Letní filmová škola 2011: Kaurismäki, Kusturica, Rumuni i Sedláček!

Letní filmová škola 2011: Kaurismäki, Kusturica, Rumuni i Sedláček!
Emir Kusturica a kapela The No Smoking Orchestra by měli být jedním z vrcholných bodů programu.
letni-filmova-skola-2011-kaurismaki-kusturica-rumuni-i-sedlacek-2
Krzysztof Kieślowski, polský tvůrce, který dosáhl celoevropského věhlasu
K velkým tahákům programu budou určitě patřit i retrospektivy dvou fenomenálních režisérů. Z tvorby polského scenáristy a režiséra Krzysztofa Kieślowského (1941-1996), který proslul zejména svojí "francouzskou tvorbou", pořadatelé slibují především jeho ranou - jak dokumentární, tak hranou - tvorbu. Nebude ovšem chybět ani jeho legendární televizní Dekalog.
letni-filmova-skola-2011-kaurismaki-kusturica-rumuni-i-sedlacek-3
Billy, jak tys to dělal?
Držitel šesti Oscarů, americký scenárista a režisér Billy Wilder (1906-2002), byl svého času považován za mistra komedie. Bližší pohled na jeho filmografii ale dokazuje, že si bravurně dokázal poradit s jakýmkoliv žánrem - válečným dramatem, romantickou komedií, thrillerem, psychologickým filmem i filmem noir. Pořadatelé ve Wilderově případě chtějí divákům připomenout jak jeho počátky, tak jeho vrcholnou éru, jeho nejslavnější snímky, i ty neprávem pozapomenuté.
Velká retrospektiva letos bude v Uherském Hradišti věnována i českému světoobčanovi Gustavu Machatému, jehož filmy jako Erotikon či Extáze, ve své době doslova omráčily svět.
letni-filmova-skola-2011-kaurismaki-kusturica-rumuni-i-sedlacek-1
Emir Kusturica a kapela The No Smoking Orchestra by měli být jedním z vrcholných bodů programu.
Půlnoční kino pozve diváky na "ulepené sedačky pokleslého kina v tokijské čtvrti Roppongi", aby jim představilo japonské soft-erotické snímky po světě známé jako pinku-eiga. Ostatně názvy filmů mluví za vše: Milenci jsou mokří, Sekretářka: Sekret lásky atd.
Filmová čítanka tentokrát bude věnována tzv. tradici kvality, tedy francouzskému filmu po 2. světové válce, desátému výročí 11. září či českým a slovenským snímkům z období tzv. Třetí republiky, tedy let 1945-1948.
Kdo se akredituje do 15. května, ušetří. Základní cena akreditace na celou dobu konání LFŠ činí 1400 Kč, pro studenty 1250, při platbě do poloviny května ovšem pouhých tisíc korun českých.