Hlad

71%
Hlad

Věznice Maze v severním Irsku, rok 1981. Situace mezi odsouzenými z řad irské republikánské armády (IRA) a dozorci se začíná vymykat kontrole. Ponižující a čím dál tím brutálnější praktiky dozorců naopak utvrzují vězně v jejich odhodlání k odporu. Bobby Sands, vůdce vězňů, dává pokyn nejprve k odmítání jakékoli hygieny. Ale když je tato „provokace“ potlačena policejními těžkooděnci, vyhlásí generální hladovku. Téměř sedmitýdenní hladovka se zapsala do krvavých dějin britsko-irských vztahů a rozdělila společnost na ty, kteří v irských vězních viděli obyčejné teroristy, a na ty, pro které se stali novodobými mučedníky.




Pete69
Pete69
29 978 bodů
7.5
Velmi slibný začátek, málo slov, silné momenty, drsné scény.. Konec velmi emotivní, téměř beze slov a vypovídá vše. Vše ale bylo utnuto velmi rychle a tento film by si zasloužil klidně o půl hodiny delší stopáž, aby se mohl pěkně dokreslit. Syrový a pěkný snímek.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
6
Tak nevím. Zase až takový fyzický zážitek to pro mě nebyl. Osobně jsem si ani k vězňům nestihl udělat nějaký vztah a tak mi bylo celkem putna, že dostávaj chvílema takovou sodu. Nicméně film jako takový své určité kvality rozhodně má. Je zručně natočen (opravdu výborná kamera) a Michael Fassbender tady předvádí vskutku pozoruhodný výkon, kdy jsem mu, hlavně v poslední třetině, věřil každé gesto. Ale protože mě ten film (jako celek) nezasáhl tak jak by asi měl, nemůžu výš. 6/10
lamps
lamps
15 156 bodů
6.5
Těžké, existenciálně laděné a nesmírně osobité drama, atakující hranici divácké emocionality zcela nevybíravým, duševně i fyzicky vyčerpávajícím způsobem. To však bohužel platí jen o druhé polovině, kdy se nám při sledování dobrovolně trpícího Fassbendera udělá snad víc šoufl než v případě Jacksonova Braindead - kdyby byl takový celý film, okamžitě by atakoval přední pozice ve zdejších žebříčcích oblíbenosti a snad i procentuálního hodnocení. Naneštěstí úvodní část je více nudná než šokující, příběhově zmatená a přes všechnu snahu o autorskou inovaci i celkem nezajímavá, takže moje hodnocení je jen logickým vyústěním dvou naprosto rozdílných polovin. Ale nic proti McQueenovi - jeho trpělivý a silně poetický přístup se ostatně v následujících filmech prokázal jako velmi užitečný a dokonce i masově úspěšný. A zde (v první polovině) je všeho zárodek..


Dodatečné informace

Původní název:
Hunger (více)
  • Irsko Hlad
  • Irsko Hunger
  • Irsko Açlik
  • Irsko Fome
  • Irsko Glad
Premiéra v ČR:
1. 10. 2009
Distributor:
Artcam Films
Země původu:
Irsko, Velká Británie
Tržby:
2,72 mil. USD (celosvětově)

Podobné