Návrat domů

68%
Návrat domů
Návrat domů
Snímek vypráví příběh o Harrym Collingsovi, který se vydá na cestu do Kalifornie spolu se dvěma dalšími kovboji, Harrisem a Danem. Po letech se Collings rozhodne vrátit ke své ženě a dítěti a začít znovu hospodařit na své farmě, kde chce začít nový život. Harry Collings se nějaký čas poflakoval se svým přítelem Archem, teď se však vrací domů na farmu. Jeho žena, která jej již zatratila, mu neochotně dovoluje zůstat a brzy začíná doufat, že všechno bude v pořádku jako dřív. Pak však musí Harry učinit obtížné rozhodnutí - komu bude patřit jeho loajalita a jaké má vlastně priority?



Psisko59
Psisko59
32 827 bodů
8.5
Prostý, ale stylový, žánrově čistý a dějově sevřený western o muži, který se pokusí o návrat k rodinnému životu - ale Divoký západ se s nikým nemazlí ... Druhou hlavní roli ve filmu ztvárnil (a výborně) Warren Oates (trochu je podobný na Jasona Robardse, nezdá se vám?). Výborný český dabing: v české verzi namluvil Archieho Harrise (Warren Oates) Libor Hruška a Harryho Collingse (Peter Fonda) Marek Holý. "Muž na výpomoc" je doslovný překlad, v české produkci užívaný takřka výhradně.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
8
Sympaticky špinavý a rozháraný antiwestern, který na jednu stranu strhává klišé žánru a na druhou propadá nepřekonatelnému romantismu a představě osudové nevyhnutelnosti vlastních chyb (které z člověka svou samozřejmostí jakoby snímaly zodpovědnost). Právě ve svojí vnitřní protichůdnosti je to hluboce lidské, i když nevím úplně, jestli nutně v dobrém slova smyslu.
Jana Květoňová
Jana Květoňová
7 011 bodů
9
Tento western je rovněž uváděn s názvem "Muž na výpomoc". Je to zajímavý film, ze kterého je cítit chuť experimentovat. Žena i dcerka jsou tak přirozené, že divák nemá pocit, že by se díval na nějaký film. Je v něm i velká dávka melancholie. Skvělá hudba Bruce Langhorneho. Pomalé tempo, dlouhé jízdy krajinou, minimalistické, postavy a vztahy skutečně důkladně propracované, přestřelky opravdu na nejvyšší možnou míru vzrušující, bolestivé a zbytečné umírání a především - absence happy endu. Neuvěřitelně dobrý scénář Alana Sharpa.

Dodatečné informace

Původní název:
Der weite Ritt (více)
  • USA Návrat domů
  • USA Der weite Ritt
  • USA Det kom en man tillbaka
  • USA Hired Hand, The
  • USA Hombre sin fronteras
  • USA Il ritorno di Harry Collings
  • USA L'homme sans frontière
  • USA O Regresso
  • USA Pliromenos fonias
  • USA The hired hand - mies ja ase
Země původu:
USA
Ocenění:
Žádná ocenění