Dokonalý trik

86%

Komentáře a recenze 71

Dle počtu bodů
Klajnik
Klajnik
8 634 bodů
6
Po letech jsem Prestige viděl znova. Už jsem ji neměl v natolik živé paměti a přemýšlel jsem, jestli to není jeden z nejlepších Nolanových filmů. Nyní vidím, že není - alespoň pro mě ne. Myslím, že Prestige funguje lépe napoprvé, když je divák strhnut tím dynamickým příběhem o rivalitě tvou kouzelníků a neodhalí ještě Nolanovy triky. Teď už jsem ale věděl, kam se koukat a když divák objeví, v čem tkví trik, tak kouzlo mizí. Můžeme se sice bavit, jestli by v hodnocení mělo hrát prim to, jak film funguje na první dobrou anebo to, jak film funguje při opakovaném shlédnutí... - To totiž odhaluje, že postavy nejsou příliš psychologizované a zajímavé na to, abych se k nim rád navracel. Když to srovnám s Klubem Rváčů (který má rovněž v závěru velké odhalení, jenž nám režisér celou dobu držel před nosem, aniž bychom ho prohlédli), který toliko neztrácí na kouzle při opakovaném shlédnutí, tak odhalíme jisté nedostatky tohoto filmu - potažmo mnoha Nolanových filmů. KR má psychologicky prokreslenější i zábavnější protagonisty, tudíž nás baví trávit s nimi čas. Nolanovi spíš postavy slouží k tomu, aby skrzeně nastavil a odhalil tajemnství, kterým chce své diváky dostat. To je prostě takový jeho trademark. Beru. KR je také stylově živější a stylizovanější dílo, čímž mě obrazově baví více. Nolanův realismus mu vždy zas tak dobře neslouží. V Temném Rytíři to žeru, protože to uzemňuje jinak poněkud přestřelené a směšné superhrdinství, ale jinde je to na mě trochu, no ano, obyčejné.
Matli
Matli
8 300 bodů
8
Bratři Nolanové fakt uměj. Takto promyšlený děj jsem dlouho neviděl. Výběr herců se jim taky povedl, občas jsem si myslel, že koukám na Temnýho rytíře :-) Zakombinovat do příběhu Nikola Teslu je hodně dobrej nápad, to je něco pro mě. K páté hvězdičce moc nechybí. 83%
cerfik
cerfik
7 890 bodů
10
Christopher Nolan mě nepřestává mile překvapovat a po druhém shlédnutí musím dát plné hodnocení, protože mě vtáhl do děje snad ještě víc než napoprvé a já zatím marně hledám, kde je skryté to kouzlo v jeho filmech. Po shlédnutí Dokonalého triku jsem měl pocit, že vlastně nevím kdo jsem. Úchvatně budovaná atmosféra, vizuálně dokonalé a mnoho vtíravých otázek o smyslu lidské existence deroucích se v průběhu filmu na mysl.
kOCOUR
kOCOUR
7 093 bodů
10
Nolan ve svých starých dobrých botách komorního příběhu, ověšen hodinářskými hereckými výkony a neortodoxní perspektivou vyprávění. Hluboko zapuštěná esence toho, co dělá film dobrým filmem, jen zbytečně kontrastuje se závěrečnou polopatičností. Ve výsledku nicméně o dost lepší než Batman začíná a chvílemi skutečně divácky dokonalé.
Jana Květoňová
Jana Květoňová
7 015 bodů
7
Nakonec že to má hlavu a patu? Právě ten konec mi připadal tak nesrozumitelný, že jsem se úplně ztratila. Klony, nějaký bratr, který si nakonec odvede tu Bordenovu holčičku, ... Ne, nic pro mě. Přítel reagoval podobně. Že bychom byli takoví burani? Samozřejmě po výtvarné a herecké stránce velmi dobré, hudba Davida Julyana, kamera Wally Pfistera, to všechno nemělo chybu, Scarlett Johansson, ale i jiné ženské představitelky, velice krásné, David Bowie jako Nicola Tesla přesvědčivý. Jen ten děj příliš překombinovaný, zamotaný, do kina bych na to nešla a vidět ho znovu taky nemusím. Přítel tady říká, že to bylo jak nějaká úniková hra, plná rébusů. Máme jiný vkus, ale v tomto s ním plně souhlasím. Mimochodem oživování utonulých dýcháním z úst do úst bylo známé už v 16. století a v 18. už zcela běžné, dost jsem se podivovala, že se v tom filmu o to nikdo nepokusil ani v jednom případě!
Cortesz
Cortesz
6 542 bodů
10
Mistr Nolan natočil témeř dokonalý film v čele s tím nejlepším co se v Holywoodu dá najít co se týče herců. Nevím kdo byl lepší jestli Jackman, nebo Bale, ale vím jistě, že Caine byl hodně dobrej. Dál není nic co bych řekl není co vytknout. Až si to usporádám v hlavě tak napíšu něcé víc.
kedl
kedl
6 380 bodů
6.5
Troufám si říct, že Dokonalý trik je zatím Nolanovo nejlepší dílo.
jirka26
6 288 bodů
9.5
Z nolana se stává pan režisér.
Pas
Pas
6 225 bodů
4.5
Slabší trik Scénář je překotný, hodně se v něm mluví a hodně se toho stane, až tolik, že si nepamatujeme jména hlavních figur. Herci jsou nevýrazní (možná až na Christiana Balea), ale aspoň, že Scarlett Johansson je krásná. A závěrečný "výlet" do vod sci-fi odkazy na Teslu, jedno klišé, těžké jak kláda, mi nepřidalo. Byl jsem...(z)klamán? Christopher Nolan není sice můj kdo ví jak oblíbený režisér, ale že se budu tak často dívat v kině na hodinky, jsem vážně nečekal
blazma
blazma
4 928 bodů
10
Filmy kde se kouzli, předvádí triky, je to zahalené záhadami jsou pro mě jako pastva pro oči a tento film tomu kraluje. Rivalita dvou kouzelníků, ukázka toho co všechno se pro kouzelnicky trik musí obětovat, zkratka parádní film. Bohužel finální až moc sci-fi zakončení už bylo možná až moc přehnané. I presto, ale úžasně dobry film.