Vysoká modrá zeď

42%
Vysoká modrá zeď
Plakát traileru

Dramatický příběh z prostředí stíhačů československého vojenského letectva, odehrávající se na počátku 50. let při nelehkém a náročném přechodu letců ze zastaralých pístových na moderní proudové letouny MiG 15.




martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 393 bodů
4
Po politických událostech roku 1968 se českoslovenští filmaři občas vraceli k budovatelským a oslavným tématům padesátých let a jako obvykle se snažili, aby to vypadalo. Hodně se toho natočilo o pohraniční stráži, ale překvapivě nic o letecké ochraně hranic a právě tímto filmem se dluh napravil. A aby si filmaři nemuseli vymýšlet, použili skutečnou událost z 10. března 1954, kdy se nad Merklínem střetly dvě československé stíhačky MiG-15 a dvě americké F-84 Thunderjet. Filmaři samozřejmě neměli možnost taková americká letadla získat, a tak pro film upravili letouny L-29 Delfín. Aby letecké záběry na plátně vynikly, byla dokonce poprvé použita technologie 70mm filmu. Scénář byl inspirován knihou „Osm a půl výstřelu“ Václava Podzimka, ale bohužel jen okrajově. Československé letectvo se modernizovalo, západní imperialisté stále provokovali a ve velení letectva došlo ke generačnímu střetu mezi zkušeným generálem a mladým politrukem. S takovým námětem by film nemusel být špatný, ale v dobách normalizace si o něčem takovém mohl každý nechat jen zdát. Samotný scénář je prostě katastrofální. A nepomáhá ani občasný lehký humor. Martin Růžek je v roli generála obecně výborný a dá se bez skrupulí říct, že je to opět jeho herecký koncert, ale to je asi tak na celém hereckém pokolení vše. Samozřejmě, že u takového filmu vzbuzují zvědavost letadla a letecké scény. A ať se to někomu líbí, nebo ne, technicky je to skvělé. Jen kdyby takové scény dostaly mnohem více prostoru. Stalinská éra československých padesátých let byla skutečně temnou dobou, a jak je zmíněno už v úvodu, po politických událostech roku 1968 byla snaha se k této éře ve filmech vrátit. O to více však překvapí, že typické vymoženosti týkající se *přátelství se Sovětským svazem* nebyly nijak zvlášť prosazovány. Každopádně i tak měli diváci dostatek rozumu na to, aby tento film nepřijali. Jde tedy o další politický film, který je třeba v dnešní době vnímat s jistým odstupem.
Milandob
Milandob
8 900 bodů
2
uvodna predtitulkova pasaz navodi dojem ze pojde o cesky TOP GUN, ale chyba lavky. co nasleduje je pre tu dobu typicka politicka agitka, kde je hlavnym hrdinom POLITRUK (!) ktory ma strach z lietania (to len dokazuje ze kto dokazal liezt do spravneho zadku, to za komancov dotiahol daleko). akcnych leteckych scen je tak do 10 minut a dejove konflikty su vyriesene za 3 minuty, alebo len naznacene a potom sa od nich uplne odpusti. i ked sa nakrucalo na 70mm tak cely film vyzera nezazivne a neepicky...
VládceVesmíru
VládceVesmíru
5 385 bodů
2
"A 50 g vodky záloha pro nečekaný přípitek." Ovšem pro sledování filmu té vodky potřebujete víc. Dějově to je naprosto chaotické a celé to na mě působilo jako sestřih náhodných scén z nějakého TV seriálu. Bohužel, ne tak hloupé, aby to bylo vtipné.

Dodatečné informace

Původní název:
High Blue Wall (více)
  • Československo Vysoká modrá zeď
  • Československo High Blue Wall
  • Československo Vysoká modrá zed
Premiéra v ČR:
1. 9. 1974
Země původu:
Československo, Česká republika, Slovenská republika
Ocenění:
Žádná ocenění