Den Šakala

77%

Komentáře a recenze 10

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
30 023 bodů
7
Dobrý snímek připomínající s troškou nadsázky i bondovku. Tajní agenti, atentát na vrcholného politika.. vše je samozřejmě okořeněno tím, že je to podle skutečných událostí. Dobré zpracování a herecké výkony, na druhou stranu je film až příliš dlouhý a chvíle napětí střídaly chvíle kdy jsem se míně nudil. Celkově povedený film - 70%.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 449 bodů
9
Klasika honosící se hlavně svým vynikajícím přepisem románu, držením atmosféry a svého žánru typického napětí. Trochu to připomíná spaghetti westerny, kde převážně dějem hýbe obraz, než mluvené slovo. Poslední minuty snímku tak spíše navozují pocit přímého televizního přenosu. Dlouhá stopáž v tomto případě nijak nevadí. Ba naopak. Netlačí se na pilu, což výsledku ve vývoji děje hodně pomohlo. Ocenění snímku je zcela na místě. Syrovější a realističtější ztvárnění snad už být ani nemohlo.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 290 bodů
8
Přesně mezi třemi za zdlouhavost a čtyřmi za atmosféru. Nakonec jdu nahoru, protože druhá polovina je silnější, ale ze začátku jsem chvílemi vážně pociťoval nudu...
hanys_
hanys_
18 771 bodů
6
Rozhodně kultovka, už kvůli tomu netradičnímu a preciznímu stylu (skoro celý film z pohledu záporáka). Ale přece jen dnes ne tak dokonalá, jako asi byla v době vzniku. Rozvláčné tempo mi málokdy sedne, navíc i tady se najde větší než malé množství náhod (takové to klasické deus ex machina). 7/10
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
10
Snímek nebyl ve své době komerčním úspěchem, ale časem si získal doslova kultovní proslulost. Ovšem již ve své době se našli jedinci, kteří film vychválili do nebes, jedním z nich byl i legendární kritik Roger Ebert. Ten ve své dobové recenzi napsal o filmu, že je naprosto brilantní, chválí skvělou režii a herecké výkony. U Edwarda Foxe poznamenal, že ačkoliv Šakal neprochází žádným charakterovým vývojem jeho chlapecký šarm, bezcitnost a okouzlující projev z něj dělá naprosto komplexní postavu. Dovolte mi použít jeho citát:,,I když má film téměř dvě a půl hodiny, utekl mi, jako by trval jenom čtvrt hodinku.“ Bohužel našli se i tací, co filmu vytkli to, že příliš klouže po povrchu a nemá dostatečně propracovanou psychologii postav. Čas ovšem jednoznačně prokázal, že tyto výtky nebyly oprávněné.
lamps
lamps
15 156 bodů
9
Asi nejlepší politický thriller, jaký byl kdy natočen. V 70. letech vůbec vznikaly parádní kriminálky s nezapomenutelnou atmosférou, která mi u dnešních zástupců poněkud schází. Den Šakala se sice obejde bez velkých hereckých hvězd, ale řemeslně je tak dobře zvládnutý, originální a přes svou délku i poměrně svižný, že nemohu v podstatě nic vytknout. V porovnání s pozdějším Willisovým Šakalem tenhle Zinnemannův jednoznačně vítězí..
Pas
Pas
6 225 bodů
9
Skvělý thriller Jedná se o jedno z nejlepších převedení knižní předlohy,dle mého názoru na filmové plátno! Dnes již kultovní politický thriller podle románu F.Forsytha, který vychází ze skutečných událostí okolo pokusu o atentát na Francouzského prezidenta generála Charlese de Gaullea. Opravdu pouze nepatrně slabší než knižní předloha, ale na obranu snímku musím podotknout, že kniha je FANTASTICKÁ!Ve srovnání s filmem je to vždy jiné, což každý čtenář chápe. Je to thriller v typickém francouzském stylu, natočen téměř dokumentární formou, která příběhu jenom prospívá! Po celých 145 minut snímku se ani na chviličku nenudíte, příběh neustále stoupá až do závěrečného finále. Životní výkon zde podává Edward Fox v roli nájemného vraha ( chladnokrevného zabijáka bez emocí, soucitu, který jde za každou cenu za svým cílem! ) Toto je ten případ, kdy hlavnímu hrdinovi ( byť zabijákovi ) držíte palce, ať se mu to povede! Tento politický thriller zraje s dobou jako víno a nevyrovná se mu téměř žádný z novodobých akcí nadupaných thrillerů! Remake s B. Willisem tomuto snímku nesahá ani po kotníky !!!!!!
výfuk
výfuk
2 975 bodů
8
Úžasně zpracované francouzské drama ve stylu začínajícího Jamese Bonda. Dobře provedené, myslel jsem si, že se budu 143 minut nudit, ale já se 143 minut i docela dobře bavil.
miza
miza
2 336 bodů
8.5
Jeden z mnoha pokusůo atentát na francouzkého prezidenta De Gaulla který se nakonec nezdařil.Zajímavé zpracování tak že film má své tempo a napětí.Určitě toto dílo je klasika francouzké kinematografie.