kopíruji: "V závěru pronese jeden z vojáků větu: „Vyprázdněte, co je plné, a naplňte, co je prázdné“, a není to jen takové plácnutí do vzduchu, jelikož s identickým (podvratným) konceptem pracuje celý film. Kde by totiž divák čekal, že bude Herzog zbytečné scény vypouštět a vystříhávat, tam pečlivě snímá, a kde by měla být velikášská akce a katarze, tam sledujeme cosi neuspokojivého a neefektivního, takové gentlemansky distingované zpracování. Herzog se snaží ukázat, jak taková událost mohla skutečně probíhat."
kedl
kedl
6 380 bodů
8.5
Pan režižér nám úvod včele se sestřelením odhrká, že než se nadáte máte Batmana v džungli ani nevíte jak.. Já a to se přiznám, už jsem docela zblblej ze všech těch filmů a tak když mi tam napíšou "based on a true story" beru to vážně asi jako když mi řeknou, že Paris Hilton to všechno jenom předstírá a ve skutečnosti je členkou společnosti Mensa.. Proto, jakmile se cokoliv objeví na scéně, vždy to dávám do srovnání s realitou a hlavně s logikou.. (např. objeví-li se odněkud znenadání Vietnamčíci, ptám se, kde se tam vzali?) a tak to jde celý film, tudíž jakmile nám našeho netopýra zajmou, mám sto chutí to vypnout se slovy, že tohle nemá s realitou ale pranic společného.. a to je OMYL!! Není to totiž příběh vymyšlen a napsán nějakým pisálkem z hollywoodu a čím déle se na tenhle film díváte a uvědomíte si to, tím víc budete mít tenhle snímek rádi.. příklad: Při útěku zahodí oba svoje samopaly, člověk zdegenerován tím, že chce mít ve všem nějaký smysl si řekne, co to proboha dělají, tak jsou normální?? A ani zdůvodnění, že jim jsou na nic, že jsou to zbytečně hlučné zbraně, mi zrovna nesedí.. Samozřejmě to, že to byla chyba jde vidět hned v dalším záběru.. A tak si tak sedím před televizí, piju vychlazenou Plzeň, cpu do sebe anglickou slaninu a koukám na televizi, kde někdo jí syrovýho hada a říkám si, saprlot teda, vlastně proč by ne? Proč by nemohl udělat vysílenej, hladovej člověk tohle?? Verdikt: Realistický snímek u kterého nezpochybňuji nic co se tam stalo, protože jen jeden člověk, ví co se tam doopravdy odehrálo a já to dnes Dieterovi věřil..
kknk2
kknk2
2 955 bodů
7
Temný úsvit jako jeden z mnoha amerických filmů o válce ve Vietnamu nepřichází s ničím průlomovým, neurazí ani nenadchne. Má rychlý spád, díky čemuž se dobře sleduje, na druhou stranu postupuje příliš „rovně“, chybí zde nějaký velký zvrat, který by diváka zasáhl.
farb
farb
2 064 bodů
6
I přes kvalitní režii a herecký výkon Christiana Balea, jsem příběh Dietra Denglera neshledal nikterak zajímavým.