Dexter

88%

Komentáře a recenze 39

Dle počtu bodů
Mikulda11
Mikulda11
183 bodů
10
Co říct..Dexter
Heart
175 bodů
9
Vynikající "inteligentní" seriál s dlouholetou zárukou kvality. Vedle How I met you mother patří k nejlepším seriálům poslední dekády. Všem, kteří ještě tento seriál neviděli, doporučuji podívat se alespoň na jeden díl a zcela jistě Vás tento seriál pohltí.
SOJA
SOJA
136 bodů
10
Moje Numero Uno v seriálech.
Rimi
Rimi
97 bodů
10
Jedinej vrah, kterému divák fandí :D
mtavali
mtavali
27 bodů
9
Příspěvek obsahuje spoiler!
Rasty Kubín
Rasty Kubín
19 bodů
10
Dexter je rozhodně něco naprosto speciálního a ojedinělého v seriálovém prostředí, samotná myšlenka: "Co kdyby sériový vrah zabíjel jiné sériové vrahy?" je naprosto skvělá a Dexter se díky svému "kodexu" stává naprosto unikátním antihrdinou. Za mě osobně nejlepším jakého jsem kdy viděl. Morální dilema, které se nese celým seriálem vám bude s každou epizodou vrtat v hlavě, po celých osm řad (New Blood beru jako epilog, né jako plnohodnotné pokračování). Samotní tvůrci si navíc byli dobře vědomi, všech silných stránek Dextera a nebáli se je využít. Každá série si pak pokládá zajímavé otázky, např. Může mít Dexter rodinu? Může mít vraždícího parťáka? Může dlouhodobě udržet svůj dvojitý
život? Může mít sériový vrah emoce a svědomí?
To co ale Dextera dělá naprosto perfektním jsou postavy, samotný Dexter je dobře napsaná postava, i když kontroverzní. Avšak ostatní určitě nepokulhávají, jeho excentrická sestra Deb je sice občas otravná, ale jinak se jedná o asi nejkomplexnější postavu celého seriálu a navíc svými hláškami umí odlehčit vypjatou situaci. Angel Batista dobrácký detektiv co má v osobním životě pech, ale pro svoje kolegy by udělal naprosto cokoliv. Podivín Masuka přidává do seriálu více humoru.

Abych ale nepřechválil. Dexter si občas libuje v přehnaném dramatizování, to se týká hlavně osobních životů postav. Jako vážně ty partnerský vztahy jsou doslova horská dráha a občas to prostě nefunguje dobře.
V seriálu je taky poměrně dost WTF? momentů u kterých si prostě člověk nahlas musí říct: "Proč se tohle kurva děje?". Samotný Dexter postupem seriálu měkne a právě jeho "city" (je vtipný o někom jako je Dexter říct, že má city), ho několikrát dostávají do solidních problémů.

1. série - 8.5/10
2. série - 7.5/10
3. série - 8/10
4. série - 9/10 - skvělý záporák
5. série - 10/10 - celá myšlenka série je perfektní
6. série - 5/10
7. série - 4/10 - tahle série vypadala spíš jako telenovela než jako krimi thriller
8. série - 9/10 - Dexter konečně po předešlých dvou sériích začal být zajímavý a napínavý
New Blood - 7/10

Kritické hodnocení
Suma sumárum bych Dexterovi měl dát krásnou *8*.

Osobní hodnocení
Dexter se mi hrozně líbil svým morálním dilematem a charizmatickými postavami. Některé série byly lepší jiné horší. Celá myšlenka se mi hrozně líbí a Dexter je pro mě něčím naprosto speciálním. Osobně bych Dexterovi dal *10*.

PS: Dexter by spíš než prequel potřeboval reboot.
PSS: Přečtěte si i knihy stojí to za to.