Zapadákov

75%
Zapadákov
Plakát traileru

Učitel literatury prohrává při gamblování veškeré peníze a je nucen zůstat ve špinavém australském zapadákově, odkud pod tíhou alkoholu a životních ztroskotanců již zdánlivě není úniku.




lamps
lamps
15 156 bodů
8
Depresivní studie o tom, že alkohol, nula peněz a zapocené prostředí odlehlého zapadákova k lepší budoucnosti prostě nevedou. Neodolatelně buranský Donald Pleasence a přesvědčivé znázornění jednosměrné cesty na absolutní morální i fyzické dno. Což mě trochu znepokojuje, protože hrát v tom já, tak mám jasnýho Oscara - všichni tam furt jenom chlastají pivo (a jak pravil sám Pleasence: "Může to být horší. Můžou dojít zásoby piva."). Amen.
Milandob
Milandob
8 900 bodů
6
ak sa vam raz podari skoncit v australskom "outbacku" a zapocujete vetu "NEW TO THE YABBA?" tak utekajte kade lahsie lebo by sa vam kludne mohlo stat ze Australsku pohostinost nezvladnete. Ted Kotcheff s kanadskym odstupom ukazuje ako to bolo v australskej spolocnosti s ich prehnanou laskou k alkoholu a strielaniu klokanov (iba pre silnejsie nervy). depresivnost a bezmocnost ktoru zaziva hlavny hrdina ked sa snazi zbavit svojich novych "kamaratov" (pri com exceluje donald pleasence) je skvela, ale skoda ze sa to casom zacne opakovat a straca to na udernosti...
Klajnik
Klajnik
8 634 bodů
9
Film velké umělecké hodnoty, která tkví hlavně v přesahu, jímž je studie australského zapadákova, lidí co tam žijí, jejich buranských zvyků i toho, jak zlé prostředí dokáže jedince pohltit do svého zmaru. Takový námět mi velmi sedí do vkusu i zájmu. Je však i patřičně dobře zpracovaný. Občas člověka rozesmívají manýry postav ("Koukejte už dopít, chlape. Chci vám objednat další.") Občas ho postavy zajímají a občas je jimi divák zas jen znechucen. Na svou dobu je to navíc dost dobře technicky zpracovaný (střih, pohyby kamery...). Kvalitativně to proto stavím vedle takových filmů, jako je: Midnight Cowboy nebo Taxi Driver. Na druhou stranu uznávám, že to mohlo mít o občas o kapánek lepší tempo, výraznějšího protagonistu (ve smyslu osobnosti), prokreslenější propad do zmaru a buranství a silnější závěr. Je to však natolik vzácný film, že mi je líto nedat plný počet, ale na dokonalost furt ztrácí. Osobně jsem pak ještě nikdy neviděl, že by se ve filmu (nebo spíše pro film) vraždilo takhle zvířata (lov klokanů), ale vzhledem k tomu, že je to skvělá studie buranů s jejich odpornými zvyky, tak ti přerostlí králíci umřeli pro dobrou věc - pro dílo s přesahem, tedy umění. Ta scéna bude pro mnoho lidí těžko stravitelná - je dlouhá a realistická - jenže je taky opravdu skvělá. Bez ní by byl Wake in Fright horším dílem.

Dodatečné informace

Původní název:
Wake in Fright (více)
  • Austrálie Zapadákov
  • Austrálie Wake in Fright
  • Austrálie Despertar en el infierno
  • Austrálie Ferien in der Hölle
  • Austrálie Kova loma
  • Austrálie Réveil dans la terreur
  • Austrálie Vaarallinen loma
Země původu:
Austrálie, USA