Lupič Legenda

50%
Lupič Legenda
Plakát traileru

1905: pražská policie bezvýsledně pátrá po špercích, za jejichž krádež byl odsouzen luič-anarchista Jindřich Legenda. Propuštěný vážně nemocný Legenda má být nepřetržitě sledován.




martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 299 bodů
5
I přes poměrně slabý scénář se z toho mohlo vytěžit daleko více, ale to by asi musel na režijní stoličce sedět režisér Jiří Sequens mající s tímto žánrem nemalé zkušenosti. Tolik ve své době populární námět o stávce dělníků organizovanými lidmi nazývanými anarchisty už byl tolikrát zvěčněn filmovým páskem, že už se tvůrci takřka začali neustále opakovat a ve snaze se přeci jen krapet odlišit nedokázali příběh jako celek stvořit do souvislostí. Herci se v tomto snímku snažili, ale v podstatě neměli čeho se pořádně chytit. Politika, cenzura, dělnické ideály a krach. Přínosné je, že z toho nevyzařuje tolik typická agitka, ale v tom je asi ten největší problém. Snímek je prostě bez energie a nějaké té svěžesti.
avenis
avenis
7 909 bodů
3
Karel Steklý měl jistě k tématu co říct. Ale bohužel podcenil autenticitu. Dnes, kdy každý je kritikem a dbá se na sebemenší pravdivý detail, tak i já nelibě nesu málo autentické účesy, kostýmy a chování poplatné sedmdesátkám. A to politické tornádo mi jen zamotalo hlavu. Takže film se mi nelíbí a možná změním názor až s nastupujícím Alzheimerem. (7.11.2021)

Dodatečné informace

Původní název:
Lupic legenda (více)
  • Československo Lupič Legenda
  • Československo Lupic legenda
  • Československo Legenda, the Robber
Premiéra v ČR:
1. 3. 1973
Země původu:
Československo, Česká republika, Slovenská republika
Ocenění:
Žádná ocenění