Na tý louce zelený

59%
Na tý louce zelený
Plakát traileru

Zamotaný příběh začíná v okamžiku, kdy se na své panství, spravované dosud strýcem Vojtěchem, vrací slečna Alena Skalická. Na pomoc si pozve vynikajícího znalce docenta Bulfínka, který se mimo jiné zabývá také křížením a šlechtěním domácích zvířat. Sympatického starého mládence však hajný Štětivec omylem pokládá za pytláka a zavře jej do prasečího chlívku. V této nedůstojné situaci se poněkud plachý docent seznámí s hajného dcerou Hančí. Slečně Aleně se zase zalíbí lesní inženýr Jiří Miláček, ale protože je jejím zaměstnancem, nedává mu své sympatie najevo. Jako třetí adept na lásku přijíždí na panství nezvaný host, Alenin bratránek Gustav von Horowitz, milovník těžkého vína, lehkých žen a starých časů. Jeho přítomnost sice všechno řádně zamotá, ale nakonec všechno dobře dopadne a tak se chystá hned trojí svatba. Alena si bere Miláčka, Bulfínek Hančí a Horowitz slečnu Lolu, majitelku věhlasného salónu krásy.




Jana Květoňová
Jana Květoňová
7 011 bodů
7.5
Jedině v tomto filmu se mi líbil Jára Kohout jako hajný Štětivec, jinak mi jeho humor vždycky připadal takový moc "sobotovský". :-) No, dejme tomu, že moc LIDOVÝ! K fenoménům třicátých let patřila opereta a písničky z těch nejoblíbenějších byly zpívány širokou veřejností. To plně platí o této hudební komedii "Na tý louce zelený". Jde třeba o písničky "Když hvězdy svítí", "Já bych chtěl mít tvé foto", "Venoušku, Venoušku" aj. Film je jistě pro spoustu lidí nepřijatelný, nicméně je to po více než osmdesáti letech cenná výpověď o lidech a době, i o naší tehdejší kinematografii. Oldřich Nový si zde zahrál sňatkového podvodníka Gustava Horowitze. Ale zaujal mě názor jednoho diváka, který píše: "Myslím,že celé natáčení muselo probíhat v pohodě a herci si vše užívali, každý vtip a těch je ve filmu hodně." Tak nebyla to až zas taková idylka!!! Roli hajného Štětivce hrál na divadle s velkým úspěchem Ferenc Futurista, Karel Lamač však do filmu obsadil Járu Kohouta. Futurista se cítil tak dotčen, že prý chtěl Járu Kohouta zastřelit! Zasahovat musela dokonce i policie a Futurista si poté pár měsíců poležel na psychiatrii. Když se v posledním dnu natáčení splašil kůň a Jára Kohout si pádem do náhonu, z něhož omylem obsluha vypustila vodu, zlomil nohu, považoval to Futurista za spravedlivou odplatu. Prý neměl podepisovat smlouvu na roli, která patřila jinému herci.
kawa
3 388 bodů
7
Zapomenutá komedie s Oldřichem Novým, hrající sňatkového podvodníka, který si má vzít Růženu Šlemrovou, Pištěk, Kohout, Schránil, atd. Scény bez Kohouta jsou o třídu slabší, ani staromilský Lamač tentokráte nefunguje. V maličké roličce se objevil ještě Jan Richter, zajímavá postavička prvorepublikové filmografie viz jeho skvělý přednosta z Funebráka. Krátce po premiéře zemřel.

Dodatečné informace

Původní název:
Na tý louce zelený (více)
  • Československo Na tý louce zelený
Premiéra v ČR:
7. 8. 1936
Země původu:
Československo, Česká republika, Slovenská republika
Ocenění:
Žádná ocenění