Nebojte se tmy

55%

Komentáře a recenze 20

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 089 bodů
2.5
Očekávání byly mnohem vyšší než samotný výsledek. Nepatrně z toho jde cítit del Toruv rukopis jenž tyhle "pohádkové" horory obvykle zvládá(Faunův Labyrint)tady to ovšem po všech stránkách zvoral. Scénář je jeden velký blábol,který se hodí akorát tak na podpal a samotní herci příliš parády také nepředvedli. O hororu se tady ani mluvit nedá,protože zde není jediný děsiví prvek,nebo náznak nějakého napětí. Těžko někomu doporučit tento blábol,ale pokud chcete shlédnout horor u kterého se nebudete bát,tak si tento snímek klidně pusťte.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 434 bodů
10
Atmosférický snímek balancující mezi temnou pohádkou a hororem. Scénář je zpracovaný na základě ryze televizního filmu „Donʼt be Afraid of the Dark“ (1974), ve kterém Guillermo del Toro viděl ohromný potenciál. Tentokrát však zapracoval jen jako spoluautor scénáře, ve kterém vsadil převážně na psychologickou tvář příběhu. Režisér Troy Nixey jeho představy pochopil a dle jeho vůle ve všem plně pojal. Dějová šablona je však poměrně známá, takže minimálně začátek bude jasně předvídatelný. Kolik rodin či párů se už přistěhovalo do starého domu, kde se začaly dít věci jakkoliv podivné? Tady to však celé začíná vskutku pohádkově prostřednictvím malé Sally, kterou zvědavost dovede k tajemné, původně zazděné místnosti. Vlastně to svým způsobem vyznívá jako temná parafráze na Alenku v říši divů. Tajemství oné místnosti je však hrůzostrašnější, než by si, kdo mohl jen představit, a tak se ve druhé polovině příběhu skutečně začnou dít věci. Důležité je, že si dějový vývoj drží své tempo, zbytečně neodbíhá od tématu a věrně spěje k nervydrásajícímu finále. Jedná se o jeden z mála hororových snímků bez bezduchého vraždění a potoků krve, a i když fanoušci tvorby Guillerma del Tora poznají jeho určitou tvůrčí odluku, nic to nemění na povedeném zpracování.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 284 bodů
4
Hloupé, nudné a zcela bez atmosféry. Není to sice tuctové, protože málokdo si troufne od začátku pracovat s viditelným monstrem, ale tahle netradiční "inovace" nebyla využita.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
6
Někde na půl mezi zajímavou fantasy aka Faunův labyrint a duchařským horrorem. K obojímu to má stejně daleko, navíc mě ještě půl filmu děsně iritovala dětská postava (to nešlo její postavu napsat lépe?). Del Toro na židličce producenta si vydupal své miniroztomilé příšerky (asi neví, že méně znamená více a co nevidíme, toho se bojíme) a protože o nich celý film víme - není se vlastně čeho bát. 5/10
Danny F.
Danny F.
11 166 bodů
7
Jde o takovou hororovou pohádku. Nějaká lekačka, ponurost domu (spíše zámku) a napětí z neznáma fungovalo do doby než se objeví skřeti. Po té už se film jeví jako dětská pohádka. Je to takový hybrid strašidelného filmu pro děti a hororem. Mě to pobavilo a neodsoudil jsem jej.
hrumsrt
hrumsrt
9 335 bodů
4
Kdybych si měl tipnout scénáristu, určitě dám del Tora, čímž chci říct jak moc je v tom cítit jeho styl. Poměrně komorní pohádkový horor, kde to táhnou americké hvězdičky, z niž jasně vévodí Katie Holmes. Až s překvapením jsem sledoval, jaký byl Guy Pearce pouhý přicmrndávač. Atmosféricky velmi dobře zvládnuté, ale nepřichází to s ničím novým. Ohraná písnička s nákupem staršího domu, kde (ne)překvapivě straší. Hlavním děsem je banda jakýchsi kříženců mezi krysou a démonem, spíš než strašidelní mi přišli svým způsobem roztomilý. Žánrová jednohubka se vším všudy. 40%
kilby1989
kilby1989
4 397 bodů
4
1000x omleté téma v pro mě ne moc snesitelném pohádkovém podání. Snad to příště vyjde líp. Mimochodem, vždycky jsem chtěl mít po ruce baterku (třeba v kredenci u skleniček)... 40%
kery-
kery-
3 671 bodů
4
Jedním slovem - Zklamání. Očekával jsem tolik a nedostalo se mi téměř nic.. Souboj malé holky proti Rychlé Rotě(trailer jsem neviděl) mi vážně nic neřekl a kdyby byl celý film o klasice v podobě duchařiny "Holka vs. mluvící kamna" asi by to tak bylo lepší. Víc nemám co bych dodal. Jedna hvězda za pěkný barák, druhá za pár lekaček - byly asi 3. Ke konci se vyjadřovat nebudu raději vůbec..