Paprika

74%
Paprika
Vstupte do říše fantazie a představ, kde se realita a sny střetávají kaleidoskopickém světě čiré obrazové dokonalosti. Magický příběh se soustřeďuje na převratný přístroj, který vědcům umožňuje vstupovat do lidských snů. Když je přístroj ukraden, neohrožený detektiv a skvělá terapeutka spojují své síly, aby věc získali zpět – dřív než padne do rukou “snových teroristů.” Poutavý animovaný thriller natočil uznávaný režisér Satoshi Kon.



hanys_
hanys_
18 771 bodů
8
Scénaristická a vizuální šílenost (v dobrém slova smyslu), která se opravdu jen tak nevidí. 7/10
filmfanouch6
filmfanouch6
12 644 bodů
8
Fanoušci anime a zároveň fandové Počátku Christophera Nolana mají jeden potencionální výrazný filmový rest- Papriku. Poslední animák režiséra Satoši Kona je naprosto šíleně překombinovaná vizuální pastva pro oči, který je plný naprosto bravurních nápadů, které díkybohu zároveň drží při sobě a přinášejí jednoho z nejvýraznějších zástupců anime posledních let. Ne nadarmo se Paprika nazývá předobrazem Počátku, už jen kvůli zápletce spočívající ve světě ve snech. Podobně jako Počátek je Paprika mind-fucková šílenost k jejíž pochycení veškerých prvků je zapotřebí velká dávka soustředěnosti. Satoši Kon dle předlohy spisovatele Jasutaky Cucuia vytvořil do detailu propracovaný film, který plně využívá svého potenciálu a zároveň je velmi chytrý a sedne spíše starším divákům. V první půlce možná Paprice přece jen chybí ten pořádný rozjezd, jakmile na něj ale dojde tak dojde na totální vizuální šílenosti, které jsou ale šílené v tom nejlepším slova smyslu. Paprika má vizuální dravost, bravurní atmosféru a především skutečně drží dohromady. Jedná se o typ filmu, který sice není dokonalý, přesto ale obsahuje spoustu důvodu kvůli kterým by si ho měl divák pamatovat. Po stránce animace je naprosto dokonalý, zároveň má v sobě ale mnohem více než vrcholné animované kvality. I hudba Susuma Hirasawi ve finále dodává závěrečnému zážitku hodně a především je Paprika ten typ filmu, který je postupně dokonalejší a dokonalejší. Čert tam skutečně vem první tempově slabší půlku, protože druhá půlka je výrazně lepší a především vše dospěje k bravurnímu finále, která oficiálně z Papriky dělá bravurně napsaný animák, který je strhující v mnoha ohledech. Paprika není dokonalá, nicméně je ale nejen zajímavá ale i velmi povedená a naláká k tomu dohnat si zbytek tvorby Satošiho Kona, protože se proslýchá, že Paprika je vlastně myšlenkovým a animační kombinací všech tří předchozích Konových filmů- Perfect Blue, Herečka tisíciletí a Tokijští kmotři. Krom tempa bych ve finále snad vyčetl i jisté pochybně přehnané nápady a možná občasné opakování již dosud viděného, přesto jde ale o strhující zážitek, který stojí za to vidět.....
M3lios
M3lios
9 141 bodů
8
Japonský Inception. Paprika je nehorázne obsiahly (a obskúrny) film kombinujúc všetko, čo vás dokáže na Japonskej animácii ohúriť, vydesiť, ale aj priviesť do rozpakov. Príbeh sa s nejakým dejom moc nehrá, rovno vás hodí do deja a od prvej sekundy až po tú poslednú vám bez prestávky rozpráva už načatý príbeh, ktorý si postupom času máte poskladať sami. Animácia je stále pekná a to i navzdory svojmu adolescentnému veku. Svojho času unikát a myslím si, že sa ešte dlho nenájde projekt, ktorý by mu dokázal byť konkurenciou. Takýto film podobne ako Hotaru no Haka, Cesta do Fantázie, Môj sused Totoro či Dievča, ktoré preskočilo časom sa dokážu natočiť len raz za dekádu. A o to viac som rád, že sa Česká televízia tohoto filmu chytila a vydala ho nášmu publiku aj pod celkom podareným českým dabingom. Je to bláznovstvo, o tom niet pochýb. No bláznovstvo skryté v mysli dieťaťa a v tele dospelého človeka.

Dodatečné informace

Původní název:
パプリカ (více)
  • Japonsko Paprika
  • Japonsko パプリカ
  • Japonsko Paprika: El reino de los sueños
  • Japonsko Paprika - Sognando un sogno
Premiéra v ČR:
9. 3. 2024
Distributor:
Apple TV+
Země původu:
Japonsko
Přístupnost:
18+
Tržby:
0,95 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Paprika je dostupný s českými titulky a českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch