Obecná škola

85%

Komentáře a recenze 35

Dle počtu bodů
Cettlovka
5 032 bodů
10
Hodně dobrá komedie, kde se po dlouhé době ukázal Jan Tříska a hned se svou postavou učitele Igora Hnízda zapsal do paměti všech. Dále Zdeněk Svěrák a Libuše Šafránková jsou pěknou manželskou dvojicí a v žádném případě nemůžu zapomenout na fantastické role dětí.
VitvarJane
VitvarJane
4 487 bodů
8.5
"Jmenuji si Igor Hnízdo!" Nádherný film s panem Třískou pod taktovkou Jana Svěráka.
bidlobox
3 802 bodů
8.5
Skvělý filmový debut Jana Svěráka.
saboter
saboter
3 564 bodů
8.5
Legendární česká klasika kde ukazují Svěráci že to opravdu imí a Jan Tříska ten se opravdu jen tak nezapomene.
kawa
3 388 bodů
8.5
První celovečerní film Svěráka mladšího po letech tak trochu vyšuměl, je tam stále poetika otce, poetika příběhu, ale kamera a pojetí některých scén trochu zestárlo. Ale stále příjemná podívaná.
nikol125
nikol125
2 781 bodů
9.5
Nejlepší česká klasika! Mou nejoblíbenější scénou je, když do třídy přijde nový učitel Igor Hnízdo. Napíše na tabuli své jméno, tu tabuli vytáhne výš, aby to všichni přihlížející viděli a k tomu všemu bouchne do tabule, aby na to všechny žáky upozornil. Hned od začátku k němu mají všichni respekt.
stantheman
stantheman
2 399 bodů
8.5
Krásný film , plný poezie , vtipný...ani po pátem shlédnutí neomrzí . Tříska v úžasné formě , neuvěřitelná Kolářová a samozřejmě Rudolf Hrušinský : Kdo che vidět idiota , ať se dostaví do ředitelny....:)
miza
miza
2 336 bodů
8
Poprvé po emigraci zde hraje Jan Tříska.Jinak dobrá komedie.
Miller
Miller
2 220 bodů
8
V první řadě chci říct, že je mi velmi láto smrti našeho umělce, Jana Třísky, a děkuji ČT1, že jako vzpomínku vysílala jeho nejlepší film.Řekněte, kdo by nechtěl učitele jako pan Hnízdo? Ti, co ne, tak sraz v budce na Václaváku. Jeden z nejhezčích českých filmů, a nebýt jen malého (asi 6) množství českých filmů, tak nejlepší. Ať už jde o herecké výkony (např.) Hrušínského, Svěráka, Šafránkové, Holubové, Čepka, Polívky, všech malých kluků a hlavně IGORA HNÍZDA (!); nebo o režii Jana Sveráka, scénář jeho otce, Zdeňka, kamery pana Brabce, hudbu pana J. F. Svobody, ale i o výpravu, střih, zvuk; se jedná o jeden z nejlepších (nejen) evropských filmů. Hlášky pana Součkoa jsou nezapomenutelné (No, vlastně je to taky zbraň; demokracie spočívá ve vyrovnanosti). Škoda, že to nevzniklo ještě dřív, bylo by o trezorový film a o důkaz o zam**anosti komunistů navíc o jeden kus. Mě se film moc líbil, a hodnotím 100%
Jonák
Jonák
1 689 bodů
9
Pro ledajakého diváka rozhodně jedna z nejlepších českých komedií - zaslouženě. Nápaditý a legendární příběh - scénář Zdeňka Svěráka, který snad ani nemusím předstvovat. Skvělé legendární herecké obsazení, a hlavně četné množství (až zlidovělých) hlášek. 9/1O.