Šíleně smutná princezna

81%
Šíleně smutná princezna
Plakát traileru
Princezna by se měla vdávat, a tak se radši dá na naříkání. Kdo její žal vyléčí? Česká filmová pohádka režiséra Bořivoje Zemana vypráví prostý příběh dvou mladičkých královských dětí, které jejich otcové již před lety zasnoubili, avšak které chtějí o svém osudu a životních partnerech rozhodovat ze své vlastní vůle. Tedy v podstatě známý pohádkový motiv, nebo chcete-li, milostný motiv v pohádkovém rouše. Režisér Zeman prohlásil, že vědomě navazuje na svou Pyšnou princeznu z roku 1952. Velkou popularitu této pohádce zajistilo i herecké obsazení: do rolí královských dětí vybral režisér Helenu Vondráčkovou a Václava Neckáře. I v dalších rolích se objevil výkvět českého herectví – například Jaroslav Marvan, Josef Kemr, Bohuš Záhorský a Stella Zázvorková. Hudbu složil Jan Hammer. (Česká televize)



Brenan88
Brenan88
47 089 bodů
7
Krásná česká pohádka s velmi dobrým Vaškem Neckářem a překvapivě snesitelnou Helenou Vondráčkovou. Pěvecká čísla jsou zábavná a chytlavá. Vždy jsou velmi dobře zvolená a texty mají hlavu a patu. Navíc za ta léta spousta z nich zlidověla. Nechybí zde humor a spousta zábavných vedlejších postav. Česká pohádková klasika.
Psisko59
Psisko59
32 827 bodů
8
Výborné filmové pohádky byly (a občas dosud jsou) českou klasikou a v tomto případě (mimo velice obstojný scénář) hraje roli překvapivé a ve výsledku kvalitní herecké obsazení: "klasika" herectví ze staré školy v podání králů Marvana a Záhorského, divadelní herectví Vostřela a Kemra jako rádců X a Y a spousta malých nenápadných rolí a roliček - Ferenc Dibarbora ve své nejlepší filmové roli žalářníka a kata (vůbec je tam spousta dobře ukrytých slovenských herců :-), operetní sólista Oldřich Dědek jako dvorní bavič Kokoška, basový zpěvák populárních Setlerů Bohuslav Kupšovský jako dvořan, a samozřejmě ústřední dvojice; tehdy byli Neckář a Vondráčková na vrcholu popularity a Helenka se vedle herecky disponovaného a přirozeně nadaného Vaška vybičovala k slušnému a fotogenickému výkonu. Škoda, že Neckář nesměřoval svou kariéru víc k herectví, mohl se skvěle uplatnit. Samostatnou (jedinečnou) kapitolou je hudební stránka filmu, dílo nadaného a tehdy začínajícího pianisty a komponisty Jana Hammera mladšího, syna swingové zpěvačky Vlasty Průchové, který brzy poté emigroval a nastartoval skvělou kariéru v USA.
Pete69
Pete69
29 851 bodů
9
To co předvedli dva zpěváci je až neuvěřitelné. Moje oblíbená pohádka. I když se tam zpívá dost, nezvrhlo se to v muzikál a každá píseň má své opodstatnění a navíc jsou to povedené pecky. Některé z nich také zlidověly. Rádci jsou skvělí, králové také.. Perla. Každé vánoce musím vidět alespoň jednou.

Dodatečné informace

Původní název:
Šíleně smutná princezna (více)
  • Československo Šíleně smutná princezna
  • Československo The Incredibly Sad Princess
Premiéra v ČR:
29. 3. 2021
Distributor:
Národní filmový archiv
Země původu:
Československo, Česká republika, Slovenská republika
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch