Letní filmová škola se vymyká. Hezky vymyká.

Letní filmová škola se vymyká. Hezky vymyká.
"Přijel jsem na festival, o kterém jsem v životě neslyšel, a ocitl se v šoku – obrovský a zároveň přesně strukturovaný program, v Německu neslýchaný zájem diváků a dokonale neformální komunikace s organizátory," řekl o letošní filmovce německý fotograf Roger Fritz, jinak blízký spolupracovník legendárního Rainera Wernera Fassbindera.
Britský režisér Ken Loach a zároveň největší hvězda přehlídky souhlasí: "Počtem diváků a projekcí i zájmem o jednotlivé filmy a témata se váš festival naprosto vymyká.“ A přizvukují i maďarský režisér Béla Tarr ("Nerad dělám zbytečné věci, ale moje návštěva na vašem festivalu měla smysl. Děkuji za výjimečně dobrou besedu s diváky, za cenu, kterou jsem dostal, a také za velmi kvalitní knižní monografii.")  a jeho islandský kolega Fridrik Thór Fridriksson (" Zájem o moje staré filmy i vysoká úroveň pofilmových diskuzí mne v dobrém slova smyslu šokovaly. O Letní filmové škole budu mluvit se svými přáteli-režiséry a všem ji budu doporučovat“).
Co se letos povedlo především? Přilákat víc diváků než loni. Nabídnout jim nejen patřičně pestré filmové menu (táhly hlavně filmy noir a snímky Jacquese Tatiho), ale doplnit ho i řadou zajímavých přednášek, diskuzí a tzv. master class, tedy debat s legendami tuzemské i zahraniční kinematografie (táhly nejen Loach ale i digitalizace či debata o divokých 90. letech v české kinematografii). Atraktivní byl i doprovodný hudební program, byť skvělá kapela Sunflower Caravan neměla ani zdaleka tolik diváků jako Sto zvířat.
Zůstává ale ještě nemálo toho, na čem je třeba pracovat. Organizace stále mnohdy připomíná víc amatérské nadšence než profesionály. Leckterá projekce nesplňuje základní technické parametry (ta v Míru zejména, ale značné akustické problémy jsou třeba i na UMPRUM). Nevyrovnaná je prý i kvalita lektorských úvodů k jednotlivým filmům...
Nad tím vším ovšem ční věta, kterou jsem v nabitých sálech slyšel nejčastěji: "Vždyť to Hradiště je mnohem lepší než Vary, budeme jezdit jen sem."
Existuje na příští rok lepší pozvánka pro diváky a větší zavázek pro pořadatele?