Krvavý trůn

77%

Komentáře a recenze 4

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
30 148 bodů
6
Krvavý trůn mě ze skvělého Kurosawova díla zatím bavil asi nejméně. Uchvatitelský film, trošku mysteriózní. I přes jedinečný Kurosawův talent pro zdramatizování třeba i obyčejných scén, jsem prostě do filmu neproniknul. Je to pěkný film, ale tomuto režisérovi dávám poprvé "jen" 60%
xxmartinxx
xxmartinxx
22 295 bodů
8
Skoro to vypadá, že Shakespeare patří do Japonska víc než do Anglie či Itálie... Jeden ze silnějších Kurosawových snímků to rozhodně naznačuje.
Sarpele
Sarpele
2 434 bodů
8
Výborný převod známé „prokleté“ Shakespearovy hry do prostředí středověkého Japonska. Vpravdě démonická žena (Isuzu Jamada dostala za tuto roli cenu Kinema Junpo) přikrmuje ve svém muži touhu po úspěchu, přiměje ho k mnoha nečestným a krutým činům, které nakonec uvrhnou celý rod do záhuby. Spojení Shakespeara s Japonskem je jen zdánlivě nesourodé a překvapivé. Vždyť kdo by mohl lépe porozumět Shakespearovým konvencionalizovaným, archetypálním a do jisté míry schematickým hrám než Japonci, v jejichž kultuře je právě konvence a archetypálnost dosud pevně zakotvená. Zlatý lev v Benátkách.
Tomas_Houska
28 bodů
10
Jsem na Kurosawu zatížený, krvavý trůn neni jeho absolutní šička, ale i tak je to skvělá adaptace Macbetha po japonsku.