Návrat domů

68%

Komentáře a recenze 3

Dle počtu bodů
Psisko59
Psisko59
32 829 bodů
8.5
Prostý, ale stylový, žánrově čistý a dějově sevřený western o muži, který se pokusí o návrat k rodinnému životu - ale Divoký západ se s nikým nemazlí ... Druhou hlavní roli ve filmu ztvárnil (a výborně) Warren Oates (trochu je podobný na Jasona Robardse, nezdá se vám?). Výborný český dabing: v české verzi namluvil Archieho Harrise (Warren Oates) Libor Hruška a Harryho Collingse (Peter Fonda) Marek Holý. "Muž na výpomoc" je doslovný překlad, v české produkci užívaný takřka výhradně.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 284 bodů
8
Sympaticky špinavý a rozháraný antiwestern, který na jednu stranu strhává klišé žánru a na druhou propadá nepřekonatelnému romantismu a představě osudové nevyhnutelnosti vlastních chyb (které z člověka svou samozřejmostí jakoby snímaly zodpovědnost). Právě ve svojí vnitřní protichůdnosti je to hluboce lidské, i když nevím úplně, jestli nutně v dobrém slova smyslu.
Jana Květoňová
Jana Květoňová
7 011 bodů
9
Tento western je rovněž uváděn s názvem "Muž na výpomoc". Je to zajímavý film, ze kterého je cítit chuť experimentovat. Žena i dcerka jsou tak přirozené, že divák nemá pocit, že by se díval na nějaký film. Je v něm i velká dávka melancholie. Skvělá hudba Bruce Langhorneho. Pomalé tempo, dlouhé jízdy krajinou, minimalistické, postavy a vztahy skutečně důkladně propracované, přestřelky opravdu na nejvyšší možnou míru vzrušující, bolestivé a zbytečné umírání a především - absence happy endu. Neuvěřitelně dobrý scénář Alana Sharpa.