Taras Bulba

66%
Taras Bulba
Taras Bulba
Zfilmovaný příběh podle románu ruského spisovatele Nikolaje Gogola. Příběh se odehrává na počátku 16. století, kdy Turecká hordy postupovali na západ směrem do Evropy a dostali se až k hranicím Polska. Taras Bulba je jeden z kozáckých plukovníků. Polský král si povolá na pomoc proti Turkům neohrožených kozáckých bojovníků, kteří porazí tureckou armádu a vybojují Polákům vítězství. Po vítězném boji nad Turky chce polský král zařadit všech kozáků do své armády, aby tak oslabil jejich sílu. Když se Kozačky velitelé postaví na odpor, Poláci jejich napadnou a mnoha povraždí. Zbylý kozáci se rozutečou po stepi, zapálí své domy a ukryjí se před pronásledováním.



Pete69
Pete69
30 023 bodů
8.5
Skvělý velkofilm. Nepamatuji, kdy jsem naposledy viděl tolik mužů na koních v bitvách ( vyjma trikového "namnožení" ) , možná nikdy. Film má i hlušší místa, ale když se dostaneme k armádě Kozáků je to parádní jízda. Velkolepé scény, krásné interiéry i exteriéry navozující pocit, že jsme opravdu v šestnáctém století. Kvalitní snímek.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 449 bodů
8
Běsnící Yul Brynner coby Taras Bulba v čele kozáckých oddílů a Tony Curtis v roli jeho syna, který byl vlivem svého vzhledu obsazen snad úmyslně, neboť coby kozák je naprosto nevěrohodný, avšak do milostné etudy se hodí dokonale. Ano, jedná se o klasický dobrodružný film s nechybějící romantickou linkou, která tady spíše působí jako pěst na oko. Ukrajina a boj o její nadvládu. Polsko versus ukrajinští kozáci. Inu spor, jakých bylo v různých částech Země v historii bezpočet. Když do toho ještě vstoupí Turecko, vše je rázem jinak. A když se do toho všeho ještě navíc vetře láska mezi kozákem a Polkou, vývoj událostí jde zase poněkud jiným směrem. A tento směr se dokonce dotýká i Shakespearova věhlasného tragického motivu. Výprava na svou dobu výborná, vizuální efekty zrovna tak. Skvělé kostýmy, uhrančivé davové scény bitev a vyčnívající Yul Brynner. I tak se nezabránilo vzniku několika zbytečně natahovaných konverzačních scén vytvářející spíše diváckou nudnost. Každopádně se do této chvíle stále jedná o jediné povedené filmové zpracování románu Nikolaje Vasiljeviče Gogola, i když se nepřekvapujíc samozřejmě s literární předlohou rozchází. V šedesátých letech vzniklo mnoho podobně zaměřených dobrodružných historických velkofilmů a dá se tvrdit, že se tento mezi nimi rozhodně nijak neztrácí. Klišé a patos v určitých dějových odvětvích může v rámci logičnosti divácky uhranout, ale u takových filmů to mnohdy bývá i daleko horší. Vykašlat se na nějaké historické a románové souvislosti a nechat se jen unášet dobrodružně romantickým příběhem o lásce, která ovlivnila tok válečných událostí. Klasika, která zase až tak moc nenadchne, snad kromě válečných scén, avšak za pozornost určitě stojí.
avenis
avenis
8 238 bodů
7
Z dnešního pohledu dělají historické souvislosti z Gogolovy předlohy nadčasové dílo. Ukrajinšní záporožští kozáci versus Poláci. Chochol jako symbol. Vynikající Yul Brynner. Krásný Tony Curtis. Kontrast mezi sílou lásky a sílou cti. (25.10.2022)

Dodatečné informace

Původní název:
Taras Bulba (více)
  • USA Taras Bulba
  • USA Kosakken Taras Bulba
  • USA Taras il magnifico
Premiéra v ČR:
10. 5. 2017
Země původu:
USA, Jugoslávie
Rozpočet:
7 mil. USD
Tržby:
4 mil. USD (celosvětově)
Ocenění:
Žádná ocenění

Půjčení nebo nákup

Powered byJustWatch