Nebojte se tmy

55%
Nebojte se tmy
Plakát traileru

Nový horor od Guillerma del Tora s Katie Holmes a malou Bailee Madison, jejíž úžasný herecký talent jste mohli ocenit například ve filmu Zkus mě rezesmát nebo Bratři.




Brenan88
Brenan88
47 084 bodů
2.5
Očekávání byly mnohem vyšší než samotný výsledek. Nepatrně z toho jde cítit del Toruv rukopis jenž tyhle "pohádkové" horory obvykle zvládá(Faunův Labyrint)tady to ovšem po všech stránkách zvoral. Scénář je jeden velký blábol,který se hodí akorát tak na podpal a samotní herci příliš parády také nepředvedli. O hororu se tady ani mluvit nedá,protože zde není jediný děsiví prvek,nebo náznak nějakého napětí. Těžko někomu doporučit tento blábol,ale pokud chcete shlédnout horor u kterého se nebudete bát,tak si tento snímek klidně pusťte.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 387 bodů
10
Atmosférický snímek balancující mezi temnou pohádkou a hororem. Scénář je zpracovaný na základě ryze televizního filmu „Donʼt be Afraid of the Dark“ (1974), ve kterém Guillermo del Toro viděl ohromný potenciál. Tentokrát však zapracoval jen jako spoluautor scénáře, ve kterém vsadil převážně na psychologickou tvář příběhu. Režisér Troy Nixey jeho představy pochopil a dle jeho vůle ve všem plně pojal. Dějová šablona je však poměrně známá, takže minimálně začátek bude jasně předvídatelný. Kolik rodin či párů se už přistěhovalo do starého domu, kde se začaly dít věci jakkoliv podivné? Tady to však celé začíná vskutku pohádkově prostřednictvím malé Sally, kterou zvědavost dovede k tajemné, původně zazděné místnosti. Vlastně to svým způsobem vyznívá jako temná parafráze na Alenku v říši divů. Tajemství oné místnosti je však hrůzostrašnější, než by si, kdo mohl jen představit, a tak se ve druhé polovině příběhu skutečně začnou dít věci. Důležité je, že si dějový vývoj drží své tempo, zbytečně neodbíhá od tématu a věrně spěje k nervydrásajícímu finále. Jedná se o jeden z mála hororových snímků bez bezduchého vraždění a potoků krve, a i když fanoušci tvorby Guillerma del Tora poznají jeho určitou tvůrčí odluku, nic to nemění na povedeném zpracování.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
4
Hloupé, nudné a zcela bez atmosféry. Není to sice tuctové, protože málokdo si troufne od začátku pracovat s viditelným monstrem, ale tahle netradiční "inovace" nebyla využita.

Dodatečné informace

Původní název:
Don't Be Afraid of the Dark (více)
  • Mexiko Nebojte se tmy
  • Mexiko Don't Be Afraid of the Dark
Premiéra v ČR:
15. 9. 2011
Distributor:
HCE
Země původu:
Mexiko, Austrálie, USA
Rozpočet:
25 mil. USD
Tržby:
36,99 mil. USD (celosvětově)
Ocenění:
Žádná ocenění