Na západní frontě klid

75%

Komentáře a recenze 37

Dle počtu bodů
HanO
766 bodů
7.5
I když se film přímo nedrží příběhové linie knihy Ericha Remarqua (ostatně ještě jsem neviděl film, který by se vyrovnal knize), ukazuje v plné nahotě jatka první světové války a jejich nesmyslnost. Myslím si, že by neškodilo detailněji popsat charaktery jednotlivých postav a jejich proměnu, tak, jak je tomu v knize, to mi tam opravdu chybí a neškodilo by více zobrazit detail mezi realitou vojáků a běžným životem mimo frontu, tak, jak je tomu v knize, např. když Paul dostane propustku a vrací se na čtrnáct dní domů. Jenže to by film netrval dvě hodiny, ale minimálně pět, prostě film se knize nikdy nemůže vyrovnat. Přes všechny nedostatky vůči knize se film drží základní linie a myšlenky a zobrazuje základní nesmyslnost války a šílené politiky, kterým na životě běžného občana pranic nezáleží.
Tomas.Abi
Tomas.Abi
706 bodů
8
Na západní frontě klid. První co Vás napadne je samozřejmě jméno Erich Maria Remarque. Nemyslím si, že existuje mnoho lidí, kteří tuto knihu nečetli, je přeci jen stále v povinné četbě. Ovšem jak se to má s jakoukoli knižní adaptací, měli bychom soudit hlavně samotný film a ne to, zda je do puntíku přesný jako samotný román. Já jsem četl knihu na střední škole, což už je nějaký ten pátek, takže si přesně nepamatuji děj a všechny postavy a ani detaily, ale něco mi v paměti utkvělo. Pocit zoufalství, smutek, beznaděj, vztek, lítost, strach. Cítil jsem se osobně propojený se samotnými postavami. Co mi dal tento film ? Nádherný vizuál, krásné detaily, propracovanost do nejmenších detailů, skvělé herecké výkony a pohrdání establishmentem, který nemá problém obětovat desetitisíce nevinných životů pro své vlastní ambice. Film je v těchto ohledech perfektní, zpočátku skvěle vystavuje atmosféru, hudební doprovod vše umocňuje a bojové scény jsou zpracovány do nejmenších detailů, takže cítíte v určitých momentech stejný strach a beznaděj jako pěšáci, kteří umírají v nesmyslných útocích. Kamera je perfektní, střih mi přijde v některých momentech až moc uspěchaný a v některých momentech nevyvážený. Ovšem to jsou drobnosti, které tolik nevadí skvěle odvedené práci. Co tomu ale chybí k dokonalosti ? Bohužel opět lehce ztrácí tempo dějová linka. To co jsem cítil u knihy, ztráta blízkých přátel, kamarádů ze školních lavic, z filmu není vůbec cítit. Jediné dvě ústřední postavy které si pamatuji je Paul a jeho přítel negramotný švec. Jakákoli další ztráta mi přišla asi stejně osobní, jako generálovi sedícímu si v pohodlí svého zámečku, kde má všeho dostatek. Vnímal jsem pouze odporná jatka, kdy střelba dělostřelectva trhá křehká těla pěšáků na frontě či v zákopech. Je zde pár silnějších momentů, které vystihují krutost a nesmyslnost války, ale to je asi tak všechno. V polovině filmu jsem kontroloval čas a říkal si, kdy bude konec, což mě poměrně mrzelo. Je škoda, že takový film není uveden v kinech, protože na velkém plátně by se skvěle vyjímal. Možná že televize mu vzala určité kouzlo a proto jsem se chvílemi nudil. K dokonalosti chyběl kousek a to propracování a provázanost postav, protože podstatná část toho, co nám Remarque ve svém románu sdělil se vytrácí. A to je přátelství a jeho nesmyslná ztráta. 80%
Tomacek
Tomacek
544 bodů
4
Kde zůstal potenciál tohoto filmu? Čekal jsem od toho mnohem víc než to co jsem ve finále dostal... Kamera je skvělá, hudební doprovod se tak nějak opakuje, což mi až tak nevadí. Hlavní bod úrazu tu bude scénář. Měl jsem za to, že dostanu polovinu filmu někde v civilu a od druhé poloviny tu krvavou válku. Místo toho se strašně spěchá hned od začátku do války a já tak nemám nic co by mě sblížilo s hlavní postavou. Jak jsem říkal skvěle natočený, ale to z toho ještě nedělá dobrý film...
lord
lord
423 bodů
7.5
Německá tvorba posledních let mě baví a na základě trailerů jsem očekával něco velkého. Nejspíše něco ve stylu Válečné generace. Bohužel to u mě úplně nezafungovalo tak, jak bych očekával. Začátek, kde se máme ztotožnit s postavou/postavami byl velmi odbytý. To potom určovalo můj celkový pohled na film a ztotožnění se s hlavním hrdinou. To od filmu tohoto typu totiž očekávám. Že mě vtáhne a pohltí, že se kupříkladu přenesu do dané doby. Tady to nějak nešlo. Vizuální zpracování mě docela bavilo. Atmosféra zákopů byla silná. A i některé emocionálně silné momenty film má. Bohužel tam nevidím tu převratnost, pro kterou bych se k filmu s chutí vracel. Možná měl film zůstat čistě v rukou německých autorů?
