Blu-ray drobky #3: Hon na bin Ládina a romance mezi člověkem a mrtvolou

Blu-ray drobky #3: Hon na bin Ládina a romance mezi člověkem a mrtvolou
blu-ray-drobky-3-hon-na-bin-ladina-a-romance-mezi-clovekem-a-mrtvolou
30 minut po půlnoci: Oscarový snímek Kathryn Bigelow o dopadení teroristy, který si dokázal hrát na schovávanou se Spojenými státy déle než deset let, patří k tomu nejlepšího z loňského dramatického ranku. Možná citově odtažitá (postavy jsou nám celou dobu vzdáleny), ale technicky i vypravěčsky naprosto precizní práce, jež po právu sklidila úspěch u kritiky i diváků. Snímek se překvapivě ale příliš neprosadil mimo zámoří. Ne že by nedostával dobré známky, ale na rozdíl od Letu číslo 93 se těšil extrémnímu zájmu doma a venku vydělal jen velmi málo.
Nejspíš i proto se v našich končinách dočkáváme bonusového holátka. V případě podobné látky je to takřka fatální chyba. Ostatně, co by bylo zajímavější, než mít možnost nahlédnout pod pokličku vzniku podobné ošemetné rekonstrukce a vidět nejrůznější detaily vedoucí k celku?
Alespoň že menu disku je pěkně zpracované a obraz i zvuk jsou na úrovni Pokud oželíte bonusy, můžete si tuhle pecku bez výčitek přidat do sbírky.
30 minut po půlnoci, Obraz: 1080p, Zvuk: DTS-HD Master 5.1 anglicky, DD 5.1 česky, Běžná cena s DPH: 499 Kč, Hodnocení disku: 50%
blu-ray-drobky-3-hon-na-bin-ladina-a-romance-mezi-clovekem-a-mrtvolou-1
Mrtví a neklidní: Dříve filmaři s chutí využívali zombie filmy pro reflexi společenských problémů. Dnes mají spíše charakter masové zábavy, k čemuž se řadí i Mrtví a neklidní, vezoucí se na vlně teenagerovských romanťáren alá Twilight. Děsíte se? Naštěstí není třeba. Přestože je to romantika o mladých (a tedy pro mladé), omáčka je mile cynická a spíše než cvrlikání zaraženého Edwarda s plachou Bellou připomíná film svou upřímností klasiku v žánru největší – Romea a Julii.
Ostatně, sám autor předlohy označil svůj román za „zombie Romeo a Julie“. Hlavním hrdinou je pochodující mrtvola eR, která má na zombíka nezvyklou vlastnost – pořád mu to ještě myslí. No, ono to vlastně „tak trochu myslí“ všem mrtvolám ve filmu, čímž snímek ve svém žánru vybočuje. Poprvé máme možnost nahlédnout do zombielandu z druhé strany barikády („Nechci ho zabít, ale mozek je TAK dobrý!“). Jde o osvěžující přístup, díky němuž je často úspěšně čeřena romance mezi eR a Julií, kterou hrdina „potká“ při obědě a rozhodne se ji zachránit poté, co sežere mozek jejímu příteli (!).
Ano, Mrtví a neklidní je opravdu jiná zombie komedie. Nebýt dostatečné dávky nadhledu, vyklubalo by se z filmu „jen další Twilight“. Naštěstí se tak nestalo. Jedno z nejpříjemnějších překvapení letošního roku.
Snímek se nedočkal uvedení v Českých kinech (těžko říct proč – cílovka by byla a ve světě si vedl nad očekávání dobře), což nám vynahrazuje bonusová nálož, která zabere dvě hodiny čistého času. Většina dokumentů se věnuje maskám, ději, hercům a lokacím, nechybí ale ani vystřižené scény (s volitelným komentářem), zkažené záběry a audikomentář, který společně se zmíněným komentářem u vys. scén jako jediný postrádá české titulky.
Mrtví a neklidní je strašně sympatický pokus o „trochu jinou romantiku“, který si na Blu-ray určitě zaslouží svůj díl pozornosti (jeho přepis je navíc bez větších chybiček). Koho baví hltat informace o natáčení, ten má nákup jistý.
Mrtví a neklidní, Obraz: 1080p 16:9, Zvuk: DTS-HD Master 5.1 anglicky, česky, Běžná cena s DPH: 499 Kč, Hodnocení disku: 80%
Oba Blu-ray filmy koupíte s internetovou slevou na e-shopu www.filmarena.cz. Za zapůjčení disku k recenzi obchodu děkujeme.