Raz, dva, tři

80%

Články 4

LFŠ: Bez porna ani ránu
Téma25. 7. 2011
LFŠ: Bez porna ani ránu

Počasí se v Uherském Hradišti mění jak nálady puberťáka a po pátečním "předprcu", jak první den označil scenárista Marek Epstein, se v sobotu 23. července odehrálo slavnostní zahájení za účasti Emira Kusturici a jeho pedagoga, stoletého Otakara Vávry, jimž byly předány ceny AČFK. Koncertovali Priessnitz a bohužel nedorazil živý Billy Wilder; jeho filmy ale naštěstí ano. Porno už se taky promítá.

Letní filmová škola 2011: Nabitý program, opravené kino, nové bazény
Festivaly a ceny12. 7. 2011
Letní filmová škola 2011: Nabitý program, opravené kino, nové bazény

Aki Kaurismäki dorazí osobně se svojí kompletní retrospektivou. Historicky největší tuzemská přehlídka filmů Billyho Wildera dokáže, že zdaleka nenatočil jen Někdo to rád horké. Držitel Zlaté palmy z Cannes Apichatpong Weerasethakul přiletí poprvé do České republiky a povede lekce filmu zvané master class. Zlobivé dítě české kinematografie Robert Sedláček v předpremiéře představí hned dvě své novinky - road movie Rodina je základ státu a kriminální thriller Sráči...

Letní filmová škola 2011: Hvězdné hosty doplní i držitel Zlaté palmy
Festivaly a ceny7. 6. 2011
Letní filmová škola 2011: Hvězdné hosty doplní i držitel Zlaté palmy

Thajský režisér Apichatpong Weerasethakul, který loni vyhrál festival v Cannes s filmem Strýček Búnmí, je vedle již dříve ohlášeného Emira Kusturici a Aki Kaurismäkiho další velkou hvězdou 37. ročníku Letní filmové školy. Ta se bude konat v Uherském Hradišti od 22. do 31. července 2011.

Letní filmová škola 2011: Kaurismäki, Kusturica, Rumuni i Sedláček!
Filmy5. 4. 2011
Letní filmová škola 2011: Kaurismäki, Kusturica, Rumuni i Sedláček!

37. ročník Letní filmové školy v Uherském Hradišti odtajnil program i první potvrzené hosty. Legendární finský režisér Aki Kaurismäki, kterého pořadatelé prezentují jako mistra minimalistických tragikomických příběhů plných melancholie, černé kávy, pohnutých osudů a rock´n´rolu, uvede svoji kompletní retrospektivu. Dvojnásobný držitel Zlaté palmy z Cannes, bosenský režisér Emir Kusturica, přijede na Moravu i zahrát s kapelou The No Smoking Orchestra. Rumunská kinematografie nabídne svůj kompletní profil - od němé tvorby přes opoziční filmy 70. a 80. let až po současnou novou vlnu, která triumfuje na světových festivalech. České barvy bude hájit originál každým coulem, dokumentarista, scenárista a režisér Robert Sedláček, zřejmě nejdiskutovanější český filmař posledních let.