Němý Bobeš aneb Český Tarzan

84%
Němý Bobeš aneb Český Tarzan
Němý Bobeš aneb Český Tarzan

Záznam hry Divadla Járy Cimrmana. Premiéra hry se konala 24. 11. 1971 v Malostranské besedě v Praze. To, co se stalo s Cimrmanovou hrou Němý Bobeš, je výsledkem střetnutí dvou myšlenkových živlů: nezkrotného tvořivého pudu umělcova se stejně nezkrotným pudem malého českého samozásobitele. Zatím co na jedné straně vidíme obdivuhodné úsilí poznat a ztvárnit svět a dobrat se podstaty lidského konání, na druhé straně setkáváme se jen s přízemní snahou nasušit na zimu pár hub. V případě Němého Bobše ten malý, zapšklý svět Josefa Padevěta bohužel vítězí. (oficiální text distributora)



xxmartinxx
xxmartinxx
22 408 bodů
10
Silnější Cimrmanovka, která má opět (i díky dávkování) stejně vyrovnaný seminář jako hru. I proto patří mezi ty lepší. Možná i mezi ty nejlepší.
kunafix
kunafix
20 052 bodů
10
Tak tohle patří do zlatého fondu cimrmanova odkazu. Tak revoluční pojetí divadelní hry, to se jen tak nevidí. Retrospektivní vložky a alternativní Fiedlerova verze, v kombinaci s komentáři a semináři - a hlavně s hromadou vynikajícího humoru - to je až nebezpečně skvělé. Hlášky jako "Cos to udělal, Pepiku?", "Říká se, že doušek vína dodá herci jistoty. Nevím." nebo "A tak se návštěvou Járy Cimrmana proměnilo ospalé lázeňské městečko přes noc v překrásnou uhelnou pánev." - to mě dostalo úplně do kolen. A to ani nemluvím o špionskejch babkách kořenářkách. A to je jen zlomek všeho, co je v této hře k vidění. Jedna z jejich top her.
gauchingman
gauchingman
273 bodů
10
Nenávidím komentáře, kde se pouze citují hlášky. Takový komentátor mi přijde jako robot... možná dokonce kokot...

- Ta-tí-nek je blbec.

- Poznal mě!

Ano, hloupé, moc hloupé! Okamžitě s tím přestaňte!!

Dodatečné informace

Původní název:
Němý Bobeš (více)
  • Česká republika Němý Bobeš aneb Český Tarzan
  • Česká republika Němý Bobeš
  • Česká republika Dumb Bobes, or Czech Tarzan
  • Česká republika Nemy Bobes aneb Cesky Tarzan
  • Česká republika Nemý Bobes aneb ceský Tarzan
Distributor:
Bontonfilm
Země původu:
Česká republika, Česká republika
Ocenění:
Žádná ocenění