Maniak

65%
Maniak

Hlavní postavou amerického hororu, odehrávajících se v bizarních zákoutích New Yorku, je čtyřicetiletý muž, který nikdy nedospěl. Po smrti matky, která jej zcela ovládala a týrala, se náhle stává svým pánem a mstí se na ženách. Série hrůzostrašných vražd a jeho magický svět, v němž se obklopili panenkami a loutkami, dodává filmu vzrušující atmosféru.




martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 434 bodů
8
Snímek je vynikajícím příkladem exploatační kinematografie B-grade své doby, která je už pro filmové fanoušky daného žánru bohužel už dávno nenávratně pryč. A je to snímek, při kterém si obzvlášť fanoušci greenhouse kinematografie užijí své. Vypráví o schizofrenikovi Franku Zitovi, kterého pronásledují běsy po úmrtí své matky a vybíjí si to na mladých bezbranných ženách. Je neustále centrem dění, čímž máme možnost sledovat jeho činy. Určení oběti, pronásledování, vražedný čin a šílený monolog. A zase znova s další obětí. Snímek tedy především epizodický, takže vlastně ani nemá žádnou dějovou linku. Co epizoda, to oběť. Nic víc, nic míň. Nejde tedy o nic jiného než o vraždy, nevynechávající patřičné gore. I přes děsivou atmosféru není o napětí nouze. Psychologicky podaná scéna oběti během pronásledování v metru se dá považovat za vrcholnou scénu všeho. Vlivem nadměrného násilí snímek rozhodně není pro slabé povahy. Jak dopadla hlava po výstřelu z brokovnice raději nepopisovat. Pečlivě vykreslená charakterizace narušeného Franka, kterého výborně pojal Joe Spinell, podílející se také na scénáři, může po duševní stránce skutečně leckoho i zasáhnout, byť je na veřejnosti podán jako obyčejný přátelský člověk. Přátelský, ale v jádru duše velice zrádný. Herecké výkony jsou po psychologické stránce tak dobře odvedené, že to, až vypadá, že své role herci skutečně pro větší věrohodnost prožívali. Snímek je tedy stejně tak šílený, jako je šílený vrah. Skutečný maniak. Inovativní a šokující.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 285 bodů
6
Příliš ejtýs. Tahle doba psychologii nepřála a Maniak by ji potřeboval jako sůl. Ve chvíli, kdy by ten film měl jít do hloubky, jen nabízí (navíc ani ne moc drsné) exploatační scény. Škoda.
Cortesz
Cortesz
6 542 bodů
8
Na dobu vzniku naprosto famózní snímek, a to nejen po stránce hororové, ale i dějové. Nejde o čistý horor, spíše o psychologické drama-horor, který v sobě má napětí, atmosféru a hodně krvavé gore efekty. Pozorovat myšlenkové pochody hlavní postavy bylo skvěle podáné i zahrané. Nato, že jsem od filmu nic nečekal, tak jsem se skvěle pobavil.

Dodatečné informace

Původní název:
Maniac (více)
  • USA Maniak
  • USA Maniac
Země původu:
USA
Rozpočet:
0,35 mil. USD
Tržby:
10 mil. USD (celosvětově)
Ocenění:
Žádná ocenění

Další z kolekce Maniak