Ip Man

81%

Komentáře a recenze 18

Dle počtu bodů
kknk2
kknk2
2 961 bodů
8.5
Takovou pecku jsem od hongkongského filmového průmyslu nečekala. Ip Man demonstruje, že natočit dobrý akční film lze i bez zběsilého tempa a s promyšlenou zápletkou. Bezchybnost soubojů a inspirace skutečným příběhem mě téměř dojaly, bavila jsem se od začátku do konce.
Pedro24
Pedro24
1 504 bodů
10
Martial arts filmy mám opravdu rád a tohle je absolutně špičkové veledílo o kung fu legendě IP man a jeho bojovém stylu Wing chun, bojové scény jsou naprosto geniální, atmosferické a energické, a Donnie Yen… to je prostě paráda.
ladynka
ladynka
1 201 bodů
7.5
Ani po třetím sledování Ip Mana jsem nedokázala setřást pochybnosti, které ve mně vyvolal. Ano, na první pohled je to určitě výborný bojový film s rozmanitými a dynamickými souboji (pravda, lehce předrátováno na tak drsný a kontaktní styl), ale další věci ve mně vzbuzují rozporuplné reakce. Laděním do tmavších a tlumených barev se odklání od jasných barevných kompozic nedávných wu-xia nebo Fearless, připomíná temnou SPL přenesenou do tradičních kulis kung-fu filmů. Bohužel ale nepřebírá nejednoznačné postavy a je to vidět hlavně na Ip Manovi. Např. Fearless měl lidského a chybujícího hrdinu, který se překonáváním svých nedostatků vyvíjí v opravdovou osobnost. Ip Man je osobnost, ale je to idealizovaná osobnost, značně lichotící obraz. Ip Man se buď straní zásahů do kritických událostí nebo se vmísí pod tlakem vnejších okolností. Kde je nějaký vnitřní konflikt, vývoj, nějaký hnací prvek pro jeho jednání x nejednání? Něco takového tu není, protože Ip Man zkrátka žádné špatné vlastnosti nemá. Bohužel tu není ani žádné odlehčení, které by ho polidštilo. Humor (v jediném okamžiku – jsem přece ve válce) přináší situace, nikoli samotný hlavní hrdina, v tom se liší od sympatičtějšího Iron Monkey. Na mém hodnocení se tedy z velké části podílí nadšení z tvrdých a nápaditých soubojů ale zůstavá tu mírná výčitka k přehnané glorifikaci hlavní postavy.
salisbury
salisbury
1 101 bodů
10
Excelentní hrdinský epos dálného východu opírající se o skutečnou legendu. Jsem konečně rád za film opředený bojovým uměním kde bojovníci nelétají v korunách stromů i nevznášejí se jak ptáci v oblacích, na to máme comicsové hrdiny. Ip Man ukázal cestu, po které se dá jít a funguje to.
Senkys57
Senkys57
973 bodů
10
Nejlepší filmová série o bojovým umění obecně, opravdu neznám lepší... Při dívání se měl člověk úplně chuť vypadnout z gauče/křesla hned se jít zapsat na nějaký bojový umění. Fantastický...
Aisen
Aisen
76 bodů
10
Jeden z mých nejoblíbenějších filmů (sérií) o kung-fu. Bezchybné.
jan-istvanek
56 bodů
9.5
Miluji kung-fu filmy, ale tento řadím ke špičce, nahony vzdálené béčkovým hong-kongským produkcím s vousatými mistry. Naprosto svižné, gradující a neskutečně vtahující do děje. Hltal jsem to od začátku až do konce, a už teď se těším jak kouknu na další díly. Opravdu skvos.