Slovo dělá ženu

48%
Slovo dělá ženu
Slovo dělá ženu

Příkladná agitka z počátku 50. let zdůrazňuje, že ve zlepšovatelském a údernickém hnutí jsou důležité i ženy. Neměly by se podceňovat, protože hravě zastanou také donedávna ryze mužskou práci. Hlavní hrdina, jehož ztělesňuje někdejší elegán Oldřich Nový, se tu prochází ve slušivých montérkách, dívaje se podezíravě na snahy žen vyrovnat se mužům, jmenovitě jemu. Ale o slibně se rozvíjející milostný motiv se bát rozhodně nemusíme.




martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 440 bodů
8
Budovatelský snímek v celé své kráse s Oldřichem Novým v hlavní roli, který tu naprosto zprofanovat svého slavného Kristiána. Už na začátku příběhu v letadle svádí ženu tím, že jí poučuje o elektrických akumulačních kamnech. Když se sní setká v restauraci s připravenou konverzací o básních, neodejde s romantickou hláškou "Zavřete oči, odcházím", ale střeleně vyskočí ze židle a rozuteče se do fabriky zpravovat nějaký stroj. Chudák Olda. Děj jako takový patří mezi tzv. výrobní filmy, takže se převážně odehrává ve fabrice mezi soustruhy, kde je poctivá práce vzorem. Tady jde však o něco víc. Tady se hlavně probírá rovnoprávnost mezi muži a ženami. Muži jsou v plném pracovním nasazení pouze ve fabrice, zato ženy jak ve fabrice, tak i v domácnosti. A toho bohdá nebude. A tak započne válka kdo je lepší a o prototyp myčky nádobí. Závěrečná píseň v podání Oldřicha Nového už je jen vrcholem všeho dění. Což o to, natočeno je to dobře a o zábavu nouze není, jen to muselo být už ve své době velmi přitažené za uši. Propaganda je však propaganda a tak snímek podle toho vypadá. Chudák Olda.
kawa
3 388 bodů
6.5
Bohužel film propadl v druhé polovině, "vrcholem" filmu bylo budovatelské sólo Nového v rozhlase.... Ze záčátku svižně se odvíjející se děj, nakonec zabředl do politického marasmu. Ani konečné vyznění pointy tak neodpovídá něčemu o co by jste nechtěli přijít.

Dodatečné informace

Původní název:
Slovo delá zenu (více)
  • Československo Slovo dělá ženu
  • Československo Slovo delá zenu
  • Československo A Woman as Good as Her Word
  • Československo Eine Frau - Ein Wort
Premiéra v ČR:
29. 5. 1953
Země původu:
Československo, Česká republika, Slovenská republika
Ocenění:
Žádná ocenění