Trojka z mravů

72%
Trojka z mravů
Trojka z mravů

Dětství. Děti opuštěné na počátku školního roku kdesi na vesnickém školním dvoře. (Jean Vigo). My sledujeme jejich trampoty poznamenané rodícím se temperamentem, jenž se střetává s rigidní maloměšťáckou morálkou učitelů a vychovatelů. Příběh skupiny chlapců, kteří postupně stupňují své útoky proti učitelům až do finálního výbuchu, je rovněž autorovou výpovědí o vlastních prožitých traumatech. Génius francouzského filmu Jean Vigo vytvořil svůj nejautobiografičtější film. Ovšem skutečnost nechal zahalenou snovým oparem. Divák by občas mohl mít pocit, že vše je jenom pouhá hra, ale sílu tohoto filmu tvoří krutě realistické obrazy, pospojované zvláštním druhem poezie. Vigův film se stal protestem proti autoritativním výchovným metodám. Polemiky kolem díla vyvrcholily jeho zákazem a do kin byl uvolněn teprve po roce 1945. Našel si mnoho obdivovatelů a další režiséři (např. F. Truffaut) se jím cítili ovlivněni. Jean Vigo byl ve své době nepochopen a na své objevení musel čekat až do nástupu nové vlny. Nicméně jeho film Trojka z mravů se stal klasickým dílem, vypovídajícím o dětech, které se bouří proti nesmyslné autoritě. Nezapomenutelnou i nadále zůstává scéna společné ložnice s průvodem andělů-školáků v bílých košilích, kteří snově proplouvají mezi létajícím peřím. Letos budeme mít navíc možnost vidět restaurovanou kopii firmy Gaumont.



Režie:
Scénář:

Psisko59
Psisko59
32 829 bodů
8.5
Snový film, surrealistická prvotina osobitého režiséra postavená na vlastních děsivých zkušenostech s tehdy zavedeným systémem základní školy, které autora patrně poznamenaly na celý život - střet otevřených, dospívajících, po svobodě toužících chlapců konfrontovaných s nemilosrdným výchovným drilem, podpírajícím chatrnou autoritu učitelů. Až do karikatury přeexponovaná figura trpasličího ředitele kontrastuje s chlapeckou bezmocností, jež v zoufalství nachází jediné řešení v otevřené revoltě proti (zlo)řádu. V celé této děsivosti je však zvláštní, až bizarní tichá poetika.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 285 bodů
6
Kraťas s tvůrčími přísliby do budoucna, ale rozhodně ne nějaký zázrak. Jak se tohle dostalo do SaS výběru režisérů, je mi záhadou, typický příklad, kdy se u hraného debutu hledá a nachází víc, než může nabídnout. Ale u Viga to nadržování asi dává smysl.
mojmir.sedlacek
6 033 bodů
8
Hm, zajímavé, opravdu zajímavé. Dobrý koncept a místy skvělé zpracování - např. hned druhý záběr filmu je naprosto odzbrojující. Celkově by ale neuškodila delší stopáž a s tím související propracovanost postav a vykreslení poměrů ve škole. Konec by tak býval byl taky trocu dramatičtější. I přes výčet nedostatků ty 4 hvězdy přecejen dám, neboť se přesto jedná o hodně silný snímek.70%

Dodatečné informace

Původní název:
Zero for Conduct (více)
  • Francie Trojka z mravů
  • Francie Zero for Conduct
  • Francie Betragen ungenügend
  • Francie Cero en conducta
  • Francie C i uppförande
  • Francie Diagogi miden
  • Francie Magatartásból elégtelen
  • Francie Nolla käytöksessä
  • Francie Nul i opførsel
  • Francie Pala ze sprawowania
  • Francie Zéro de conduite
  • Francie Zero in condotta
Země původu:
Francie
Ocenění:
Žádná ocenění