„Takhle fyzika nefunguje!“ Slavný vědec se rozčiloval nad pouštními červy v Duně. A má pravdu

„Takhle fyzika nefunguje!“ Slavný vědec se rozčiloval nad pouštními červy v Duně. A má pravdu
Duna: Část druhá | Warner Bros.
Odpověď na to, jak lze z červího taxíku bez újmy vystoupit, bohužel nepřinášíme. Režisér Denis Villeneuve v rámci teasování na potenciální (či spíše pravděpodobný) třetí díl Duny s názvem Spasitel Duny řekl, že právě této otázce se chce podrobněji věnovat. Musíme se tedy nechat překvapit, jak problém dokáže vyřešit.
Duna: Část druhá
Duna: Část druhá
92%
Tím ale trable s písečnými červy nekončí. Další totiž zmínil známý fyzik Neil deGrasse Tyson, popularizátor vědy a také nápaditý rýpal do fyzikálních nesrovnalostí v kulturních dílech. Během návštěvy talk show Stephena Colberta totiž Tyson zmínil, že celý koncept červů je v Duně z hlediska fyzika nesmyslný.
Nejprve zkritizoval koncept tzv. tlouků, tedy vynálezu k vydávání opakovaného zvuku, který následně přiláká červy. Bušení do písku podle Tysona nedává smysl, jelikož kvůli jeho izolačním vlastnostem by nebylo možné přenášet zvuk na takovou vzdálenost, aby jej červi vůbec mohli zachytit. „Nechám to ale být, protože nebýt tohohle, tak nemáme žádný film,“ řekl Tyson žoviálně. Tím však neskončil.
Duna: Část druhá
Duna: Část druhá | Warner Bros.
„Viděl jste někdy hada, jak vás pronásleduje úplně rovně? Ne! Musí se kroutit a pomocí tohoto pohybu se posouvají kupředu. K tomu to kroucení je,“ vysmíval se Tyson faktu, že píseční červi se ve filmu hýbou prostě stále rovně kupředu. „Možná rychle kadí, aby je to poslalo dopředu, budiž,“ žertoval.
Takováto prohlášení je třeba brát s velkou nadsázkou, neboť vůči přísně vědeckému pohledu by neobstála snad žádná sci-fi. Pouštní červi mají ve světě Franka Herberta podobnou funkci, jakou ve fantasy dílech plní draci – jsou to tedy obří, mýtické bytosti obdařené ohromnou mocí, jejichž zkrocení svědčí o obrovských schopnostech a odvaze. V knižních předlohách není mechanika pohybu červů důsledněji popsána, a tak zůstává zahalena tajemstvím – pokud se tedy nesmíříme s Tysonovou hypotézou o bleskurychlém vylučování.
Duna: Část druhá
Duna: Část druhá | Vertical Entertainment
Druhou Dunu můžete momentálně vidět v kinech, ta první je ke zhlédnutí na platformě HBO Max. Podívejte se také na náš žebříček nejlepších sci-fi, u něhož by Neil deGrasse Tyson měl rozhodně mnoho podnětů k přemýšlení.
Zdroje: YouTube, ScreenRant