ondrejxsima
ondrejxsima
374 bodů
6
Předem chci říct, že jsem nečetl knihu a ani neznám její příběh, proto nebudu hodnotit zpracování vůči knize atd. Na západní frontě klid, mnou velice očekávaný film. Dobře vyhlížející trailery, zajímavé a né až tak prozkoumané období první světové války a veliký rozpočet, tento film musí být tedy zaručeně dobrý, nebo ne? No začneme u pozitiv. Film má nádherný visuál, (jak už to poslední dobou u netflixu je) jeden z nejlepších, co jsem za poslední dobu viděl. Krásně barevné monumentální záběry, které vás svojí atmosférou vnesly do období první světové války. Upřímně, co mi už tak nesedělo byla hudba, ale chápu, že je to můj osobní problém, přes který jsem se v pohodě přenesl. Co také musím vyzdvihnout jsou scény z fronty, které opravdu stojí za to a myslím si, že zcela vystihovaly to, jak se z nebojácných sebevědomých vojáků stali jenom bezmocné šachy na šachovnici. Co se týče tedy visuálu, atmosféry, akce a sound designu, nemohu si stěžovat, hůř je na tom ale příběh a hlavně postavy samotné. Strašně mi vadí několik příběhových linek, možná jsem sám, ale scény s politiky a generály, co vyjednávají příměří působí oproti hlavní příběhové lince hodně rušivě. V podstatě kdyby tam tyto linky nebyly a například o smlouvě by se pouze nějaký voják zmínil, nemělo by to na příběh téměř žádný vliv. A když už jsem mluvil o té rušivosti, musím zmínit ještě jednu věc. Příjde mi, že v jisté části příběhu není pro některé postavy skoro vůbec žádný prostor a čas. Je sice pěkné, že můžu sledovat minutu dlouhý záběr na západ slunce, ale kdyby tento čas věnovali třeba více vedlejším postavám, nebylo by to vůbec na škodu. Taktéž mi vadí velké timeskipy. Prostě v jednu chvíli je hlavní protagonista na frontě a bojuje o holý život, najednou střih, pár minut jiné linky, a pak je najednou hlavní protagonista se svými přáteli někde na statku, kouří doutník, krade husu atd. V podstatě jsem si říkal, proč takovýto time-skip vůbec udělali, a dokonce jsem si chvíli myslel, že jsem nejspíše omylem přeskočil dvacet minut filmu, ale ono ne. Jinak některé postavy byly opravdu dobře napsané, a co musím vypíchnout je zvláště to, jak byly tyto postavy zahrány. Minimálně hlavní postava a její kamarádi předvedli až briliantní výkon. Na závěr: visuál, zvuk a atmosféra - úžasné postavy, některé příběhové linky a příběh samotný - nic moc, i přesto stojí snímek rozhodně za shlédnutí a můžu ho doporučit. Hodnotím tedy tento snímek 6,5/10.
chilli.off
chilli.off
281 bodů
10
ja ten film tak zatraceně miluju! nádherný záběry a krásné zobrazení velice kruté první světové války. většina lidí říká že zde byl hlavní hrdina Paul málo prokreslený a nesoucitili sním, mě to ale tak nepřipadalo
Fin_429
250 bodů
6
hele spíš radši ne.
Branduff
Branduff
240 bodů
1
Kdyby se tento film jmenoval jinak, neměl bych sním problém. Takhle dle mého je to odpad. Jsem zastáncem původního filmu na západní frontě klid z roku 1930 a je smutné že nová generace jenž pomalu nezná knihy dají přednost novému zpracování než klasice. Postavy a asi 3 scény jsou převzaté ale jinak ? .... Změněný začátek a já jsi řekl ok ..... žádné masírování učitelem a oblek který měl před ním někdo jiný mi problém nedělalo tak velký ale kde je ten sadistický výcvik ? Věci okolo smrti pár postav dost upraveny, věci okolo plynu chybí uplně a pod. Na jednu stranu je to natočeno jako válečné porno. Jednání o míru, filmařina a věci okolo super ale toto není na západní frontě klid. Už ten konec kdy by se měl natahovat pro motýla ..... Chybí emoce, brutalita, hrůzy války. Místo toho máme jen další skvěle natočený válečný film jenž pro stejné postavy a snad 2 scény má název Na západní frontě klid. Někdo vzal knihu jenž znají díky povinné četbě miliony lidí na světě, vytrhl asi 90% stránek a řekl tohle natočím. Kdyby se to jmenovalo jinak, dal bych 8 až 9. Takhle jasná 1 a doufám že lidé jsi i tak pustí klasickou verzi či přečtou knihu.
Chipy
Chipy
169 bodů
5
Achjo. Velkolepou výpravu plnou super akce z první světové války v mých očích brzdí nepochopení knižní předlohy. Je to strašná škoda, protože film vypadá skvostně špinavě. Bohužel mu chybí emoce. Kvůli tomu musím říct, že daleko lepší adaptaci je stále za z roku 1979.
ballvyr
ballvyr
149 bodů
7
krasmy film po graficke stranxe, ale jinsk nic moc